Ιρλανδική οργή για το χαράτσι ακινήτων!

0
30

Συνολικά 1,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Οι μισοί από αυτούς διαδήλωσαν δυναμικά στους δρόμους του Δουβλίνου και αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι ακινήτων, φωνάζοντας «ως εδώ». Τώρα η κυβέρνηση του Εντα Κένι απειλεί να αποκλείσει τα ανυπότακτα νοικοκυριά από τις δημόσιες υπηρεσίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο τους δήμους όπου ζουν πολίτες χαμηλότερων εισοδημάτων.

Κι όμως οι Ιρλανδοί επιμένουν δυναμικά. Άλλωστε, αν κάτι τους διακρίνει, αυτό είναι η συνέπεια στην ιστορία των διεκδικήσεών τους. Οι Ιρλανδοί αντιμετώπισαν από την αρχή της κρίσης τη λιτότητα ως αναγκαίο κακό. Όμως η υπομονή τους εξαντλήθηκε παρά το γεγονός ότι το τέλος ακινήτων ήταν «αστείο» ποσό σε σύγκριση με τις προηγούμενες αυξήσεις φόρων.

Ένα στα δύο νοικοκυριά της Ιρλανδίας δεν πλήρωσε εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας τον νέο φόρο ύψους μόλις 100 ευρώ που επέβαλε η κυβέρνηση της χώρας. Η εξέλιξη αυτή, εν όψει και του κρίσιμου δημοψηφίσματος για το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, υπονομεύει κατά τους αναλυτές την ικανότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες χιλιάδες ήταν οι πολίτες που κατέβηκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την «επίθεση» στην ιδιοκτησία ακινήτων, την τελευταία ημέρα της προθεσμίας πληρωμής του φόρου στις 31 Μαρτίου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Συνεδριακό Κέντρο του Δουβλίνου, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η ετήσια σύνοδος του κόμματος του πρωθυπουργού Εντα Κένι, Φίνε Γκάελ. «Αποκλείεται, δεν πληρώνουμε», «Απορρίψτε τον φόβο, η λιτότητα σταματά εδώ», «Φορολογήστε τους κλέφτες που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση», ήταν μερικά από τα συνθήματα των Ιρλανδών.

Ο φόρος των 100 ευρώ επιβλήθηκε σε κάθε κατοικία, αναμένεται όμως να αυξηθεί σημαντικά την ερχόμενη χρονιά. Του κινήματος του μποϊκοτάζ στο έκτακτο τέλος ακινήτων ηγήθηκαν εννέα βουλευτές. Τώρα η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης, ζητώντας να αποσύρει το τέλος ακινήτων και να μην προσπαθήσει να υλοποιήσει τις απειλές των κυρώσεων.

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.