Ιταλία: 23 αυτοκτονίες επιχειρηματιών από την αρχή του έτους λόγω κρίσης

0
67
The Suicide by Édouard Manet 1877–1881

Η οικονομική κρίση οδήγησε στην αυτοκτονία είκοσι τρεις επιχειρηματίες από την αρχή του 2012, καταγγέλλει η ένωση μικρών επιχειρηματιών και βιοτεχνών Cgia, με έδρα στην πόλη Μέστρε, λίγα χιλιόμετρα από τη Βενετία.

Μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Βενετίας οι αυτοκτονίες είναι εννέα. «Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αφορούν τους άνεργους, τους εποχικούς εργαζόμενους και γενικότερα όσους βρέθηκαν σε εκ περιτροπής ταμείο ανεργίας ή υπέστησαν δραστική μείωση των αποδοχών τους», τονίζει η Cgia.

Σύμφωνα με τον Τζουσέπε Μπορτολούσσι, γραμματέα της ένωσης, «πρόκειται για πραγματική, απελπισμένη έκκληση σε βοήθεια εκ μέρους όσων δεν αντέχουν πια άλλο αυτή την κατάσταση. Οι φόροι, η γραφειοκρατία, η ελλιπής παροχή δανείων από τις τράπεζες, η μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές από μέρους του δημοσίου δυσχεραίνουν όλο και περισσότερο τις καθημερινές συνθήκες εργασίας για τους επιχειρηματίες».

«Η αυτοκτονία αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις πράξη εξέγερσης κατά ενός συστήματος που δείχνει να κωφεύει και να μην αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», συμπληρώνει ο γραμματέας της Cgia.

Μία στις δυο επιχειρήσεις, στην Ιταλία «κατεβάζει οριστικά τα ρολά» μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια από τη δημιουργία της.

Σύμφωνα με την Cgia «το 58% των νέων θέσεων εργασίας δημιουργείται από τις μικρές επιχειρήσεις και στην Ιταλία το 60% των νέων οι οποίοι κατάφεραν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας το 2011 απορροφήθηκαν από εταιρείες με προσωπικό που δεν υπερβαίνει τους δεκαπέντε εργαζόμενους. Πρέπει να βοηθηθούν άμεσα λοιπόν με μείωση της φορολογικής πίεσης».

Στις 18 Απριλίου πρόκειται να οργανωθεί στη Ρώμη σιωπηλή πορεία διαμαρτυρίας κατά των αυτοκτονιών που οφείλονται στην οικονομική κρίση. «Ποτέ πια αυτοκτονίες» (mai più siucidi) το κύριο σύνθημά της.

Η πορεία αυτή, μια πρωτοβουλία των ιταλικών συνδικάτων, εμπορικών και επιχειρηματικών ενώσεων, πρόκειται να ξεκινήσει στις οκτώ το βράδυ της Τετάρτης από την κεντρική πλατεία του Πάνθεον.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.