Ιόνια Οδός: Αθήνα-Ιωάννινα σε 3 ώρες και 30 λεπτά αλλά με τσουχτερά διόδια

0
671

Είναι γεγονός πως ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα χάρη στο νέο οδικό δίκτυο – όταν αυτό ολοκληρωθεί – θα έρθει πολύ πιο κοντά στην πρωτεύουσα. Οι νέοι δρόμοι κυριολεκτικά αλλάζουν τον χάρτη των μετακινήσεων αλλά θα προσθέσουν και μεγάλο… «πόνο» στην τσέπη μας…

Του Φάνη Κυριόπουλου

Για έναν κάτοικο της Αθήνας η απόσταση από το κέντρο της Πρωτεύουσας ως το Ρίο – απόσταση 204 χιλιομέτρων – θα καλύπτεται σε περίπου μία ώρα και πενήντα λεπτά.

Το ταξίδι – όταν, επιτέλους, ολοκληρωθούν τα έργα, θα γίνεται σε δρόμο με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση ενώ θα υπάρχει και βοηθητική λωρίδα «Έκτακτης Ανάγκης» (ΛΕΑ).

Εάν κάποιος θέλει να κινηθεί προς Αγρίνιο ή Μεσολόγγι – όταν κι’ εκεί ολοκληρωθούν τα έργα – θα πρέπει να υπολογίσει μόλις 20 λεπτά επιπλέον, μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου και της γέφυρας Κλόκοβας, ενώ όσοι κινούνται για Άρτα θα πρέπει να υπολογίζουν χρόνο ταξιδιού το πολύ μια ώρα από το Ρίο.

Όλοι όσοι κινηθούν προς τα Ιωάννινα θα πρέπει να υπολογίσουν, επιπλέον μισή ώρα.

Συνοψίζοντας, μια διαδρομή στον βασικό άξονα από την Αθήνα ως τα Ιωάννινα, με μια μέση ωριαία ταχύτητα των 120 χιλιομέτρων, θα διαρκεί περί τις 3 ώρες και 30 λεπτά αλλά με… τσουχτερά διόδια…

Σημειώνεται πως στην Ιόνια Οδό, από Αντίρριο έως Ιωάννινα, θα λειτουργήσουν τέσσερις μετωπικοί σταθμοί διοδίων.

Το κόστος θα υπολογίζεται με ηλεκτρονικά μέσα και θα είναι πλήρως ανταποδοτικό της απόστασης που κάποιος διήνυσε.

Παράλληλα, θα λειτουργήσουν πλευρικοί σταθμοί διοδίων, σε πέντε ανισόπεδους κόμβους. Πρόκειται, για τους κόμβους στη Γαυρολίμνη, το Μεσολόγγι, στον Κουβαρά, την Αρτα και τον Γοργόμυλο.

Το κόστος

Με τα σημερινά δεδομένα από την Αθήνα ως το Ρίο το κόστος είναι 11,50 ευρώ. Η χρήση της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου είναι 13,30 ευρώ. Από το Αντίρριο ως τα Ιωάννινα τα διόδια προβλέπεται να έχουν κόστος 12 ευρώ.

Συνολικά, λοιπόν, το κόστος μιας διέλευσης στο νέο οδικό δίκτυο (Αθήνα – Ιωάννινα) θα φτάνει στα 36,80 ευρώ, ενώ όποιος χρησιμοποιεί στην έξοδο ή την είσοδο, της Αττικής, την Αττική Οδό θα πρέπει να προσθέσει άλλα 2,80 ευρώ, με τελικό κόστος τα 39, 60 ευρώ!

Αν συνυπολογίσει κάποιος και το κόστος της βενζίνης, ένα τέτοιο ταξίδι, πιθανόν να είναι… απαγορευτικό για πολλούς…

Το νέο οδικό δίκτυο θα είναι, και αυτό, μια ακόμα… κοινωνική προσφορά του κράτους προς τους… ευημερούντες πολίτες του που για μια ακόμη φορά καλούνται να βάλουν το χέρι βαθειά στην τσέπη…

Και όχι τίποτα άλλο, αλλά με την ολοκλήρωση του δικτύου, κάποιοι «εθνοσωτήρες» θα «τρέξουν» να φωτογραφηθούν στο σημείο, ως άλλοι… «ευεργέτες»…

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.