Κάποιοι έχουν αποθρασυνθεί!

0
104

XYTA-NOSOKOMEIAKA APORIMATA

Νέες ποσότητες νοσοκομειακών απορριμμάτων εντοπίστηκαν στο ΧΥΤΑ Φυλής

Μέρος αυτών παρουσίασε ραδιενέργεια πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

Ελέγχους σε όλα τα νοσοκομεία ζητάει ο Γιάννης Σγουρός από τον Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

FANIS 500Του Φάνη Κυριόπουλου

Νέες ποσότητες επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων αναμιγμένες με οικιακού τύπου απορρίμματα εντόπισαν για τρίτη φορά σε 20 ημέρες, το πρωί της Παρασκευής οι υπηρεσίες ελέγχου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) στον ΧΥΤΑ Φυλής.

Όπως διαπιστώθηκε από τον δειγματοληπτικό έλεγχο, ανάμεσα στα οικιακά απόβλητα υπήρχαν σακούλες με νοσοκομειακά απορρίμματα (σύριγγες και γάζες με αίμα, συσκευασίες ορών, βελόνες συρίγγων, γυάλινες συσκευασίες με υπολείμματα φαρμακευτικών ουσιών κ.α) τα οποία είχαν εναποτεθεί από δημοτικό απορριμματοφόρο και φέρονται να προέρχονται από νοσοκομείο της Αθήνας.

Ειδοποιήθηκαν οι Επιθεωρητές της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π) του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Υ.Π.Ε.Κ.Α.) και η Εισαγγελία. Ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία, με την κατάσχεση του οχήματος, την σύλληψη του 37χρονου οδηγού που με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

Με εντολή του Επιθεωρητή τα απόβλητα οδηγήθηκαν για αποτέφρωση.

Κατά τον έλεγχο των αποβλήτων για τυχόν εκπομπή ακτινοβολίας, υπήρξαν ενδείξεις για εκπομπή ακτινοβολίας πολλαπλάσιας των επιτρεπτών ορίων.

Ο Επιθεωρητής ενημέρωσε την Επιτροπή Ελέγχου Ατομικής Ενέργειας και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπεται, ενώ για τα αποτελέσματα του ελέγχου θα εκδοθεί Δελτίο Τύπου.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, επεσήμανε:

«Η νέα απόπειρα απόρριψης νοσοκομειακών απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ δείχνει την αδιαφορία των υπευθύνων σε αυτό το κρίσιμο θέμα για τη δημόσια υγεία. Κάποιοι παίζουν με την υγεία των εργαζομένων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ενημέρωσα τον Υπουργό Υγείας για το νέο περιστατικό και ζήτησα να γίνουν αυστηρές συστάσεις και έλεγχοι σε όλα τα νοσοκομεία για τη σωστή διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων.

Επίσης, ζήτησα να ελεγχθεί εάν τα νοσοκομεία είναι συμβεβλημένα είτε με τον ΕΔΣΝΑ είτε με κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες για τη διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων. Για κάθε ένα από αυτά τα περιστατικά το λόγο πια θα έχει η Ελληνική δικαιοσύνη»…

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο προσωπικό του Συνδέσμου για την εξαιρετική δουλειά που κάνει κάτω από αντίξοες συνθήκες και επίσης να ευχαριστήσω τους Ελεγκτές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για την άμεση ανταπόκρισή τους, για την άψογη και ουσιαστική συνεργασία», κατέληξε ο Περιφερειάρχης.

Σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Το ερώτημα, όμως, που επανέρχεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στα χείλη όλων ημών, που παροικούμε, την… «Ιερουσαλήμ», είναι πόσα τέτοια «φορτία» ή και ακόμα πιο επικίνδυνα, όπως για παράδειγμα τοξικά απόβλητα, «ξέφυγαν» των ελέγχων και  έχουν θαφτεί στον χώρο, διαχρονικά;;;

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.