Κέντρο Υγείας Ραφήνας – Πικερμίου: «Χρυσωμένο χάπι» ή «εμπαιγμός»

0
333

KENTRO YGEIAS

Με αφορμή την πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε η ΔΗΜ.ΑΡ. στο ΝΤΑΟΥ για το υπεσχημένο – ήδη από το 2011 – και κατά τα άλλα «πολλά υποσχόμενο» Κέντρο Υγείας 24ωρης λειτουργίας της Ραφήνας, έρχονται πάλι στην επιφάνεια τα σοβαρότατα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, ιδιαίτερα οξυμένα τα τελευταία χρόνια, στο τομέα της Υγείας, γενικά, αλλά και σαν τοπική κοινωνία, ειδικότερα.

RAFHNA-GYNAIKESΚατ’ αρχήν υπενθυμίζουμε ότι τα κέντρα εφημερίας 24ωρης λειτουργίας είναι ο ανεκπλήρωτος θεσμός των Κέντρων Υγείας «αστικού τύπου», που προβλεπόταν στο νόμο του Ε.Σ.Υ. ήδη από τη 10ετία του ’80 και ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Η δημιουργία ενός τέτοιου Κέντρου Υγείας στη Ραφήνα, ενώ είναι προφανώς καλοδεχούμενη από την τοπική κοινωνία, παρουσιάζεται από την Κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν σαν «πανάκεια» για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας των κατοίκων όχι μόνο της Ραφήνας, αλλά ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Αν. Αττικής.

Στην πραγματικότητα είναι το «χρυσωμένο χάπι» της υποβάθμισης των υπηρεσιών υγείας γενικότερα, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, καθώς:

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες των υφιστάμενων Κ.Υ. (Σπάτα, Ν. Μάκρης) υποβαθμίζονται.

Οι μονάδες του ΙΚΑ συρρικνώνονται κατά τα 2/3 στα πλαίσια λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ.

Νοσοκομειακές μονάδες συγχωνεύονται ή καταργούνται με αντίστοιχη μείωση των κλινών.

Το φάρμακο τείνει να γίνει στο τόπο μας «είδος υπό εξαφάνιση».

Οι κάτοικοι έχουν ήδη αντιληφθεί ότι η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, από το φάρμακο μέχρι το Νοσοκομείο, αποτελεί πλέον είδος πολυτελείας για λίγους και η κατάσταση διαρκώς επιδεινώνεται.

Επομένως οι όποιες υποσχέσεις αποτελούν πλέον «εμπαιγμό», αφού επί δύο περίπου χρόνια που δρομολογούνται αυτές οι «μεταρρυθμίσεις», το μόνο που εφαρμόζεται με συνέπεια και σταθερότητα είναι οι περικοπές και η συρρίκνωση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών, τόσο στα υφιστάμενα Κέντρα Υγείας, Ν. Μάκρης και Σπάτων, όσο και στα ιατρεία του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Νταού Πεντέλης.

Άλλωστε σ’ αυτή τη συλλογιστική βαδίζει και η προοπτική της λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου, όπως φάνηκε και στην ημερίδα. Διότι έχει μοναδικό γνώμονα τη μείωση των λειτουργικών εξόδων και επομένως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σταδιακή περαιτέρω υποβάθμιση των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας Ν. Μάκρης και Σπάτων, η οποία μπορεί να οδηγήσει τελικά και στην οριστική κατάργησή τους.

Η περιστολή αυτών των υποδομών υγείας δημιουργεί σοβαρότατο πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή, η οποία εκτός από τουριστική, είναι πολύ μεγάλη και σε έκταση και σε πληθυσμό και συνεχώς αυξανόμενη. Επιπλέον η περιοχή στερείται νοσοκομειακής περίθαλψης. Διεκδικούμε την αναβάθμιση του ΝΤΑΟΥ σε Γενικό Νοσοκομείο, πάγιο αίτημα των κατοίκων εδώ και χρόνια. Επίσης στερείται βασικών συγκοινωνιακών υποδομών και οι κάτοικοι δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται και μάλιστα σε τόσο μεγάλες αποστάσεις.

Γι’ αυτό είμαστε όχι μόνο ριζικά αντίθετες στην υποβάθμιση των υφιστάμενων Κέντρων Υγείας, αλλά τουναντίον διεκδικούμε την αναβάθμισή τους. Θεωρούμε ότι ο ρόλος των Κ.Υ. δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην παροχή υπηρεσιών τύπου «πρώτων βοηθειών» ή υπηρεσιών βασικών εξετάσεων και συνταγογράφησης.

Το Κέντρο Υγείας πρέπει:

Να είναι συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία, στενά.

Να έχει όχι μόνο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας.

Ο ρόλος του να είναι η πρόληψη και η συστηματική παρακολούθηση των ευαίσθητων ομάδων -οπωσδήποτε- αλλά και όλου του πληθυσμού της περιοχής.

Από το Κέντρο Υγείας πρέπει να ξεκινάει σε πρώτο επίπεδο η δημόσια και δωρεάν προσφορά υπηρεσιών υγείας σε ολόκληρο ανεξαιρέτως τον  πληθυσμό (ντόπιους και μετανάστες, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους) και σε δεύτερο επίπεδο στα Νοσοκομεία, που θα είναι δημόσια ιδρύματα και όχι επιχειρήσεις υγείας.

Μόνο έτσι επιτυγχάνεται η υγειονομική θωράκιση ολόκληρης της κοινωνίας.

Αντίθετα τα δρομολογούμενα προγράμματα της Κυβέρνησης, που τοποθετούν τις μονάδες του ΙΚΑ και τα Κέντρα Υγείας στην κλίνη του Προκρούστη, θα αναγκάσουν με μαθηματική ακρίβεια τα λαϊκά στρώματα, τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού:

Ή να περιοριστούν στο υποβαθμισμένο ελάχιστο πακέτο παροχών.

Ή να στραφούν στην ιδιωτική ασφάλιση .

Ή ακόμα και να μην έχουν καμιά πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ & ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ (μέλος Ο.Γ.Ε.)

Τηλ. 6942-295397, 6934-762101  –  e-mail: chrogerp@gmail.com

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.