Και νέο… χαστούκι στους αμφισβητίες: Εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση της αποκατάστασης της χωματερής

0
177

Ήταν το βράδυ της 21ης Μαΐου που ο Δήμαρχος Χρήστος Παππούς, στον χαιρετισμό του, κατά τις τριήμερες εκδηλώσεις προς τιμήν των Πολιούχων Αγίων, των Άνω Λιοσίων, Κωνσταντίνου & Ελένης, ανέφερε πως «το πρόγραμμα αποκατάστασης και ανάπλασης της χωματερής είναι πλέον γεγονός»… Κάποιοι, εξ αποστάσεως, χαμογέλασαν ειρωνικά, τον λοιδόρησαν και με  περίσσιο θράσος είπαν ότι πρόκειται για ένα ακόμα προεκλογικό… ψέμα…    

Δέκα μόλις ημέρες μετά, ( και μία ημέρα μετά την έγκριση της κατασκευής αγωγού ομβρίων υδάτων στη Δροσούπολη (www.otyposnews.gr), εχθές στις 31 Μαΐου, ο Δήμος Φυλής ανακοίνωσε πως εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση αποκατάστασης της Χωματερής με 26 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων (ΤΔΕ), με απόφαση που υπεγράφη από τον Υφυπουργό Οικονομικών και Ανάπτυξης, Στάθη Γιαννακίδη, για την εφαρμογή του προγράμματος «Ανάπλαση και αξιοποίηση αποκατεστημένων κυττάρων ΧΔΑ – ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, του Δήμου Φυλής – Δημιουργία Περιβαλλοντικού Πάρκου και Πάρκου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας»…

Με την απόφαση αυτή μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία του Ενεργειακού Πάρκου, που οραματίζεται ο Δήμαρχος, το οποίο θα παρέχει δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα κατ’ αρχήν και μετέπειτα σε όλους τους δημότες.

Η τεχνική μελέτη την οποία υπέβαλε ο Χρήστος Παππούς, προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με το οποίο θα τροφοδοτηθούν νοικοκυριά του Δήμου Φυλής.

Η εξαγγελία του έργου στις 21 Μαΐου  ΕΔΩ

Ο Χρήστος Παππούς με τον Προϊστάμενο του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, Γιώργο Τσίπρα

Τι περιλαμβάνει το έργο αποκατάστασης της Χωματερής

Με βάση τη Μελέτη που έχει εκπονήσει ο Δήμος Φυλής, θα δρομολογηθεί το στρατηγικής σημασίας και οραματικό περιβαλλοντικό έργο της Αποκατάστασης που θα μετατρέψει τη Χωματερή σε Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής.

Παράλληλα με τη δημιουργία πρασίνου και χώρων άθλησης και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, θα εγκατασταθούν σταθμοί παραγωγής Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και συγκεκριμένα 5 μικρές ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 250 ΚW, εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 10MW και ένα υδροηλεκτρικό έργο μικρής κλίμακας.

Από τους σταθμούς αυτούς θα παραχθεί ενέργεια για τη λειτουργία του Πάρκου, αλλά και των νοικοκυριών του Δήμου Φυλής. Ο Δήμος ήδη αξιοποίησε, από τους πρώτους, το νέο νομικό πλαίσιο και προχώρησε στη σύσταση Ενεργειακής Κοινότητας που αποτελεί προϋπόθεση για να προχωρήσει στην παραγωγή και τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά.

Εξάλλου, με την επίσκεψη στο χώρο θα δίνεται η δυνατότητα περιβαλλοντικής επιμόρφωσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και για τα οχυρωματικά έργα της αρχαίας Αθήνας, αφού η μελέτη προβλέπει και την ανάδειξη του αρχαίου τείχους “ΔΕΜΑ”.

Στους χώρους πρασίνου και αναψυχής προβλέπεται η φύτευση, η δημιουργία διαδρομών και μονοπατιών, αναψυκτηρίων, χώρων σκίασης και ξεκούρασης.

Στους χώρους επιμόρφωσης προβλέπεται η δημιουργία Μουσείου Διαχείρισης Απορριμμάτων και χώρου Υποδοχής με αίθουσα προβολής.

Κομβικό σημείο της αποκατάστασης είναι το υδάτινο στοιχείο με τον υδροηλεκτρικό σταθμό και τη λίμνη.

Η Μελέτη προβλέπει την εποπτεία, τη συντήρηση και τη φύλαξη του πρασίνου και των εγκαταστάσεων με τη λειτουργία συστημάτων άρδευσης και φύλαξης, ενώ θα επεκταθεί και θα βελτιωθεί ο υπάρχων φωτισμός.

Πρόκειται για ένα έργο μεγάλης σημασίας για το Δήμο Φυλής, αλλά και για την Αττική, αφού εκτείνεται σε έκταση 2 χιλ. στρεμμάτων. Με την ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο αποκατάστασης στη Χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα διεθνώς.

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο ο Δήμος μελέτησε διάφορα μοντέλα αποκατάστασης χώρων και κυρίως της Χιρίγια του Τελ Αβίβ που παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με τη Χωματερή.

Ο προϋπολογισμός του θα φτάσει τα 26,7 εκατ. ευρώ.

Όλη η απόφαση  ΕΔΩ

Όλες οι ενέργειες του Δημάρχου Φυλής Χρήστου Παππού για να φτάσει στο επίτευγμα της χρηματοδότησης του έργου στο Βίντεο  ΕΔΩ 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.