Και τώρα, κ. Σγουρέ, τι;

0
66

φωτό αρχείου
φωτό αρχείου

Και τώρα, κ. Σγουρέ, τι; Θα κάνετε την… «επανάσταση» στη Διαχείριση των απορριμμάτων, η θα συνεχίσετε τον ξεπερασμένο προεπαναστατικό προγραμματισμό;

GOLTSIOSΤου Βασίλη Γκόλτσιου*

Αν λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν τα όσα διαμείφθηκαν και εξαγγέλθηκαν  κατά την σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ομάδας δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα υπό τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ κ. Μανιάτη και στην οποία συμμετείχατε και εσείς και άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης,

θα πρέπει να αισθανόμαστε δικαιωμένοι για όσα κατά καιρούς έχουμε γράψει για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ανέφερα την λέξη σοβαρά γιατί κατά καιρούς πολλά εξαγγέλλονται αλλά ελάχιστα υλοποιούνται.

Τι είπε, λοιπόν, ο κ. Υπουργός;

Ζήτησε  την ανάληψη πρωτοβουλιών μιας «πραγματικής επανάστασης» στη διαχείριση απορριμμάτων, χωρίς καθυστερήσεις και με βεβαιότητα διαφάνειας, επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής αποδοχής.

Εξήγγειλε την επιτάχυνση των ρυθμών, τον επαναπροσδιορισμό των στόχων και την επιβολή αλλαγών στα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων, όπως επίσης και στα ίδια τα συστήματα.
Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Υπουργό, η διαλογή στην πηγή θα προχωρήσει και θα εξειδικευτεί, οι μηχανισμοί ελέγχου θα ενταθούν και θα συστηματοποιηθούν, η εισφοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί  και η άτυπη συλλογή θα αντιμετωπιστεί.

Επισήμανε δε ότι: «Αξιοποιούμε την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις θετικές πρακτικές, παράλληλα, επιδιώκουμε την μεγιστοποίηση της συνεργασίας με την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση, με πνεύμα συνευθύνης και συναντίληψης, ώστε τελικός αποδέκτης να είναι ο πολίτης»…

Ως βασικός πυλώνας της πολιτικής ολοκληρωμένης διαχείρισης τέθηκε η ανακύκλωση, σε συνδυασμό με την πρόληψη και την επαναχρησιμοποίηση.

Δήλωσε ότι, σε εξέλιξη βρίσκεται η εκπόνηση νέου εθνικού σχεδιασμού προς συμμόρφωση με την οδηγία 2008/98/ΕΚ και η εκπόνηση εθνικού προγράμματος πρόληψης παραγωγής αποβλήτων, ενώ το Υπουργείο έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες της χώρας την αξιολόγηση και προσαρμογή των περιφερειακών σχεδιασμών στα νέα δεδομένα.

Ανέφερε επίσης ότι  σε εξέλιξη βρίσκεται η αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου διαχείρισης αποβλήτων, καθώς και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες που αφορούν στη διερεύνηση εναλλακτικών χώρων, διαπραγματεύσεις με τις τοπικές αρχές και τους κοινωνικούς φορείς, εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων σε παραγωγούς αποβλήτων, καθώς επίσης και με την προώθηση νέων τεχνολογιών επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων που ελαχιστοποιούν την ανάγκη διάθεσης σε χώρους ταφής.
«Η Κεντρική Κυβέρνηση, η Περιφερειακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατά τον κ. Υπουργό, είναι όλοι συμμέτοχοι και στηρίζουν την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος με γνώμονα την ανάπτυξη και την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και την αειφόρου ανάπτυξης» .

Επεσήμανε ότι το ΥΠΕΚΑ, θα διασφαλίσει τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η μακροχρόνια αδράνεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων να μετατραπεί σε έργα που αποτελούν ευρωπαϊκό πρότυπο, με κοινωνική αποδοχή και ανάπτυξη προς όφελος του περιβάλλοντος.

Ύστερα από όλα αυτά, κ. Σγουρέ, εσείς θα επιμένετε στην κατασκευή των δύο «εργοστασίων τεράτων» στην περιοχή της Φυλής όπως προβλέπει ο ξεπερασμένος περιφερειακός σχεδιασμός που με υπερβάλλοντα ζήλο προωθείτε;

Όλα όσα ειπώθηκαν και αποφασίσθηκαν στην συγκεκριμένη ευρεία σύσκεψη ειπώθηκαν να υλοποιηθούν η να τα ακούσουν  οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των Κοινοτικών Οργάνων και μετά την αναχώρησή τους θα τα γράψουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας;

Από κάτι τέτοια οι εταίροι μας σταμάτησαν να μας εμπιστεύονται και να μας υπολογίζουν.

Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική.

Ίδωμεν.

*Βασίλης Γκόλτσιος – Πρώην Δημοτικός σύμβουλος στον πρώην Δήμο Φυλής

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.