«Καταιγίδα» σε υγεία – παιδεία

0
48

Δραματικές περικοπές 2,2 δις ευρώ στην κοινωνική ασφάλιση, στην υγεία, στην παιδεία και την άμυνα, περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2014.

Ταυτόχρονα, ο Προϋπολογισμός φέρνει και νέους φόρους 1,5 δις ευρώ, ενώ κατά 500.000.000 ευρώ θα είναι μειωμένο και το κονδύλι των μισθών και των συντάξεων.

Η επιβολή του φόρου στα ακίνητα, η αύξηση των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος μέσω της κατάργησης εκπτώσεων και απαλλαγών καθώς και η εφαρμογή φόρου πολυτελείας και η αύξηση της φορολογίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών, θα αποφέρουν τουλάχιστον άλλο 1 δις ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού θα υπάρχει ξεκάθαρος στόχος για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο στο τέλος του επόμενου έτους θα φτάσει τα 2,8 δις ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ.

Για φέτος, βέβαια, η εκτίμηση που υπάρχει είναι λιγότερο αισιόδοξη, καθώς γίνεται λόγος για ελάχιστο πρωτογενές πλεόνασμα.

Για το επόμενο έτος τίθεται στόχος το δημοσιονομικό έλλειμμα να μην υπερβεί το 2,6% του ΑΕΠ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να αρθεί η επιτήρηση που υπάρχει για τη χώρα στο σκέλος του υπερβολικού ελλείμματος.

Πάντως, η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη αφορά το σκέλος της ύφεσης. Για φέτος προβλέπεται ότι θα υπάρξει μείωση του ΑΕΠ κατά 4%, ενώ για του χρόνου εκτιμάται ότι θα υπάρξει ρυθμός ανάπτυξης που θα ανέλθει στο 0,6%.

Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, το ΑΕΠ της χώρας πρόκειται να αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, φτάνοντας στα 184 δισ. Ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες αναμένεται να μειωθούν το 2014 κατά 3,33 δις ευρώ, στα 41,42 δις ευρώ έναντι 44,75 δισ. ευρώ που είναι φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το κονδύλι για την κοινωνική ασφάλιση θα είναι μειωμένο κατά 2,26 δις ευρώ σε σχέση με το 2013, φτάνοντας στα 12,7 δισ. ευρώ. Ειδικά οι επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να μειωθούν κατά 2 δις Ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό σχέδιο του Προϋπολογισμού είναι πιθανό να διαφοροποιείται σε σχέση με το προσχέδιο, καθώς θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το αργότερο έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο νέος Προϋπολογισμός θεωρείται από την κυβέρνηση η απαρχή της αντιστροφής της πορείας από την ύφεση στην ανάπτυξη και επιχειρείται μέσω αυτού να μεταδοθεί ένα μήνυμα σιγουριάς για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.