Καταψήφισε τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής η «Αττική Οικολογική Απάντηση»

0
59

Την αντίθεσή της στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής για το 2012 εξέφρασε η Αττική Οικολογική Απάντηση, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011, η οποία και καταψήφισε τον εν λόγω προϋπολογισμό καθώς δεν ενσωματώνει αναγκαίες οικολογικές προτεραιότητες και δε συνάδει με την περίοδο κρίσης που διανύουμε.

Κατά την εισήγηση του, ο περιφερειακός σύμβουλος της Αττικής Οικολογικής Απάντησης κ. Γεώργιος Δημαράς τόνισε ότι πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που δεν έχει σαφή προσανατολισμό και στρατηγική σε σχέση με τις προγραμματιζόμενες δράσεις και τα έργα, σε ότι αφορά τόσο τη γεωγραφική τους κατανομή όσο το είδος και την κατηγορία τους ενώ απουσιάζει και ο προσανατολισμός βιωσιμότητας. Ενδεικτικά ανέφερε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για κομβικά έργα όπως αυτά που σχετίζονται με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, τη συγκέντρωση των όμβριων υδάτων και την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Διάκος στην παρέμβαση του διαπίστωσε ότι ο προς έγκριση προϋπολογισμός αντανακλά τη νοοτροπία των προηγούμενων ετών και δεν εμπεριέχει καινοτόμες προτάσεις βιωσιμότητας που επιβάλει η σημερινή οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Σημείωσε επιπλέον ότι εκκρεμούν τα ζητήματα του ρυθμιστικού σχεδίου και των συγκοινωνιών τα οποία δε μπορούν να ενταχθούν σε έναν προϋπολογισμό που θα έχει ήδη ψηφιστεί και αυτό καταδεικνύει την έλλειψη σχεδιασμού.

Οι προτάσεις την Αττικής Οικολογικής Απάντησης σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012 περιλαμβάνουν τα εξής:

Αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού στα σημερινά δεδομένα ώστε να έχει χαρακτήρα κοινωνικής αλληλεγγύης και συμμετοχής και να προβλέπει δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων ανταλλακτήριων ειδών και άλλες μορφές κοινωνικής οικονομίας

Ώθηση στην αγροτική παραγωγή της Αττικής με ιδιαίτερο βάρος στις βιολογικές καλλιέργειες.

Πρόβλεψη κονδυλίων για μελέτη αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων, μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων, ελέγχου στατικής επάρκειας και μοντέλου αναπλάσεων

Μείωση δαπανών για οδοποιία και μισθώματα κτιρίων

Αύξηση κονδυλίων σίτισης και ενίσχυσης απόρων

Διαπαραταξιακή σύνθεση επιτροπών

Τήρηση κανόνων απόλυτης διαφάνειας στη μίσθωση ή αγορά νέων ακινήτων συμμετοχή των δήμων και άλλων φορέων στη συγκρότηση προτάσεων για τα προτεινόμενα έργα…

Συγκεκριμένα, ο κ. Δημαράς ανέφερε:

Να διαπραγματευτούμε (με διαπαραταξιακή επιτροπή) τα μισθώματα ακινήτων.

Να μην συνεχίζουμε να πληρώνουμε μισθώματα 22€ /m2 , όπως συμβαίνει. Να γίνει μείωση όχι μόνο 20%, σε πολλά κτίρια μπορεί να γίνει τουλάχιστον 50%.

Στην μίσθωση η αγορά νέων ακινήτων να τηρηθούν κανόνες απόλυτης διαφάνειας, με δημοσίευση σε πολλές εφημερίδες και ιδιαίτερα αυτών που έχουν αγγελίες ακινήτων (όχι αυτό που συμβαίνει να γίνεται δημοσίευση σε μία απ’ τις ελάχιστης κυκλοφορίας εφημερίδα και σε μια τοπική). Να ισχύει πάντα η διαπαραταξιακή σύνθεση των επιτροπών και οι επιτροπές να είναι ανοιχτές.

Η Οικονομική Επιτροπή να μην δέχεται διαγωνισμούς έργων και προμηθευτών που φαίνεται ότι είναι στημένοι όπως συνέβη σε μια συνεδρίαση που  συμμετείχαν σε ένα διαγωνισμό για έργο οδοποιίας υπήρχε συμμετοχή μόνο δυο εργολάβων και έκπτωση 3% σε έργα που συνήθως είναι 30% ή και παραπάνω. Να δώσουμε σήμα στις υπηρεσίες και όπου αλλού χρειάζεται ότι ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ που μυρίζουν συμφωνίες εργολάβων ή στημένα παιχνίδια.

Να στείλουμε κείμενο στους Δήμους που να δείχνει τον προσανατολισμό που έχει θέσει η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ για τα έργα, τότε μόνο  θα γίνονται αποδεκτές προτάσεις.

Να προβλεφθεί στον προϋπολογισμό κονδύλι της τάξεως των 1.000.000€ για μελέτη αξιοποίησης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Να προβλεφθεί κονδύλι 1.000.000€ για μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, έλεγχου στατικής επάρκειας και μοντέλου αναπλάσεων.

Να αυξηθούν τα κονδύλια σίτισης και ενίσχυσης απόρων.

Να γίνει έλεγχος και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που χρησιμοποιεί η περιφέρεια. (π.χ. τα φώτα δεν κλείνουν ανά γραφείο στο κεντρικό κτίριο).

Να μειωθούν οι δαπάνες για οδοποιία και τα μισθώματα των κτηρίων.

Να αναπροσαρμοστεί ο προϋπολογισμός  σε βιώσιμη και κοινωνική (όχι φιλανθρωπικού χαρακτήρα  αλλά χαρακτήρα κοινωνικής αλληλεγγύης και συμμετοχής ,όπως δημιουργία κοινωνικών παντοπωλείων ανταλλακτηρίων ειδών κ.λ.π…

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.