«Κλειστά» 200 κρεβάτια Εντατικής!

0
50

ENTATIKH

Στο χειρότερο σημείο φαίνεται ότι βρίσκεται η νοσηλεία στη χώρα μας καθώς για πρώτη φορά οι ειδικοί εντατικολόγοι καταγράφουν το μεγαλύτερο αριθμό κλειστών κρεβατιών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Σε αναζήτηση ενός πολύτιμου κρεβατιού σε εντατική είναι καθημερινά 30 έως 40 ασθενείς μόνο στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Γεγονός καθόλου τυχαίο καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της  Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Απ. Αρμαγανίδη, για πρώτη φορά η χώρα μας έχει κλειστά τα περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ που φθάνουν τα 200 εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στο «Αττικόν» από τα 27 κρεβάτια λειτουργούν μόλις τα 13. Και όλα αυτά τη στιγμή που όταν ασθενείς  παλεύουν για τη ζωή τους δίνουν γη και ύδωρ για μία κλίνη.

Και να σκεφτεί κανείς ότι ο μέσος όρος που ισχύει στην Ευρώπη είναι 12 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού ενώ στην Ελλάδα διαθέτουμε ακριβώς τα μισά δηλαδή 6 ανά 100.000 πληθυσμού.

Οι ειδικοί περιμένουν τώρα να γίνουν οι προσλήψεις του προσωπικού μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν έστω και 60 με 70 κρεβάτια και να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Όμως η έλλειψη προσωπικού είναι δραματική στη χώρα μας όμως όχι μόνο στις εντατικές αλλά γενικότερα σχεδόν σε όλα τα τμήματα.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Γιαμαρέλλος στο παθολογικό τμήμα του «Αττικόν»  αντιστοιχούν 2 νοσηλευτές για 65 αρρώστους ενώ τα ράντζα δίνουν και παίρνουν. Η τελευταία καταγραφή μιλά για 20 ράντζα στους διαδρόμους και άλλα 40 στις κλινικές. «Δεν προλαβαίνουν να απορροφηθούν από τη μία εφημερία στην άλλη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ευάγγελος Γιαμαρέλλος.

Σήψη

Όμως οι κίνδυνοι παραμονεύουν για την υγεία των ασθενών καθώς ένα από τα βασικά προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού είναι και το φαινόμενο της σήψης. Η πάθηση εμφανίζεται σε περίπου 82.000 ασθενείς το χρόνο οι οποίοι όμως αν δε λάβουν άμεσα αγωγή φαρμακευτική κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.

Η έλλειψη  προσωπικού επηρεάζει άμεσα τη ζωή τους καθώς σύμφωνα με τον κ.Γιαμμαρέλλο αν δεν τους δοθεί αγωγή το 35% με 40% θα πεθάνει από σήψη.

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.