«Κοινωνικά δίκτυα στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση»

0
58

1

Ημερίδα με θέμα «Κοινωνικά δίκτυα στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση»πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του Δήμου Ηρακλείου με την συμμετοχή σημαντικών ονομάτων του e-governance που προσκλήθηκαν με πρωτοβουλία του Φώτη Ζυγούλη από το Γραφείο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Θέμα της ημερίδας ήταν η χρήση του διαδικτύου (Internet) και των κοινωνικών δικτύων (Social Media), ο τρόπος λειτουργίας τους στην Ελληνική δημόσια διοίκηση για την καλύτερη επικοινωνία, ενημέρωση, πληροφόρηση των πολιτών.

Την ημερίδα παρακολούθησε και ο πρώην δήμαρχος Χαλανδρίου και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος ο οποίος ως μέλος της ΚΕΔΕ, πρώην ΚΕΔΚΕ, συμμετείχε σε επιτροπές που προώθησαν την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση όπως αυτή της ηλεκτρονικής υπογραφής και υπογράμμισε την ανάγκη να καλλιεργηθεί η κουλτούρα της χρήσης νέων τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Κίμωνα Κοντοβασίλη Δ/ντή Ερευνών του Ι.Π. & Τ., Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. «Δημόκριτος» με θέμα «Κοινωνικά Δίκτυα, μία σύντομη ανασκόπηση τεχνολογικών τάσεων και προοπτικών αξιοποίησης». Στην σύντομη ομιλία του ο κ. Κοντοβασίλης έδωσε το θεωρητικό υπόβαθρο του διαδικτύου (Internet) και των κοινωνικών δικτύων (Social Media).

Μετά το τέλος της ομιλίας του Κίμωνα Κοντοβασίλη τον λόγο πήρε για λίγα λεπτά ο Καθηγητής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Χαραλαμπίδης, μεταξύ άλλων ενημέρωσε για την Ημερίδα που πρόκειται θα παραγματοποιηθεί από τo Εργαστήριο Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Ε.Κ.E.Φ.Ε. «Δημόκριτος» με θέμα την «Ανοιχτή Συνεργατική Διακυβέρνηση» στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου ΝΟΜΑD («Policy Formulation and Validation through non-moderated Crowdsourcing»).

Η ημερίδα θα διεξαχθεί την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου, 14:00 – 18:00, στο Ε.Κ.E.Φ.Ε. «Δημόκριτος». Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν καινοτόμες και βέλτιστες πρακτικές, καθώς και ερευνητικές προσεγγίσεις στον τομέα της Ηλεκτρονικής, Ανοικτής, Συνεργατικής Διακυβέρνησης. Παράλληλα με την παρουσίαση των συγκεκριμένων έργων και λύσεων, στόχος είναι να γίνει συζήτηση πάνω στις ενέργειες και πρωτοβουλίες που λαμβάνονται στην Ελλάδα για την αξιοποίηση εφαρμογών και υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας για την ανοικτή, συνεργατική διακυβέρνηση.

Εξαιτίας μιας καθυστέρησης στο πρόγραμμα διεξαγωγής το λόγο πήρε ο Νίκος Σταυρόπουλος Διδάκτωρ Πολιτιστικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου – Επιστημονικός Σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Ο κ. Σταυρόπουλος παρουσίασε και ανέλυσε το πληροφοριακό σύστημα ηλεκτρονικής διοίκησης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής» που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τον ίδιο και την ομάδα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που αποτελείται από τον Κώστα Κυριακάκη και το Σταύρο Κοκοσιούλη.

Από τον Οκτώβριο του 2012 στον δήμο Ηρακλείου λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης αιτημάτων με σκοπό την εξασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερα από 2218 αιτήματα δημοτών, που γνωστοποιήθηκαν μέσω του γραφείου εξυπηρέτησης του δημότη και του 5ψήφιου τηλεφωνικού αριθμού 15277.

Μάλιστα σύντομα θα υπάρχει δυνατότητα, οι δημότες να καταχωρούν άμεσα τα αιτήματα τους στην νέα ιστοσελίδα του δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Ακολούθησε η ομιλία του Γεώργιου Καραμανώλη μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής ΕΕΛΛΑΚ που παρουσίασε το θέμα «Τα κοινωνικά δίκτυα ενδυναμώνουν την συμμετοχή των πολιτών και βελτιώνουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα» Όπως υπογράμμισε ο κος Καραμανώλης είναι πολύ σημαντικό ειδικά στη δημόσια διοίκηση να υπάρχει συνέχεια στις εφαρμογές που αναπτύσσονται καθώς έχει εντοπίσει και ο ίδιος πρόβλημα στην λειτουργία τους στην Ελληνική δημόσια διοίκηση.

Στην συνέχεια ο Ειδικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Νικόλαος Δουλαδίρης μίλησε για τα «Τα κοινωνικά δίκτυα στη δημόσια διοίκηση και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης».

Όπως είπε ο ρόλος των ελεγκτών είναι στην κατεύθυνση του ελέγχου της νομιμότητας των πράξεων αλλά δυστυχώς πολλές φορές η έλλειψη υποδομών αποτελεί ανάχωμα στην προώθηση της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών.

Επεσήμανε πως υπήρχαν περιπτώσεις που έγινε σχεδιασμός για μια νέα δομή αλλά οι υπάλληλοι που έπρεπε να την υλοποιήσουν δεν είχαν ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κείμενα τους τα συνέτασσαν στους προσωπικούς τους υπολογιστές εκτός γραφείου.

Το λόγο ζήτησε και ο Θεόδωρος Φίλιος από το τμήμα μηχανογράφησης του Συνηγόρου του Πολίτη ο οποίος παρακολουθούσε την ημερίδα και είπε ότι πρόσφατα ο συνήγορος έδωσε την δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αιτημάτων με αποτέλεσμα οι καταγγελίες να αυξηθούν κατά 30% και ο πρώτος τρόπος προτίμησης μιας καταγγελίας είναι ηλεκτρονικά.

Η επόμενη ομιλία με θέμα «Κοινωνική δικτύωση και διαφάνεια» ήταν από την κα Νάνσυ Ρουτζούνη Μέλος ΟΔΕ ΔΙΑΥΓΕΙΑ στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η κα Ρουτζούνη συνεχάρη το δήμο Ηρακλείου για τα βήματα του στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και έκανε μια πλήρη παρουσίαση του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ, της αποδοχής που είχε από τον κόσμο, τις υπηρεσίες που παρέχει αλλά και τα αποτελέσματά του.

Ακολούθησε η παρουσίαση του Βασίλειου Σβολόπουλου Συντονιστή της Υπηρεσίας Εφαρμογής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου με τίτλο «Διερεύνηση τρόπων αξιοποίησης των κοινωνικών δικτύων από την Βουλή των Ελλήνων».

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Μάριος Δαμιανού δημιουργός της εφαρμογής «Citizens Of Duty». Στην ομιλία του ο κος Δαμιανού ανέπτυξε το θέμα «Πως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να συμβάλλουν στην ενημέρωση των δημοτών βάσει της γεωγραφικής τους θέσης»

O Κωνσταντίνος Μπούζος Αντισμήναρχος, Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΕΘΑ πήρε τον λόγο και παρουσίασε το θέμα «Τα κοινωνικά δίκτυα στις ένοπλες δυνάμεις»

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την κα Γεωργία Παναγοπούλου ειδική επιστήμονα του τμήματος ελεγκτών της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η θεματική που παρουσίασε είχε τον τίτλο «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων Στα Κοινωνικά Δίκτυα». Η θεματική της κας Παναγοπούλου έδωσε τροφή για πολλούς προβληματισμούς και ανέγειρε πολλά ερωτήματα από τους συμμετέχοντες στην ημερίδα και τους ακροατές.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος υποδομών και ανάπτυξης Γιώργος Βλαντής, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής Πασχάλης Γονατάς, η αντιπρόεδρος ΚΕΑΕΔΗΑ Παρασκευή Κράλλη και η γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Μαριάννα Ζούρου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαγνητοσκοπημένη την ημερίδα από το κανάλι του δήμου Ηρακλείου Αττικής στο Youtube: (www.youtube.com/iraklioatt)

http://www.youtube.com/watch?v=HG2urffGv1U&feature=youtu.be

2

3

4

5

6

8

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.