Κόκκινος συναγερμός για τη γρίπη!

0
72

GRIPH

Δεκαοχτώ άνθρωποι έχασαν την ζωή τους την τελευταία εβδομάδα λόγω επιπλοκών της γρίπης, ανεβάζοντας, μέχρι σήμερα, τον συνολικό αριθμό των θανατηφόρων κρουσμάτων στους 50.

Σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται έως σήμερα, 57 ασθενείς λόγω της γρίπης, ενώ από την αρχή του χρόνου οι μονάδες εντατικής θεραπείας όλης της χώρας έχουν «φιλοξενήσει» 164 ασθενείς με γρίπη.

Ειδικοί επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) επισημαίνουν ότι το φετινό «κύμα» γρίπης που ξεκίνησε στις αρχές του έτους, βρίσκεται τώρα στην κορύφωσή του και θα αρχίσει να φθίνει σε περίπου δέκα ημέρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστούν προσοχή για ακόμη μία φορά σε χρονίως πάσχοντες και ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μη εμβολιασμένα άτομα. Παράλληλα επισημαίνουν ότι ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία γρίπης ακόμη και εάν έχουν χαμηλούς παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές και ακόμη και εάν δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη εργαστηριακά η γρίπη θα πρέπει να λάβουν έγκαιρα αντιικά φάρμακα.

Η χρησιμότητα των φαρμάκων αυτών έγκειται στο ότι μπορούν να περιορίσουν το διάστημα εμφάνισης πιθανών επιπλοκών της γρίπης, σε περίπτωση που χορηγηθούν έγκαιρα. Η λήψης τους θα πρέπει να γίνεται μέσα στις πρώτες δύο ημέρες εμφάνισης των συμπτωμάτων, ώστε να αποτρέψουν πιθανές σοβαρές επιπλοκές μεταξύ των οποίων και η πνευμονία.

Με βάση τα δεδομένα των δύο τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας (2011-2012 και 2012-2013), φαίνεται ότι το επιδημικό κύμα εμφανίζεται μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, η κορύφωση της δραστηριότητας παρατηρείται μεταξύ Φεβρουαρίου-Μαρτίου, κυκλοφορούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο ποσοστό όλα τα στελέχη γρίπης (Α(Η1Ν1)pdm09, Α(Η3Ν2) και Β), και τα σοβαρά κρούσματα γρίπης που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής οφείλονται κατά κύριο λόγο στο πανδημικό στέλεχος Α(Η1Ν1).

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία ανεξαρτήτως παραγόντων κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

πηγή: http://lykavitos.gr/

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.