Λαϊκή Συσπείρωση Ραφήνας: Ανακοίνωση για το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στο Πλατύ Χωράφι

1
37

Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου παρέστησαν μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα ενάντια στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ) στο Πλατύ Χωράφι οι οποίοι με ψήφισμα τους ζητούσαν από το Δήμαρχο του Δήμο Ραφήνας Πικερμίου και τις δημοτικές παρατάξεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες για δράση ενάντια στην κατασκευή του συγκεκριμένου ΚΕΛ. Συγκεκριμένα ζητούσαν να γίνει μια κοινή συνεδρίαση με το Δήμαρχο και τις δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Σπάτων, έτσι ώστε να υπάρχει κοινή δράση των δυο δήμων.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας από τη μια, δήλωσε ότι στηρίζει πρωτοβουλίες της Συντονιστικής Επιτροπής, αλλά από την άλλη ζήτησε αυτονομία κινήσεων, καθώς ανέφερε ότι και ο ίδιος κάνει τις δικές του κινήσεις και έχει και τον δικό του σχεδιασμό που δεν χρειάζεται να ταυτίζεται με τις κινήσεις φορέων και συντονιστικών. Στο τέλος αυτής της διαδικασίας ψηφίστηκε από την πλειοψηφία πρόταση να προχωρήσει ο Δήμαρχος σε άμεση σύσκεψη με το Δήμο Σπάτων σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Τσαλαπατάνης Χρήστος έθεσε με έμφαση το ζήτημα το γεγονός ότι η Πολιτεία, οι Δήμοι αλλά και οι φορείς που εναντιώνονται στο συγκεκριμένο ΚΕΛ δεν αμφισβητούν τη σύνδεση κοινωφελών υπηρεσιών με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που επιδιώκουν μέσα από τη διαχείριση τέτοιων έργων την επίτευξη κερδών. Καλύπτουν έτσι το στόχο της κυβέρνησης να  απαλλαγεί συνολικά από την ευθύνη κατασκευής και λειτουργίας ενός σύγχρονου αποχετευτικού δικτύου και βιολογικού  καθαρισμού που θα σέβεται την Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον. Η εμπλοκή της ιδιωτικοποιημένης ΕΥΔΑΠ στη διαχείριση των λυμάτων σημαίνει ότι η χωροθέτηση, ο βαθμός επεξεργασίας, η συντήρηση και η λειτουργία του ΚΕΛ θα γίνονται με κριτήριο το κέρδος, ενώ το κόστος της λειτουργίας θα μεταφερθεί για ακόμα μια φορά στην λαϊκή οικογένεια.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αναγνωρίζει τη θετική συμβολή των μαζικών διαδικασιών και παρεμβαίνει με τη δική της θέση την οποία με στόχο τη δημιουργία ενός κινήματος που θα συσπειρώνει το λαϊκό παράγοντα και θα πετυχαίνει το συντονισμό πολλών δήμων. Σε αυτά τα πλαίσια έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για το ζήτημα διαχείρισης των λυμάτων:

Το συνολικό αντικείμενο της διαχείρισης των λυμάτων να εκτελείται από κοινού με τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του υδατικού διαμερίσματος της Αττικής από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα Διαχείρισης στη θέση της ιδιωτικοποιημένης ΕΥΔΑΠ ΑΕ που πρέπει να καταργηθεί.

Ο αποκλεισμός των επιχειρηματιών από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων είναι απόλυτα επιβεβλημένος.

Η επικράτηση της κερδοσκοπικής λογικής μέσα από τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ή μέσα από «Συμβάσεις Παραχώρησης» θα επιδεινώσει τη Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον, θα επιβαρύνει οικονομικά τις λαϊκές οικογένειες με τα υπέρογκα μηνιαία τέλη αποχέτευσης και θα απαγορεύσει τον οποιοδήποτε λαϊκό έλεγχο σωστής λειτουργίας. Η πείρα το έχει αποδείξει στην πράξη (Αεροδρόμιο-Αττική οδός -Εθνικές οδοί).

Η ολοκληρωμένη χρηματοδότηση της μελέτης, της κατασκευής και της λειτουργίας του αποχετευτικού δικτύου και των ΚΕΛ είναι υποχρέωση της κυβέρνησης, που πρέπει να διαθέσει όλους τους απαραίτητους κεντρικούς πόρους για να αποφευχθούν πολύχρονες καθυστερήσεις, πανωπροίκια εργολάβων και καταστρεπτικές συνέπειες για την Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον.

Αποτελεί αυταπάτη ότι θα υπάρξει  κοινωνικός έλεγχος και εποπτεία από τον Δήμο για την σωστή λειτουργία του ΚΕΛ εάν δεν αποκλειστεί η κερδοσκοπική εμπλοκή των επιχειρηματιών. Η πείρα το έχει αποδείξει στην πράξη (Αεροδρόμιο-Εθνικές οδοί). Αντίστοιχα θα είναι αδύνατον να αποφευχθούν δυσμενείς συνέπειες για το περιβάλλον και τους κατοίκους, αν προωθηθεί η λύση των μικρών ΚΕΛ μέσα σε κατοικημένες ζώνες και χρήση πιο περιορισμένων  χώρων και τεχνικών μέσων.

Η χωροθέτηση των ΚΕΛ που θα εξυπηρετήσουν την Ανατολική Αττική αποτελεί κυβερνητική ευθύνη, πρέπει να είναι αποτέλεσμα τεκμηριωμένης μελέτης με επιστημονικά κριτήρια, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου περιφερειακού σχεδίου διαχείρισης των υδάτινων πόρων στο υδατικό διαμέρισμα της Αττικής. Μεταξύ των κριτηρίων χωροθέτησης ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί σε αυτά, που συμβάλλουν στην ελαχιστοποίηση της όποιας όχλησης από την λειτουργία του ΚΕΛ, όπως: η απόσταση από οικισμούς, η φυσική απόκρυψη, η επικρατούσα κατεύθυνση των τοπικών ανέμων κ.ά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι οι παραπάνω προτάσεις απαιτούν τη συνδρομή του λαϊκού κινήματος στη διεκδίκηση της κατασκευής ενός ολοκληρωμένου συστήματος αποχετευτικών δικτύων, μονάδων τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων και εγκαταστάσεων αξιοποίησης των προϊόντων των ΚΕΛ, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο αγώνας  αυτός θα γίνεται  αποτελεσματικός όσο περισσότερο εντάσσεται στη γενικότερη λαϊκή πάλη για ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που οδηγεί το λαό στην πτώχευση.

Για αυτό και καλούμε τους δημότες της Ραφήνας και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα της Αττικής να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Καμία αυταπάτη! Καμία εμπιστοσύνη σε δημοτικές ηγεσίες που έχουν αποδεχτεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία δημιουργεί φτώχεια και ανεργία, κόβει κοινωνικές δαπάνες, φορτώνει βάρη στους δημότες και παραχωρεί απλόχερα φως, νερό, τηλέφωνο, δίκτυα και  υποδομές στην επιχειρηματική δραστηριότητα που πουλά πανάκριβά τις υπηρεσίες της στο λαό.

Σχόλια Facebook

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. ΚΑΛΗΜΕΡΑ.
  ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΜΑΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ(ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ)
  ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΘΕ ΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΤΑΟΥ ΠΕΝΤΕΛΗΣ- ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΡΑΦΗΝΑΣ- ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ KAI ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ.
  ΠΑΙΡΝΩ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΤΗ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝΑΓΚΗ.

  ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
  Ν.ΤΣΟΥΜΑΣ

  Υ.Γ
  ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:6948646336( ΚΙΝΗΤΟ)- 210-6532521(ΟΙΚΙΑΣ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.