«Λουκέτο» για 170.000 επιχειρήσεις το 2013

0
36

LOYKETO

Έτος αποκάλυψης θα είναι το 2013 για την οικονομία και τις επιχειρήσεις καθώς 170.000 μικρομεσαίες είναι έτοιμες να κλείσουν, 195.000 θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να χαθούν, 6 στις 10 επιχειρήσεις μείωσαν ώρες εργασίας και μισθούς ενώ 1 στις 2 καθυστερεί να πληρώσει τους εργαζομένους της.

Τα συγκλονιστικά αυτά στοιχεία προκύπτουν από την εξαμηνιαία έρευνα της Marc AE που έγινε για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ και αφορά στην αποτύπωση του οικονομικού κλίματος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που παρουσίασαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της Μarc AE Θ. Γεράκης ο αριθμός των λουκέτων και της απώλειας θέσεων εργασίας επιβραδύνονται αλλά αυξάνεται η ταχύτητα των αποεπενδύσεων και τις μερικής απασχόλησης.

Οι μικρομεσαίοι είναι απαισιόδοξοι καθώς το 33% «βλέπει» ανάκαμψη της αγοράς μετά το 2020 ενώ η ανασφάλεια χτυπάει κόκκινο με το 54,7% να δηλώνουν πως τα χρήματά τους είναι ασφαλή στο εξωτερικό ή αλλού και όχι στις τράπεζες. Η έρευνα της Μarc AE εκτιμά ότι τα καθαρά «λουκέτα» των επιχειρήσεων το 2013 θα είναι 55.000 ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους η απώλειες θέσεων μισθωτής εργασίας θα πλησιάσουν τις 69.000. Ο ρυθμός της μείωσης των θέσεων εργασίας είναι 1 πρόσληψη προς 4 απολύσεις όταν στην έρευνα του περασμένου Ιουλίου ήταν 1 προς 7.

Η μερική απασχόληση και η καθυστέρηση της καταβολής μισθών γενικεύονται. 6 Στις 10 μικρομεσαίες μείωσαν το δεύτερο εξάμηνο του 2012 τις ώρες εργασίας και τους μισθούς. Επίσης το 47,7% μείωσε ώρες ή μέρες εργασίας όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 και το 2011 ήταν 30%. Οι επιχειρήσεις σε ποσοστό 33,8% καθυστερούν να πληρώσουν τους προμηθευτές, πάνω από 30% χρωστούν ενοίκια, δόσεις δανείων και λογαριασμούς ΔΕΚΟ ενώ το ποσοστό στον ΟΑΕΕ είναι 43%.

Αυξήθηκαν επίσης κατά 25% οι επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία. Ο κ. Ασημακόπουλος για την ανάκληση του φαύλου κύκλου κάλεσε την Κυβέρνηση το 2014 να δώσει αύξηση 1% στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου ώστε να δοθεί ανάλογο σήμα και στην ιδιωτική οικονομία ενώ πρότεινε και την επαναφορά τρις επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Τέλος ο κ. Γεράκης θέλοντας να περιγράψει την κατάσταση που διαμορφώνεται στην αγορά είπε ότι ακόμη και αν έβρισκαν θέση εργασίας όλοι οι άνεργοι οι μισθοί θα ήταν της τάξης των 580 ευρώ ενώ κυρίαρχη θα ήταν η μαύρη εργασία.

Briefing News

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.