Μέγας διασυρμός για Θεοχάρη!

0
99

Μείζον θέμα με το ενδεχόμενο μείωσης του ακατάσχετου ποσού σε μισθούς και συντάξεις όσων χρωστούν στο Δημόσιο προέκυψε στη Βουλή όπου αποκαλύφθηκε ότι παρά τους πρόσφατους ισχυρισμούς του γ.γ. Εσόδων Χάρη Θεοχάρη ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, το θέμα ήταν υπαρκτό σε βαθμό που η σχετική ρύθμιση να έχει συμπεριληφθεί ακόμα και σε σχέδιο νόμου πριν να αποσυρθεί…

Η αποκάλυψη των παλινωδιών του υπουργείου έγινε κατά την επεξεργασία του σχεδίου νόμου για την κεφαλαιαγορά, όπου απεδείχθη ότι, παρά το γεγονός ότι στο σχέδιο νόμου δεν υπάρχει σχετική διάταξη, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που συνοδεύει κάθε σχέδιο νόμου υπάρχει ρητή αναφορά σε διάταξη με την οποία το ακατάσχετο σε μισθούς και συντάξεις μειώνεται από τα 1.000 ευρώ στα 600. Και όχι μόνο αυτό, αλλά στην ίδια έκθεση προβλέπεται ότι από τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναμένονται και έσοδα για τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Το γεγονός, ωστόσο, ότι η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου παρέπεμπε σε άρθρο που δεν υπάρχει έκανε ακόμα και τους αδαείς περί τα κοινοβουλευτικά να καταλάβουν ότι το υπουργείο είχε εντάξει τη ρύθμιση στο αρχικό σχέδιο νόμου, το οποίο έστειλε και στο ΓΛΚ, αλλά υπό τον φόβο της κοινωνικής αντίδρασης το αφαίρεσε άρον άρον, πριν το φέρει στη Βουλή.

Η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να μειωθεί το όριο πάνω από το οποίο επιτρέπονται κατασχέσεις μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο είχε αποκαλυφθεί από τις 11 Φεβρουαρίου, αλλά είχε επισήμως διαψευστεί, με ανακοίνωση στην οποία επισημαινόταν ότι δεν αντιμετωπίζεται κανένα ενδεχόμενο μείωσης του «ακατάσχετου» των μισθών και των συντάξεων από τα 1.000 στα 600 ευρώ τον μήνα! Ετρεχε τότε στα κανάλια ο Χάρης Θεοχάρης για να πει ότι όλα αυτά ήταν ιδέα υπηρεσιακών παραγόντων και όχι δική του. Υποστήριζε, μάλιστα, ότι «τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν αντικείμενο φαντασίας και μόνο».

Το θέμα ανέδειξε πρώτος χθες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, ο οποίος, επικαλούμενος την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να αλλάξει το όριο αυτό από τα 1.000 ευρώ που είναι τώρα στα 600. Βουλευτές απ’ όλα τα κόμματα ζήτησαν εξηγήσεις από τον παριστάμενο στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν τίθεται θέμα αλλαγής του ορίου του ακατάσχετου ποσού». Παρ’ όλα αυτά και ο πρόεδρος της επιτροπής Γ. Μπέζας ζήτησε από τον υφυπουργό να επιληφθεί του θέματος που έχει προκύψει με τη διαφορά που εντοπίζεται μεταξύ της έκθεσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της διάταξης του νομοσχεδίου.

Γιώργος Λυκουρέντζος

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.