Μήνυμα του Δημήτρη Ανυφαντάκη για την 71η επέτειο της Μάχης της Κρήτης

0
59

Φίλες & φίλοι

Η μάχη της Κρήτης δεν αποτέλεσε ένα απλό πολεμικό γεγονός ανάμεσα στα χιλιάδες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά ένα φαινόμενο που ανάλογό του βρίσκει μόνο κανείς στο μύθο του Δαβίδ και του Γολιάθ ή στα κατορθώματα των ηρώων της ελληνικής μυθολογίας.

Είναι ένα πραγματικό μάθημα ανδρείας και γενναιότητας, θέλησης και επιμονής μιας χούφτας ανθρώπων για να μη χάσουν ούτε μια πιθαμή από την ελεύθερη γη τους. Η μάχη της Κρήτης επηρέασε απόλυτα την έκβαση του πολέμου εξαιτίας της καθυστέρησης της εισβολής του άξονα στην Σοβιετική Ένωση.

Ο κρητικός λαός πρόσφερε τα μέγιστα στον αγώνα κατά των ναζιστικών δυνάμεων πράγμα που υποχρέωσε τον Τσόρτσιλ να παραδεχτεί δημόσια το μεγαλείο των Ελλήνων μαχητών της Εθνικής Αντίστασης με την περίφημη φράση: «Άλλοτε λέγαμε: Οι Έλληνες μάχονται σαν ήρωες. Τώρα θα λέμε: Οι ήρωες μάχονται σαν Έλληνες.»

Σήμερα 71 χρόνια μετά ο κρητικός αγέρας συνεχίζει να συνεπαίρνει τη νεανική ορμή ατσαλώνοντας την επιθυμία των σύγχρονων ελλήνων να διατηρήσουν την εθνική τους ανεξαρτησία, την δημοκρατία και την κοινωνική τους ομοψυχία αλώβητη μπροστά σε νέους κινδύνους και προκλήσεις ισχυρές μέσα σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Ας προασπίσουμε λοιπόν σαν το πιο ουσιαστικό σύγχρονο ανθρώπινο αγαθό το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ως παράγοντα κοινωνικής προόδου και εξέλιξης της Χώρας και του Λαού. Για να έχουμε πάντα τη δυνατότητα να γιορτάζουμε τα θετικά γεγονότα της ιστορίας μας και να απολαμβάνουμε τις πολιτιστικές ανθρώπινες κατακτήσεις χωρίς το φάντασμα του πολεμικού ολέθρου να στοιχειώνει την πορεία των νέων γενεών.

Για μας τους Έλληνες, το παράδειγμα των αγωνιστών της μάχης της Κρήτης αποτελεί διαχρονικό παράδειγμα αυτοθυσίας και αλτρουισμού, βαθιάς λαϊκής πίστης στα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας, ορόσημο και αφετηρία κάθε εθνικού αγώνα αποδεικνύοντας περίτρανα το μεγαλείο της κρητικής φιλοσοφίας για τη ζωή και τη λευτεριά όπως αυτό συμπυκνώνεται στην οδύσσεια του Νίκου Καζαντζάκη με τη φράση: «Ελευτεριά θα πει να μάχεσαι στη γης χωρίς ελπίδα!»

Δημήτρης Ανυφαντάκης

Σύμβουλος Δημοτικής Κοινότητας Άνω Λιοσίων

Εκπαιδευτικός Π.Ε. (Δάσκαλος)

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.