«Μαλλιά – κουβάρια» στο ΔΝΤ για την Ελλάδα

0
54

DNT-ELLADA

Tο παρασκήνιο της κρίσιμης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Μάιο του 2010, για το πρώτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, αποκαλύπτει η εφημερίδα Wall Street Journal με πρωτοσέλιδο άρθρο της. Στελέχη που γνώριζαν τις διαβουλεύσεις εκείνης της περιόδου αναφέρουν πως ο ρόλος του κ. Στρος – Καν ήταν καταλυτικός για να εγκριθεί το ελληνικό πρόγραμμα από το ΔΝΤ, αναφέρει χαρακτηριστικά η «Καθημερινή»…

Έντονα αμφισβητήθηκε το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2010 από το ένα τρίτο περίπου των μελών του ΔΣ του ΔΝΤ, όπως αναφέρει η Wall Street Journal επικαλούμενη τα απόρρητα πρακτικά της συνεδρίασης της 9ης Μαΐου.

Όπως φαίνεται πολλά από τα μέλη του Ταμείου είχαν διαφωνήσει με την λογική του προγράμματος που τοποθετούσε όλο το βάρος της προσαρμογής στους Έλληνες και καθόλου στους Ευρωπαίους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, πολλά από τα μέλη είχαν τονίσει ότι το πρόγραμμα είναι καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν αναδιάρθρωναν το χρέος της χώρας.

Ειδικότερα, οι διευθυντές της Βραζιλίας, της Ρωσίας, του Καναδά και της Αυστραλίας – που εκπροσωπούν και άλλες 38 χώρες – ανησυχούσαν για τους «τεράστιους κινδύνους» του προγράμματος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης.

Το πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν «λάθος σχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο» ή απλά «πρόγραμμα διάσωσης των ιδιωτών που είχαν ελληνικά ομόλογα, κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», προειδοποίησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Βραζιλίας στο Ταμείο.

Μάλιστα ιδιαίτερη έκπληξη φαίνεται ότι προκάλεσε στις τάξεις των Ευρωπαίων διευθυντών η στροφή της Ελβετίας προς την πλευρά των διαφωνούντων, όπως προκύπτει από τα πρακτικά.

«Γιατί δεν εξετάστηκε η αναδιάρθρωση του χρέους και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης;» ρώτησε ο εκτελεστικός διευθυντής της Ελβετίας.

Ωστόσο, οι διευθυντές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, που εκπροσωπούν περισσότερο από το 50% των δικαιωμάτων ψήφου στο ΔΣ του ΔΝΤ, μπόρεσαν να πετύχουν την έγκριση του προγράμματος, το οποίο ζητούσε από την ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει βίαιες μειώσεις των δημοσίων δαπανών και αυξήσεις φόρων…

«Φυσικά, τα «mea culpa» και το ψυχόδραμα από τμήμα της γραφειοκρατίας του Ταμείου θα συνεχιστούν, καθώς εντάσσονται σε ένα εσωτερικό πόλεμο εξουσίας μεταξύ των στελεχών του. Όσο για τους εθνικούς εκπροσώπους που ζητάνε νέο κούρεμα; Αυτό που δεν λένε είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη αναδιαρθρώσει το χρέος της Ελλάδας και μας έχουν δώσει περίοδο χάριτος μέχρι το 2020.

Μέχρι τότε, η χώρα μας δεν πληρώνει τοκοχρεολύσια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, οπότε μία νέα αναδιάρθρωση χρέους, το οποίο κατέχουν οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι, δεν θα ελαφρύνει τους ελληνικούς προϋπολογισμούς των επομένων ετών. Επίσης, οι ιδιώτες πιστωτές μας έχουν συμφωνήσει σε τεράστιο κούρεμα των απαιτήσεών τους από την Ελλάδα, ενώ η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες του Ευρωσυστήματος μας επιστρέφουν όλα τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο ελληνικών ομολόγων που κατέχουν.

Ο μόνος που «δεν έχει βάλει τα λεφτά του εκεί που είναι το στόμα του» είναι το ΔΝΤ, στο οποίο πρέπει να αποπληρώσουμε πάνω από 20 δισεκατομμύρια σε λήξεις ομολόγων, τα επόμενα δύο χρόνια. Αν λοιπόν τόσο ανησυχούν για την Ελλάδα, ας συμφωνήσουν οι εθνικοί εκπρόσωποι των μετόχων του Ταμείου να δεχθούν και εκείνοι κούρεμα ή παράταση στα δάνεια που μας έχουν δώσει και να υποστούν το πλήγμα οι Ιρανοί, Βραζιλιάνοι, Αιγύπτιοι, ή Ελβετοί φορολογούμενοι. Μέχρι τότε, συγχωρήστε με αν θεωρώ τα δάκρυά τους κροκοδείλια…», σημειώνει ο Νίκος Χρυσολωράς, στην «καθημερινή»…

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.