Με αναδρομική ισχύ η Κ.Υ.Α. για τις αποζημιώσεις Δημοτικών Συμβούλων

0
211

Με εννέα (9) μήνες καθυστέρηση, μετά την ψήφιση του αρ.33 του ν.4483/2017, δημοσιεύθηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ ) (Β’ 1417/25.4.2018) η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που καθορίζει τις λεπτομέρειες για την αποζημίωση Δημοτικών Συμβούλων που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Το ύψος της αποζημίωσης, για κάθε συνεδρίαση, (έως 4 συνεδριάσεις τον μήνα) δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 1% της αντιμισθίας του δημάρχου Αθηναίων και βαρύνει τον προϋπολογισμό εκάστοτε Δήμου.

Σημειώνεται πως ως μηνιαία αντιμισθία του δημάρχου Αθηναίων υπολογίζονται οι ισχύουσες ακαθάριστες βασικές αποδοχές, χωρίς τυχόν επιδόματα ή άλλες προσαυξήσεις, ενώ αποζημίωση δικαιούται και ο δημοτικός σύμβουλος που αποχώρησε πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Δ.Σ. Η συνολική δαπάνη εκτιμάται να ανέλθει στα 6.730.560 ευρώ.

Από το ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους, αφαιρούνται οι νόμιμες κρατήσεις.

Η αποζημίωση καταβάλλεται στους δικαιούχους εντός των πρώτων επτά (7) ημερών κάθε μηνός, με «διαβιβαστικό» του Δημάρχου ή του αρμόδιου αντιδημάρχου ή του προέδρου του Δ.Σ. προς την οικονομική υπηρεσία του δήμου.

Η αποζημίωση δεν καταβάλλεται στους δημοτικούς συμβούλους που εκλέγονται στους δήμους των εκλογικών περιφερειών Α’ και Β’ Αθηνών, Α’ και Β’ Πειραιά και Α’ Θεσσαλονίκης ενώ εξαιρούνται οι νησιωτικοί δήμοι που υπάγονται σε αυτές τις περιφέρειες.

Επίσης, δεν καταβάλλεται σε συμβούλους λοιπών δήμων, που η κατοικία τους απέχει λιγότερο από 10 χλμ. από τη Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα που βρίσκεται η έδρα του δήμου.

Οι αποφάσεις αποζημίωσης λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, βάσει των βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας του αρ.279 του ν.3463/2006 που προσκομίζονται και της απόστασης του οικισμού, στον οποίο βρίσκεται η κατοικία, από την Δημοτική ή Τοπική Κοινότητα, στην οποία βρίσκεται η έδρα του Δήμου.

Τέλος, σημειώνεται πως η Κ.Υ.Α έχει αναδρομική ισχύ και ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης στό Φ.Ε.Κ. του ν. 4483/2017, που ήταν η 31η Ιουλίου 2017.

Την Κ.Υ.Α. υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.