Με απλή αναλογική οι επόμενες εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση; Στα «χαρακώματα» η ΚΕΔΕ-Κόκκινο πανί η κυβέρνηση

0
80

Με το επιχείρημα πως η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής «θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασιών και συναινέσεων» σε τοπικό επίπεδο, καθώς και «τη δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι ευαισθησίες και οι προτάσεις», είναι σχεδόν βέβαιο πως η κυβέρνηση προχωρά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Του Φάνη Κυριόπουλου

Εάν αυτό το σενάριο επαληθευτεί, ανοίγει ένας φαύλος κύκλος, όπου η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μαθηματικά, θα οδηγηθεί σε διάλυση, αφού εκλεγμένοι δήμαρχοι δεν θα έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο και είτε οι αποφάσεις στα θέματα της ημερησίας διάταξης θα λαμβάνονται με το… σταγονόμετρο, είτε δεν θα λαμβάνονται καν προφανώς σε βάρος των τοπικών κοινωνιών…

Ο ισχυρισμός του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, ότι είναι σημαντικό πως με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής «όσοι ενδιαφέρονται για τα τοπικά πράγματα και τον τόπο που ζουν, θα μπορούν να εκφράζονται για κοινά οράματα και προγραμματικές συγκλίσεις», είναι μάλλον ουτοπικός και δείχνει πως ο Υπουργός δεν έχει την «εικόνα» που θα έπρεπε και συγκεκριμένα για το πώς λειτουργούν τα σημερινά δημοτικά συμβούλια.

Αγνοεί ο κ. Σκουρλέτης ότι πολύ συχνά το «Όχι» της μειοψηφίας είναι «Όχι» μόνο και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους ή για λόγους εντυπώσεων;

Σκουρλέτης: Οκτώ θεσμικές παρεμβάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση

«Μέχρι τα μέσα του έτους θα έχουμε νομοθετήσει οκτώ μεγάλες παρεμβάσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στο Αγρίνιο, μετά τη σύσκεψη με δημάρχους της Αιτωλοακαρνανίας, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και εκπροσώπους φορέων.

Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, «μέσα στο Φεβρουάριο η επιτροπή που έχει συσταθεί για τη μεταρρύθμιση του “Καλλικράτη” θα μας έχει δώσει καταγεγραμμένο ένα υλικό, το οποίο φιλοδοξούμε να το βάλουμε σε μία εντατική φάση επεξεργασίας, έτσι ώστε στα μέσα του 2017 να νομοθετήσουμε οκτώ μεγάλες θεσμικές παρεμβάσεις».

Σχετικά με τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι το 2017 είναι το τελευταίο έτος μείωσης και όπως πρόσθεσε θα ακολουθήσει η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων.

Ωστόσο σε συνέντευξη του Υπουργού, στην Ημερησία, μια μέρα νωρίτερα και στον δημοσιογράφο Ηλία Μπενέκο, σε ερώτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε:

«Όπως ίσως γνωρίζετε από τα μέσα του 2016 με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών έχει συσταθεί μια επιτροπή μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» με βάση την εμπειρία της μέχρι τώρα εφαρμογής του.

Η επιτροπή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρώσει το έργο της. Αξίζει να επισημάνουμε πως σε αυτήν συμμετέχουν εκπρόσωποι και των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης. Τα πορίσματα αυτής της δουλειάς θα τα αξιοποιήσουμε έτσι ώστε μέχρι τα μέσα της χρονιάς να είμαστε σε θέση να νομοθετήσουμε.

Ακολουθήσαμε, με απόλυτο σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις, μια ανοικτή διαδικασία διαβούλευσης με σκοπό τη διαμόρφωση της μεγίστης συναίνεσης, όπου αυτό είναι δυνατό. Προκαλεί βέβαια εντύπωση πως, στο «παραπέντε» της ολοκλήρωσης των εργασιών της επιτροπής, η ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την αποχώρηση της.

Το βρίσκω άστοχο. Εκτιμώ πως οι αλλαγές που θα έρθουν για ψήφιση και θα αφορούν τα θέματα των αρμοδιοτήτων, των πόρων, των σχέσεων με τη σημερινή αποκεντρωμένη διοίκηση αλλά και το εκλογικό σύστημα θα μας εισαγάγουν σε μια νέα εποχή για την αυτοδιοίκηση».

“Όχι” της  Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε) «στον προσχηματικό διάλογο για την αλλαγή του Καλλικράτη»

«Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι αν αποφασίσει να σπείρει ανέμους, θα θερίσει θύελλες», δηλώνει ο Πρόεδρος, Γιώργος Πατούλης.

Η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ

«Σε μια μόλις πρόταση στην ανακοίνωση που εξέδωσε, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, παραδέχεται ότι ο διάλογος για την αλλαγή του Καλλικράτη είναι προσχηματικός.

Η παραδοχή ότι «το αποτέλεσμα της διαβούλευσης δεν είναι δεσμευτικό για την Κυβέρνηση» αποδεικνύει ποιοι είναι αυτοί που δεν επιθυμούν να υπάρξει ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια διοίκηση και την αυτοδιοίκηση.

Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ποιες είναι οι θέσεις της, ας τις ανακοινώσει. Δεν επιθυμούμε τη σύγκρουση.

Θέλουμε να υπάρξει συναίνεση και συνεννόηση πάνω σε ένα ζήτημα που αποτελεί εθνική υπόθεση, και όχι αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε τετελεσμένα.

Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι αν αποφασίσει να σπείρει ανέμους, θα θερίσει θύελλες».

Σημειώνεται πως κατά τις εργασίες του ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Πατούλης είχε δηλώσει κατηγορηματικά:

«Η ΚΕΔΕ δεν συζητά την αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των δημοτικών αρχών, πριν ολοκληρωθεί προηγουμένως ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Κράτους.

Η ΚΕΔΕ διαφωνεί με την προτεινόμενη από την Κυβέρνηση αλλαγή του εκλογικού συστήματος (απλή αναλογική), διότι αυτή οδηγεί, στην πράξη, σε ακυβερνησία και διάλυση των δήμων».

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.