Με 500 ευρώ θα μαθαίνουμε πόσα χρόνια θα… ζήσουμε!

0
60

Του Τάσου Σαράντη

Ένα τεστ αίματος που μπορεί να επιδείξει πόσο γρήγορα κάποιος γερνά και έτσι θα υπολογίζει και πόσο θα ζήσει, προγραμματίζεται να διατεθεί αργότερα φέτος στη βρετανική αγορά. Οι επικριτές του τεστ, που θα κοστίζει 500 ευρώ, υποστηρίζουν ότι η αμφιλεγόμενη νέα τεχνολογία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, καθώς, για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να απαιτούν να γίνεται η εξέταση πριν προχωρήσουν στη σύναψη συμβολαίων.

Μέτρηση
Το τεστ βασίζεται στη μέτρηση των άκρων των χρωμοσωμάτων, τα οποία λέγονται τελομερή. Το μήκος των τελομερών βραχύνεται καθώς γερνάμε και μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν τελομερή με μήκος μικρότερο από το φυσιολογικό, πεθαίνουν νεότεροι σε σχέση με όσους έχουν τελομερή με μεγάλο μήκος.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι το τεστ των τελομερών θα καταστεί μια διαδεδομένη μέθοδος μέσα στα επόμενα 5 ή 10 χρόνια, αλλά υπάρχουν ήδη μερικοί επιστήμονες που αμφισβητούν την αξία του και εάν πρέπει να υπάρξουν ισχυρότεροι ηθικοί έλεγχοι για την ευρύτερη χρήση του.

Εκτός από τις ανησυχίες για το πώς οι άνθρωποι θα αντιδράσουν σε ένα τεστ που θα δείχνει πόσο «γερασμένοι» είναι πραγματικά, μερικοί επιστήμονες ανησυχούν ότι το τεστ μπορεί να αξιοποιηθεί από εταιρείες που προσπαθούν να πουλήσουν αμφισβητούμενες αντιγηραντικές θεραπείες και άλλα πλαστά ελιξίρια της ζωής. Εξάλλου, τα αποτελέσματα του τεστ μπορεί να προκαλέσουν το ενδιαφέρον ασφαλιστικών εταιρειών.

Από την άλλη, διατυπώνονται επιστημονικές απόψεις που υποστηρίζουν ότι το τεστ που μετράει το μήκος των τελομερών θα μπορούσε να παρέχει τις ζωτικής σημασίας πληροφορίες για τον κίνδυνο πρόωρων ηλικιακών αναταραχών, από τις καρδιαγγειακές παθήσεις έως τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο.

«Ξέρουμε ότι οι άνθρωποι που γεννιούνται με τελομερή με μήκος πιο κοντό από το φυσιολογικό, έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής», δήλωσε η Μαρία Μπλάσκο, από το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Μελέτης του Καρκίνου (SNCR) στη Μαδρίτη, η οποία επινόησε το νέο τεστ. «Δεν ξέρουμε όμως εάν τα μακρύτερα τελομερή εγγυώνται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, τουλάχιστον στους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Ακριβές
Η δρ. Μπλάσκο τόνισε πως το νέο τεστ είναι πολύ ακριβές. «Μπορούμε να ανιχνεύσουμε πολύ μικρές διαφορές στο μήκος των τελομερών και είναι μια πολύ απλή και γρήγορη τεχνική όπου πολλά δείγματα μπορούν να αναλυθούν ταυτόχρονα», είπε. «Το πιο σημαντικό είναι πως μπορεί να ανιχνεύσει τα επικίνδυνα τελομερή, δηλαδή αυτά που είναι πολύ κοντά».

Η εταιρεία της δρος Μπλάσκο, η Life Length, βρίσκεται σε συζητήσεις με ιατρικές διαγνωστικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, για να διατεθεί το τεστ στο εμπόριο και να αρχίσουν να συλλέγονται δείγματα αίματος που θα στέλνονται στην Ισπανία για ανάλυση. «Είναι πιθανό μέσα στο 2011 να ολοκληρωθεί η συμφωνία με μια βρετανική διαγνωστική εταιρεία», είπε.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.