Μια άποψη για την κάρτα του πολίτη

0
45


Από το εισαγωγικό κείμενο για την Κάρτα του Πολίτη, που τέθηκε σε διαβούλευση, επισημαίνω τα παρακάτω (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

«Σχεδιαστικό μας στόχο αποτελεί η ανάπτυξη μίας Κάρτας, η οποία θα περιέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία και αυτά σε μορφή που θα προστατεύονται με απόλυτο και επιστημονικά άρτιο τρόπο (…) Δεν είναι σε καμία περίπτωση στις προθέσεις μας να περιληφθούν στην Κάρτα δεδομένα υγείας ή άλλα ευαίσθητα δεδομένα και στοιχεία. (…) Οι τεχνικές προδιαγραφές της Κάρτας Πολίτη, καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης και διαχείρισής της, θα είναι σύμφωνες με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και θα υιοθετούν καλές πρακτικές ασφαλείας, ενώ, μόλις οριστικοποιηθούν (;!), θα τεθούν σε διαβούλευση μαζί με το προσχέδιο νόμου για την Κάρτα Πολίτη».

Θεωρώ δεδομένο ότι επαρκής ασφάλεια δεδομένων ούτε υπήρξε ούτε και πρόκειται να υπάρξει. Ειδικότερα το Διαδίκτυο ήταν, είναι και θα είναι σχεδόν διάτρητο, ενώ ο ακήρυκτος πόλεμος γύρω από την πληροφορία και την ασφαλή της διακίνηση συμπορεύεται χρονικά με την ιστορία του ανθρώπου.

Δεν μπορούμε όμως να απορρίπτουμε επ’ άπειρον κάθε εξέλιξη και πρόοδο εν ονόματι της  κακής χρήσεως που μπορεί -και πάντοτε θα επιχειρείται- να γίνει. Το κρίσιμο σημείο, λοιπόν, είναι η διαρκής επιδίωξη της καλύτερης δυνατής ασφάλειας δεδομένων και η προστασία των προσωπικών δεδομένων του πολίτη.

Ασφαλώς διατηρώ, όπως οι περισσότεροι, πολλές επιφυλάξεις έως ότου οριστικοποιηθούν και τεθούν προς διαβούλευση οι προτάσεις -θέλω να πιστεύω και όχι οι αποφάσεις, όπως συνέβη π.χ. με τον «Καλλικράτη»- για τις τεχνικές προδιαγραφές και συνολικά το προσχέδιο του σχετικού νόμου. Όμως, υπό την προϋπόθεση ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα επαληθεύσει τις προθέσεις και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που διατυπώνει σε αυτό το κείμενο, τότε το όλο εγχείρημα μάλλον βρίσκεται σε καλό δρόμο και θα μπορούσαμε να ευελπιστούμε σε σημαντική μείωση της γραφειοκρατίας σταδιακά, εφόσον εφαρμοσθεί.

Είναι πολύ σημαντική η διαβεβαίωση του υπουργείου ότι δεν υπάρχει η πρόθεση να συγκεντρωθούν στην κάρτα λεπτομερή στοιχεία (πέραν δηλ. των γνωστών στοιχείων ταυτότητας και ακόμη λιγότερων). Αλλά δεν αρκεί  αυτό. Θα πρέπει να διασφαλισθεί η αποκέντρωση των στοιχείων. Δηλαδή, ότι κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας θα διατηρεί αποκλειστικά και μόνον τα στοιχεία που τον αφορούν και μάλιστα αυστηρώς απόρρητα. Ενώ για έκτακτες καταστάσεις, όπως λ.χ. εθνικής ασφάλειας, θα συγκεντρώνονται και θα επεξεργάζονται στοιχεία μόνο με εισαγγελική άδεια.

Στα θετικά προσμετράται η αποφυγή της χρήσης γραμμωτού κώδικα (bar code), όχι μόνο για την αποφυγή σκανδαλισμού των χριστιανών, αλλά επειδή σε μια τέτοια εφαρμογή η χρήση του θα ήταν εξαιρετικά επισφαλής.

Για περισσότερα θα περιμένουμε να τεθεί στη δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο και οι τεχνικές προδιαγραφές της Κάρτας του Πολίτη.

Παύλος Γεωργίου

Πληροφορικός

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.