Μπούμεραγκ για τους Ολλανδούς τα σκληρά μέτρα!

0
24

To πρώτο μεγάλο πλήγμα δέχεται ο σκληρός πυρήνας της ευρωζώνης, αποτέλεσμα της δικής του έμπνευσης μέτρων, που οδηγούν, όχι μόνο σε κοινωνική αναταραχή, αλλά και σε μια μεγάλου μεγέθους, όπως αποδεικνύεται, πολιτική κρίση.

Τον χορό σύρει και επίσημα η Ολλανδία, με την παραίτηση του κυβερνητικού συνασπισμού, που έχασε την υποστήριξη της Ακροδεξιάς του Γκέερτ Βίλντερς. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ένας από τους σκληρότερους επικριτές των δημοσιονομικά «απείθαρχων» κρατών, παραιτήθηκε χθες, καθώς δεν κατάφερε να πείσει και να περάσει το πακέτο λιτότητας ώστε να εναρμονιστεί η Ολλανδία με τους όρους που προβλέπει το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο.

Η παραίτηση της κυβέρνησης έγινε δεκτή από τη βασίλισσα Βεατρίκη, η οποία ενημερώθηκε από τον Μαρκ Ρούτε για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. Υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται πλέον η αντιπολίτευση ζητεί την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Ο αρχηγός της ολλανδικής Ακροδεξιάς Γκερτ Βίλντερς αποσύρθηκε το Σαββατοκύριακο από τις διαπραγματεύσεις, που διήρκεσαν επτά εβδομάδες, καθώς αρνήθηκε να στηρίξει τις περικοπές ύψους 16 δις ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός.

«Δεν θέλουμε οι συνταξιούχοι μας να υποφέρουν για χάρη των δικτατόρων στις Βρυξέλλες» είπε ο Βίλντερς, ο οποίος ήταν από τους σημαντικότερους πολιτικούς συμμάχους του Μαρκ Ρούτε.

Το Κόμμα των Ελευθέρων δεν μετείχε στον συνασπισμό μειοψηφίας, αλλά στήριζε την κυβέρνηση Ρούτε στο Κοινοβούλιο.

Στις Βρυξέλλες επικράτησε αναταραχή και είναι ενδεικτικό ότι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ υποχρεώθηκε σε διευκρινιστικές δηλώσεις…

Η Κομισιόν δέχτηκε επικρίσεις ότι η επιμονή της στους αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους επίσπευσε την πολιτική κρίση στην Ολλανδία. «Αυτό δεν είναι για να ευχαριστηθούν οι Βρυξέλλες.

Αυτό είναι βασικά επειδή είναι καλό για τους Ολλανδούς πολίτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ότι και οι 27 χώρες της Ε.Ε. και το Κοινοβούλιό της υποστήριξαν την απόφαση για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ενωσης.

«Πιστεύουμε ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει δημοσιονομικές λύσεις που είναι σημαντικές για την οικονομία της χώρας και, πρώτα και κύρια, για την ευημερία των Ολλανδών πολιτών» επισήμανε ο ίδιος.

Η Ολλανδία, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., πρέπει να υποβάλει το δημοσιονομικό της σχέδιο στην Κομισιόν στις 30 Απριλίου.

Ο Αλταφάζ επισήμανε ότι οποιοδήποτε σχέδιο υποβληθεί θα είναι «μια δέσμευση που αναλαμβάνεται για λογαριασμό ενός κράτους», ανεξάρτητα από το ποια κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία.

Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.