Μυστικό πρόγραμμα παρακολουθήσεων και ελέγχου με μη-επανδρωμένα αεροσκάφη

0
177

AEROSKAFOS MH EPANDROMENO

Σύμφωνα με νέα έκθεση, η ΕΕ επενδύει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη προγράμματος παρακολουθήσεων μέσω μη-επανδρωμένων αεροσκαφών (σ.σ. pentapostagma.gr– surveillance drones). Το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, υλοποιείται δίχως πολιτικό έλεγχο και αυξάνει τον κίνδυνο «περαιτέρω στρατικοποίησης» της περιοχής.

Η έκθεση με τίτλο «Eurodrones Inc.» που δημοσιεύθηκε από την ακτιβιστική οργάνωση «Statewatch» περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η Ε.Ε κατευθύνει τα χρήματα των ευρωπαίων φορολογούμενων σε προγράμματα παρακολουθήσεων μέσω μη-επανδρωμένων αεροσκαφών, με τους ευρωπαίους πολίτες να μην διαθέτουν καμία πληροφόρηση επί του θέματος.

«Περισσότερα από 315 εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί έως τώρα για την χρηματοδότηση των τεχνολογικών ερευνών για μη-επανδρωμένα αεροσκάφη σε επίπεδο Ε.Ε. ή για μη-επανδρωμένα αεροσκάφη που θα χρησιμοποιηθούν για πολύ συγκεκριμένους σκοπούς όπως η αστυνόμευση και ο συνοριακός έλεγχος» αναγράφεται στη σχετική έκθεση.

Επίσης, το επίμαχο έγγραφο σημειώνει ότι η χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων αυτού του τύπου παραμένει κατά πολύ μεγάλο βαθμό «αόρατη» στους λαούς και στα κοινοβούλια της Ευρώπης, ενώ υλοποιείται δίχως τον απαραίτητο πολιτικό έλεγχο.

Σύμφωνα με το κείμενο της έκθεσης αυτό επετεύχθη μέσω ενός κρυφού κονδυλίου που συμπεριλήφθη φέτος στη νέα Ευρωπαϊκή Νομοθεσία περί ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Η έκθεση περιγράφει έναν άξονα δράσης με χρονικό ορίζοντα τα 20 έτη, που στοχεύει να εισαγάγει τα μη-επανδρωμένα σκάφη παρακολούθησης στον Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο. Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι το σχέδιο αυτό υλοποιείται και οριστικοποιείται από «αξιωματούχους που δεν λογοδοτούν» καθώς και από εκπροσώπους μεγάλων επιχειρήσεων.

«Η αναδυόμενη πολιτική μη – επανδρωμένων αεροσκαφών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήρθε ως αποτέλεσμα της επιτυχημένης εκστρατείας προώθησης των συμφερόντων των εταιριών άμυνας και ασφάλειας και των συνεργατών τους», δήλωσε ο Chris Jones, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης στον ιστότοπο της Statewatch, προσθέτοντας ότι οι εταιρίες αμυντικών συστημάτων και οι μεγαλοεργολάβοι των υπηρεσιών ασφαλείας αναμένεται να οικοδομήσουν τα μεγαλύτερα κέρδη.

Τα συγκεκριμένα μη-επανδρωμένα αεροσκάφη θα εμπλακούν σε δραστηριότητες παρακολούθησης απλών πολιτών, όπως και σε συνοριακούς ελέγχους και καταδιώξεις κατηγορουμένων.

Η Statewatch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ισχυρίζεται ότι η υπόγεια ανάπτυξη του προγράμματος θα οδηγήσει σταδιακά στην περαιτέρω «στρατικοποίηση» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ορατό τον κίνδυνο μετατροπής των κρατών-μελών της Ε.Ε. σε πλήρως αστυνομικά κράτη υπό τα πρότυπα των Η.Π.Α…

pentapostagma.gr

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.