Μύδροι ΚΕΔΕ κατά Περιφέρειας: Δεν θα κλείσει «με ψέματα» ο ΧΥΤΑ στη Φυλή

0
124

Αποκλειστικά υπεύθυνη, καθιστά την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) «για τα αδιέξοδα που θα δημιουργηθούν στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μέσα από μια πολυσέλιδη ανακοίνωση με τίτλο «Η κυρία Δούρου δε θα φορτώσει στους Δήμους της Αττικής, τη δική της ανεπάρκεια».

Επιμέλεια: Φάνης Κυριόπουλος

Η ΚΕΔΕ τονίζει κατηγορηματικά πως η Περιφερειάρχης επιχειρεί να φορτώσει στους Δήμους τη δική της ανεπάρκεια, για την καθυστερημένη δράση της και την παρουσίαση ενός μη υλοποιήσιμου σχεδιασμού σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ άλλων, η ΚΕΔΕ αναφέρεται στο ζήτημα του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων, επισημαίνει την προχειρότητα του ΠΕΣΔΑ Αττικής και κατηγορεί την Περιφέρεια πως δεν κάνει, ουσιαστικά, τίποτα για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής…

Συγκεκριμένα:

H Περιφέρεια δεν κάνει ουσιαστικά τίποτα για να κλείσει ο ΧΥΤΑ στη Φυλή

Από το 1965 μέχρι σήμερα, πάνω από 50 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών θάβονται, στην αρχή με ανεξέλεγκτο τρόπο  και στη συνέχεια με υγειονομική ταφή στο ίδιο μέρος!

Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι που κατοικούν στη Φυλή, την Πετρούπολη, τον Ασπρόπυργο, το Καματερό, τα Άνω Λιόσια, αλλά και το Ίλιον, το Χαϊδάρι και το Περιστέρι (και αναφέρονται μόνο οι πολύ κοντινοί δήμοι) επιβαρύνονται από τις περιβαλλοντικές, οικονομικές αλλά και ενδεχομένως υγειονομικές επιπτώσεις (προβλήματα αναπνευστικού, χρόνια έκθεση σε ρύπους, μη μετρήσιμες αλλά σίγουρα υπαρκτές επιπτώσεις) της αρχικά ανεξέλεγκτης και στην πορεία ελεγχόμενης διάθεσης στερεών αποβλήτων.

Ο (πιθανότατα) μεγαλύτερος ΧΥΤΑ της ΕΕ βρίσκεται μόλις 12,5 χλμ. από την Ακρόπολη και σε ακτίνα 10 χλμ. μένουν σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

Το θέμα είναι ότι ενώ όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να κλείσει ο ΧΥΤΑ και να αποκατασταθεί, στην πράξη δεν έγινε τίποτα για να κλείσει. Αντίθετα, με όλες τις παλινωδίες και καθυστερήσεις επιτυγχάνεται ακριβώς το αντίθετο:

Η λειτουργία συνεχίζεται επ’ αόριστον, διότι για να σταματήσει η λειτουργία και να αποκατασταθεί ο ΧΥΤΑ Φυλής απαιτείται μια (ή περισσότερες) καινούρια εγκατάσταση που να δώσει λύση στο πρόβλημα της διάθεσης των απορριμμάτων.

Και κάτι τέτοιο, είναι απολύτως βέβαιο, δεν επιτυγχάνεται ούτε και με τον καινούριο Περιφερειακό Σχεδιασμό.

Αντιθέτως, ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός, στο όνομα της ανακύκλωσης και της κυκλικής οικονομίας αυτή τη φορά, παραπέμπει σε ένα θολό και αβέβαιο μέλλον την κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής, σε εξίσου θολές και αβέβαιες γεωγραφικές περιοχές, με ακόμα πιο θολή, αβέβαιη και ενδεχομένως ανύπαρκτη χρηματοδότηση.

Με άλλα λόγια, ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός αποτελεί εγγύηση απραξίας και συνέχειας της λειτουργίας της Φυλής, δια της γνωστής μεθόδου της διολισθήσεως (ή φυγής) προς το μέλλον, των έργων και δράσεων που θα έπρεπε να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί και υλοποιηθεί εδώ και χρόνια.

Ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα σταματήσει τη λειτουργία του επειδή θα φτιαχτούν 10-15 Πράσινα Σημεία και 6-7 μονάδες διαχείρισης οργανικού κλάσματος και πρασίνων, ούτε επειδή θα μοιραστούν 200.000 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης.

Ούτε αν αντί για ένα μπλε κάδο, βάλουμε 4 κάδους διαφορετικών χρωμάτων. Ούτε καν αν επιτευχθεί μια πραγματική στροφή προς την κυκλική οικονομία.

Όλα τα παραπάνω θα χρειαστούν τουλάχιστον 8-15 έτη συστηματικών προσπαθειών, επικοινωνίας και καθημερινής προσπάθειας για να εκτρέψουν 30-40% των παραγόμενων στερεών αποβλήτων.

Όσοι είτε σκόπιμα, είτε από άγνοια, καλλιεργούν την άποψη ότι με τις παραπάνω δράσεις δρομολογείται το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής οδηγούν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο κατοίκους σε μόνιμη ομηρία, το ΧΥΤΑ Φυλής σε διαρκείς επεκτάσεις και όλα τα συνδεόμενα και διαπλεκόμενα συμφέροντα σε συστηματική αναπαραγωγή.

Δεν θα κλείσει «με ψέματα» ο ΧΥΤΑ στη Φυλή

Για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής και να δρομολογηθεί η αποκατάστασή του απαιτούνται, πέραν των Πράσινων Σημείων, πέραν των προγραμμάτων διαλογής στην πηγή για οργανικό και συσκευασίες, πέραν της όποιας οικιακής κομποστοποίησης, σημαντικές υποδομές και επενδύσεις.

Απαιτούνται μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα υποδεχθούν το μεγάλο όγκο των απορριμμάτων και θα δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στην κοινωνία να αλλάξει συμπεριφορές και να υιοθετήσει την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών ως κανόνες και όχι ως εξαιρέσεις.

Για να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής απαιτούνται πολιτική βούληση, επαγγελματική – επιστημονική υποστήριξη και σύγκρουση με τα κατεστημένα συμφέροντα που χρόνια τώρα επιβάλλουν τη λειτουργία του ως μονόδρομο για την Αττική.

Κατά συνέπεια, θεωρούμε επιεικώς υποκριτική την αναφορά της περιφερειάρχη στην πρόσφατη επιστολή της, ότι η βάση του νέου ΠΕΣΔΑ δεν είναι πλέον ο ΧΥΤΑ Φυλής…

Ώρα ευθύνης για όλους

Η ΚΕΔΕ έχει επανειλημμένα διατυπώσει την άποψη ότι είναι αναγκαίο να αναλάβουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις ευθύνες που τους αναλογούν,  προκειμένου να μην λάβει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανεξέλεγκτες διαστάσεις

Από το Δεκέμβριο διατυπώσαμε την άποψη ότι επιβάλλεται να εκπονηθεί ένα σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης στην Αττική με κεντρικό στόχο την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων.

Αν δεν υπάρξουν δραστικά βήματα, είναι ορατός ο κίνδυνος στα επόμενα 4 με 5 χρόνια το Λεκανοπέδιο να αντιμετωπίσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Αλλά τότε η κα Δούρου δεν θα είναι Περιφερειάρχης και θα κληθούν οι Δήμαρχοι «να βγάλουν το φίδι από την τρύπα», καταλήγει η ανακοίνωση…

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕΔΕ (με ένα κλικ): ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.