Νέα «φοροκαταιγίδα» εν όψει για τους Έλληνες φορολογουμένους!

0
66

Ισχυρή «φοροκαταιγίδα» διαρκείας πλήττει τους Έλληνες φορολογουμένους. Ένα τριπλό χαράτσι θα αρχίσει να φτάνει σε 227.000 άτομα, στα οποία έχουν ήδη αποσταλεί ισάριθμα εκκαθαριστικά σημειώματα που ταχυδρόμησε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).

Εκτός του φόρου εισοδήματος, που θα πληρώσουν οι προαναφερόμενοι φορολογούμενοι, τα ειδοποιητήρια θα περιλαμβάνουν επιπρόσθετα την εισφορά αλληλεγγύης του 2011 για όσους δήλωσαν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ αν ο φορολογούμενος είναι παράλληλα και επιτηδευματίας και έχει μπλοκ αποδείξεων θα κληθεί, με το ίδιο σημείωμα, να καταβάλει και «τέλος επιτηδεύματος».

Ταυτόχρονα τρέχουν ήδη οι αποστολές σημειωμάτων του ΕΤΑΚ για το έτος 2009 (με μέσο φόρο 700 ευρώ). Ειδικά για τους κατόχους ακινήτων αξίας άνω των 400.000 ευρώ επιβάλλεται, ως γνωστόν (στο επιπλέον ποσό), και έκτακτη εισφορά με βάση συντελεστές που κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Από τα 120.000 ειδοποιητήρια που ταχυδρόμησε η ΓΓΠΣ για την πληρωμή του ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα υπολογίζεται ότι θα εισπραχτούν φορολογικά έσοδα της τάξης των 82.500.000 ευρώ.

Οσονούπω ακολουθούν το χαράτσι της ΔΕΗ (επιμερισμένο σε τρεις ή ή τέσσερις λογαριασμούς) και ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) του 2010 και του 2011 για τον οποίο δεν έχει καθοριστεί ακόμα ο αριθμός των δόσεων.

Φόρος εισοδήματος: Τα 227.000 εκκαθαριστικά που θα καταφθάσουν στους φορολογουμένους μέσα στις επόμενες ημέρες θα προβλέπουν φόρο εισοδήματος 1.300 ευρώ κατά μέσον όρο. Ο φόρος μπορεί να εξοφληθεί είτε εφάπαξ, ως το τέλος Ιουνίου, είτε σε τρεις δόσεις, εκ των οποίων η 1η ως το τέλος Ιουνίου, η 2η ως το τέλος Αυγούστου και η 3η ως το τέλος Οκτωβρίου 2012. Στην περίπτωση όμως που ο φόρος είναι ως 300 ευρώ η εξόφλησή του θα πρέπει να γίνει εφάπαξ, ως το τέλος Ιουνίου 2012. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών φορολογικών δηλώσεων παρατάθηκε έως τις 16 Ιουλίου και για τις έντυπες δηλώσεις έως τις 2 Ιουλίου.

Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης: Τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα περιλαμβάνουν, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, για όσους δηλώσουν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, Συγκεκριμένα, όσοι φορολογούμενοι δήλωσαν ότι το 2011 είχαν ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν μαζί με τον φόρο εισοδήματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ύψους 1% έως 4%. Τα ποσά της εισφοράς που έχουν υπολογιστεί από το ΚΕΠΥΟ θα αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος.

Τέλος επιτηδεύματος: Πάνω από 800.000 φορολογούμενοι που κατά τη διάρκεια του 2011 απέκτησαν εισοδήματα από εμπορικές επιχειρήσεις ή ελευθέρια επαγγέλματα, αλλά και μισθωτοί που έχουν «μπλοκάκι» για 2η απασχόληση, θα κληθούν πληρώσουν και το τέλος επιτηδεύματος για τη χρήση του 2011. Το τέλος επιτηδεύματος θα είναι αυξημένο στα 500 ευρώ (από τα 300 πέρυσι) για όσους εδρεύουν σε πόλεις άνω των 200.000 κατοίκων και στα 400 ευρώ για όσους εδρεύουν σε πόλεις κάτω των 200.000 κατοίκων.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει διορία ως τις 14 Ιουνίου να κλείσουν -έστω και εκπρόθεσμα- όσοι επιθυμούν τα βιβλία τους για να αποφύγουν το τέλος επιτηδεύματος. Οσοι θα πάνε στην Εφορία πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι θα αντιμετωπίσουν και ελέγχους που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόστιμα υψηλότερα από τα 500 ευρώ του τέλους επιτηδεύματος.

Στέλιος Κράλογλου

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.