Νέος Δήμος Φυλής – Ορατός ο κίνδυνος της περαιτέρω γκετοποίησης

0
55

Του Δημήρη Μπουρίκου


Ο προεκλογικός αγώνας άρχισε για τη διαμόρφωση της νέας πολιτικής κοινότητας του «Καλλικράτειου» Δήμου Φυλής (συνένωση Δήμων Φυλής, Άνω Λιοσίων και Ζεφυρίου) και πολλοί κάτοικοι αναρωτιούνται για την τύχη της περιοχής που κατοικούμε.

Έχω ήδη εκφράσει την άποψη για την ανάγκη οικοδόμησης μιας νέας ταυτότητας μέσω της δημιουργίας του νέου Δήμου (μάλιστα θεωρούσαμε και συνεχίζουμε να θεωρούμε κάποιοι ότι η πλέον ενδεδειγμένη – ιστορικά και κοινωνικά- ονομασία θα έπρεπε να ήταν Δήμος Ευπυρίδων) με στόχο την υπέρβαση των πληγών των τοπικών πολιτικών συστημάτων και στρατηγικό σκοπό την δημιουργία ενός Βιώσιμου Δήμου (αναπτυξιακά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά, χωρικά).

Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη του Δημοτικού Συμβουλίου του νέου Δήμου και οι πρώτες καταθέσεις απόψεων από υποψηφίους, μας δημιουργούν ανησυχία και προβληματισμό για τη δυνατότητα και θέληση όσον αφορά την προσπάθεια οικοδόμησης μιας νέας ταυτότητας ενός βιώσιμου Δήμου.

Τα επιχειρήματα και οι προσεγγίσεις κάποιων υποψηφίων και τοπικών παραγόντων  που ενισχύουν- κατά τη γνώμη μας- την διαιώνιση της ταυτότητας γκετοποίησης της περιοχής με διατήρηση όλων των αναχρονιστικών και παρωχημένων νοοτροπιών που ταλαιπωρούν τις τοπικές κοινωνίες είναι τα εξής:

α) Ο νέος Δήμος χρειάζεται κάποιον ηγέτη που να έχει εμπειρία διοίκησης σε Δήμο.

Το επιχείρημα αυτό φαίνεται εύλογο, όμως η επιστημονική προσέγγιση και η τοπική πολιτική ιστορία δεν το επιβεβαιώνει. Οι Δήμοι της περιοχής μας «απόλαυσαν» για πολλά χρόνια τις ίδιες δημοτικές αρχές με αποτέλεσμα όμως εντελώς αρνητικό. Η σταθερότητα και επανάληψη των ίδιων δημοτικών ηγετών μάλλον ευνόησε την αμυντική στάση, τους φόβους αναμέτρησης με τα προβλήματα της περιοχής και την αδυναμία υπέρβασης των τοπικών φαύλων κύκλων.

Κατά τη γνώμη μου, η προσπάθεια οικοδόμησης της ταυτότητας του νέου Δήμου προϋποθέτει την ανάδειξη προσώπων και ηγετών με όσο το δυνατόν λιγότερες «τοπικές εξαρτήσεις» και κακώς νοούμενους τοπικούς κουτσαβακισμούς έτσι ώστε να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια τα προβλήματα της περιοχής και να εμπνεύσει ένα νέο πρότυπο Δήμου.

β) Όλες οι Υπηρεσίες του νέου Δήμου θα πρέπει να συγκεντρωθούν στη χωρική περιοχή των Άνω Λιοσίων.

Η προσέγγιση αυτή είναι καθαρά λαϊκιστική («χαϊδεύει τα αυτιά των κατοίκων των Άνω Λιοσίων επειδή είναι περισσότεροι») αλλά και απαράδεκτη στο πλαίσιο των αρχών της εγγύτητας, πρόσβασης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Η υλοποίηση αυτής της άποψης θα σημάνει μια επίσημη και θεσμική απομόνωση του Ζεφυρίου. Θα σημάνει την δημιουργία μιας μαύρης τρύπας στο χάρτη του νέου Δήμου, θα σημάνει την επίσημη θεσμοθέτηση ενός γκέτο. Το Ζεφύρι όμως θα αντισταθεί σε αυτή την προοπτική. Το Ζεφύρι δεν θα γίνει η μαύρη τρύπα του νέου Δήμου.

Η συμμετοχή μου στην ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ όχι μόνο δεν αποδυναμώνει την Πρωτοβουλία για ένα Βιώσιμο Ζεφύρι αλλά την ενισχύει στην προσπάθεια συστηματικής παρουσίας στη διαδικασία συγκρότησης του νέου Δήμου. Η Πρωτοβουλία θα συνεχίσει να αξιολογεί το περιεχόμενο και την κατεύθυνση των νέων δράσεων στη βάση ανάδειξης ζητημάτων αναπτυξιακής, κοινωνικής και χωρικής δικαιοσύνης. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος: Το Ζεφύρι εκτός του ευρύτερου κοινωνικού αποκλεισμού κινδυνεύει να βιώσει και έναν ιδιότυπο τοπικό αποκλεισμό στο νέο Δήμο Φυλής.

γ) Μηδενική ανοχή- διάλυση των γκέτο κ.ά..

Οι περιοχές που βιώνουν χωρικό και κοινωνικό αποκλεισμό στους Δήμους που θα συγκροτήσουν το Δήμο Φυλής κατοικούνται από ποικίλες κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες (κάτοικοι εσωτερικής μετανάστευσης από το 1950, νέοι δημότες, Ρομά, αλλοδαποί, νομάδες).

Το γκέτο δεν είναι ένα απλό στατικό φαινόμενο που το εξαφανίζεις, το γκέτο δεν είναι μια κατασκευή που γκρεμίζεται από μια μπουλντόζα, το γκέτο δεν είναι ένα τσούρμο Ρομά που οδηγούν παράνομα, πωλούν ναρκωτικά και κάνουν ζημιές σε δημόσιους χώρους, το γκέτο δεν είναι απλώς ένα πεδίο ανέξοδης παραφιλολογίας για εύκολους ψηφοθηρικούς λόγους.

Το γκέτο είναι ένας δυναμικός κοινωνικά χώρος με ποικίλες όψεις που αφορά τόσο τους Ρομά όσο και τους μη Ρομά. Το γκέτο συνδέεται με την κυρίαρχη πολιτική αντίληψη και δράση για τον κοινωνικό αποκλεισμό και την τοπική ταυτότητα. Το γκέτο είναι ο καθρέπτης πολλών πραγμάτων που δεν θέλουμε να αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια. Το γκέτο είναι ο χώρος συσσώρευσης των αποτυχιών μας στη διαχείριση ποικίλων καταστάσεων και προβλημάτων. Το γκέτο είναι δημιουργία της κοινωνίας μας και όχι κάτι έξω και πέρα από εμάς που αρκεί να δηλώσουμε την αποστροφή μας για να εξαφανιστεί.

Οι μέχρι σήμερα τοπικές προσεγγίσεις φαίνεται ότι στερούνται και ανάλυσης και προοπτικής και θα επιτείνουν τα προβλήματα στην περιοχή μας. Αν συνεχιστεί η αδιέξοδη πολιτική μεταχείριση του ζητήματος, τότε το Ζεφύρι δεν έχει να αναμένει τίποτα δημιουργικό και χρήσιμο για το άμεσο μέλλον.

δ) Πολλές αναφορές στην προστιθέμενη αξία της Φυλής ως ιδιαίτερης οικιστικής περιοχής και των Άνω Λιοσίων ως πολυπληθούς κοινότητας με οικονομική δραστηριότητα σε αντιδιαστολή με την προβαλλόμενη προβληματικότητα του Ζεφυρίου.

Η έμφαση στα παραπάνω στοιχεία όχι μόνο παραβλέπει συστηματικά το ρόλο του Ζεφυρίου αλλά αποδεικνύει και την έλλειψη βάθους στην ανάλυση των τοπικών κοινωνιών.

Το Ζεφύρι διαθέτει μια κοινωνική προστιθέμενη αξία, αναγκαία για κάθε σοβαρό σχεδιασμό κοινωνικής πολιτικής στο νέο Δήμο της Φυλής Η συνύπαρξη, συγκατοίκηση και συμβίωση με διαφορετικές πολιτισμικές ομάδες, παρά την κατά καιρούς συγκρουσιακή διάσταση, αποτελεί ένα στοιχείο πολυπολιτισμικότητας το οποίο αποτελεί καθημερινά πεδίο διαχείρισης, διαπραγμάτευσης και εφαρμογής δράσεων. Το Ζεφύρι διαθέτει επίσης νεανικό πληθυσμό με απίστευτες διακρίσεις για την «προβληματικότητα» του Δήμου.

Το Ζεφύρι διαθέτει αξιόλογη προστιθέμενη αξία πολιτικής καινοτομίας, αφού έχει αναδείξει την διάσταση του φύλου στην πολιτική (διαθέτει μια από τις λίγες γυναίκες Δημάρχους στη χώρα μας) και της νεολαίας (διαθέτει έναν από τους νεότερους Αντιδημάρχους στη χώρα). Ο νέος Δήμος Φυλής οφείλει να σχεδιάσει πολιτικές και δράσεις τόσο για τη γυναίκα όσο και για τη νεολαία, δηλ. για δυο σημαντικά κύτταρα της όποιας μελλοντικής κοινωνικής και αναπτυξιακής διάστασης.

Το Ζεφύρι αποτελεί το μόνο Δήμο στην ευρύτερη περιοχή που δημιούργησε και έθεσε τις βάσεις λειτουργίας ενός τοπικού συμβουλίου κοινωνικής πρόληψης της παραβατικότητας, παρά τη διαρκή υπονόμευση όσων αναζητούν «κακούς μπάτσους» και «αφανείς χαφιέδες» για να δικαιολογήσουν την ανυπαρξία προτάσεων, προσεγγίσεων και οραμάτων. Μια από τις πρώτες παρεμβάσεις του Νέου Δήμου θα ήταν επιτακτική ανάγκη να συνδέεται με την θεσμική προσπάθεια αξιολόγησης, σχεδιασμού και εφαρμογής μέτρων τοπικής παρέμβασης στα ζητήματα παραβατικότητας.

ε) Ποιος έχει το χρίσμα; Με ποια διαδικασία δίδονται τα χρίσματα;..κ.ά.

Για άλλη μια φορά, οι παρεμβάσεις κομματικών παραγόντων και αρχόντων είναι εμετικές αλλά και πλήρως αντιφατικές με τις ευαγγελιζόμενες αλλαγές και καινοτομίες του σχεδίου «Καλλικράτης». Απαξιώνουν την τοπική αυτοδιοίκηση, γκρεμίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και αναδεικνύουν την προπαγάνδα ως υπέρτατο πολιτικό εργαλείο.

Φαίνεται ότι κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι νέες δομές και τα νέα δικαιώματα των δημοτών με το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν απαιτούν κομματική παρέμβαση και φίλτρο για να έχουν ουσιαστική πραγμάτωση. Για παράδειγμα, η υποχρέωση ανάρτησης στο διαδίκτυο όλων των αποφάσεων των δημοτικών οργάνων θα αποτελέσει σημαντικό εργαλείο για την κοινωνία των δημοτών στην αξιολόγηση των πεπραγμένων κάθε δημοτικής διοίκησης.

Επίσης, κάποιοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι το τοπικό σύστημα διακυβέρνησης δεν περιορίζεται σε κάποιους «φίλους» και «κομματικά ορισμένους εκπροσώπους». Αν συνεχίσουν με την ίδια προσέγγιση, η περιοχή θα στερηθεί αναγκαίων ανθρωπίνων πόρων και θα καταδικαστεί στη μιζέρια και ανακύκλωση των παρωχημένων προσεγγίσεων που χαρίζουν την ταυτότητα της προβληματικότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οι πρώτες ενδείξεις πολιτικού λόγου δεν είναι ενθαρρυντικές. Ωστόσο, επιμένουμε να διαθέτουμε τις δυνάμεις μας για να αποτρέψουμε την τάση το Ζεφύρι να μετατραπεί στη μαύρη τρύπα του νέου Δήμου!

Η συμμετοχή μας στην ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ αποτελεί ένα εργαλείο παρέμβασης και ανάδειξης των θεμάτων που μας απασχολούν με στόχο την προώθηση βιώσιμων τοπικών πολιτικών.

Δημήτριος Μπουρίκος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Φυλής

«ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ»

(Υπ. Δήμαρχος Σάββας Σάββας)

http://dbourikosdimosfylis2010.blogspot.com

http://viosimozefyri.com

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.