Νίκος Λιόσης: Οφείλουμε πολλά σε αυτόν τον τόπο

1
138

LIOSHS-SYMBOYLIO

Συνέντευξη εφ’ όλης της… ύλης με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών και Εσόδων του Δήμου Φυλής.

Ο Νίκος Λιόσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις αφού έχει συνδέσει το όνομά του με τον τόπο που αγαπάει και πάντα τον υπερασπίζεται. Διαλλακτικός, ευγενικός, υπομονετικός και κυρίως αθόρυβος και μεθοδικός στις κινήσεις του, πάντα κρατάει έναν «άσσο» στο «μανίκι» του. Δεν διστάζει να συγκρουστεί με οποιονδήποτε με γνώμονα το καλό του τόπου και των δημοτών, ενώ γίνεται απίστευτα θρασύς με τους πολιτικούς του αντιπάλους όταν προκαλείται…

Συνέντευξη στον Φάνη Κυριόπουλο

Άριστος γνώστης της τοπικής αυτοδιοίκησης, αφού από το 1998 που εξελέγη για πρώτη φορά στον Δήμο Άνω Λιοσίων, με το ψηφοδέλτιο Παπαδήμα, σε ηλικία 27 ετών και μέχρι σήμερα έχει θητεύσει στα κοινά, με επιτυχία, προσφέροντας έργο σχεδόν πάντα από επιτελικές θέσεις…

Με αυτές τις σκέψεις και όχι μόνο, ανέβηκα τα σκαλιά του Δημαρχείου και χτύπησα την πόρτα του Γραφείου του…

Πως θα χαρακτηρίζατε το σχέδιο «Καλλικράτης» μετά από σχεδόν τρεισήμισι χρόνων εφαρμογής του;

Ο Καλλικράτης ως σχεδιασμός για την αυτοδιοίκηση ήταν σίγουρα μια προοδευτική ιδέα με υψηλούς στόχους. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κρίνω το εγχείρημα αυτό, για την αυτοδιοίκηση, το μόνο σίγουρο που μπορώ να πω είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση κλήθηκε να τον εφαρμόσει γρήγορα και ότι γίνετε γρήγορα πάντα έχει λάθη.

Δηλαδή;

Στον νέο Δήμο Φυλής όπου η συνένωση αφορούσε τρεις δήμους με διαφορετικά χαρακτηριστικά, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος, αφού οι δομές των δήμων που συνενώθηκαν είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικά οικονομικά μεγέθη.

Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι μόνο το 2011 είχαμε δεκάδες ΚΥΑ από το υπουργείο εσωτερικών που προσπαθούσαν να δώσουν λύση στα λάθη που διαπιστώθηκαν με την εφαρμογή του Νόμου. Αυτό και μόνο δείχνει το μέγεθος της προχειρότητας, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι Δήμοι να αναγκαστούν να λειτουργήσουν χωρίς προϋπολογισμό για περισσότερο από 8 μήνες.

Με την εφαρμογή του μνημονίου δε, το πρόβλημα διογκώθηκε το 2012-13 με αποτέλεσμα, ακόμα και σήμερα, η κεντρική εξουσία να προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις, καθώς με την περικοπή τον εσόδων της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 60%, εκ των πραγμάτων, προέκυψαν τεράστια προβλήματα στους ΟΤΑ.

Πόσο επηρέασε το μνημόνιο τον δήμο μας;

Τίποτα δεν είναι όπως πριν όχι μόνο στον Δήμο μας αλλά παντού. Η χώρα καλείτε να κάνει μια δημοσιονομική αλλαγή που έπρεπε να είχε γίνει, κακά τα ψέματα, πριν 20 χρόνια, μέσα σε 3 χρόνια και εδώ είναι αυτό που είπα για τον Καλλικράτη πριν.

Δεν μπορούν να αλλάξουν τα πάντα μέσα σε μικρό διάστημα ακόμα και αν αυτό είναι σωστό, που σε πολλά σημεία διαφωνώ ριζικά, για αυτό έχουμε τα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που βιώνουμε σήμερα όπως ανεργία, διαθεσιμότητα, λιτότητα κλπ.

Αυτό από μόνο του επηρεάζει τα πάντα και όταν πλήττετε η κοινωνία μας και οι δημότες μας και αλλάζει η ζωή τους αυτό επηρεάζει άμεσα και τον Δήμο γιατί ο Δήμος είναι οι δημότες.
Φυσικά αλλάζουν οι προτεραιότητες μιας διοίκησης και γίνετε διαφορετικός σχεδιασμός προσαρμοσμένος στα νέα δεδομένα χωρίς να παραμελήσεις τις βασικές δομές και πρωτίστως την καθημερινότητα (καθαριότητα κλπ)…

Συγκεκριμένα τι;

Εμείς ως παράταξη πάντα είχαμε και έχουμε δώσει προτεραιότητα στον Δημότη και στην οικογένεια, ενώ μεγάλο βάρος ρίξαμε στην παιδεία (σχολεία, παιδικοί σταθμοί, κλπ ) αλλά και στον πολιτισμό. Αυτά τα δυο είναι τα βασικά όπλα σε μια κοινωνία που βάλετε και πρέπει να κάνει επανεκκίνηση. Να προσφέρει τα πάντα στα παιδιά της και να κάνει τα πάντα για να μην ξεχνάνε τον πολιτισμό και την παράδοση.

Έγινε μεγάλη προσπάθεια να μην λήψη τίποτα από σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς παρότι οι κεντρική επιδότηση για σχολικές επιτροπές μειώνετε από το 2011, κάθε χρόνο. Και το εφαρμόσαμε σε απόλυτο βαθμό και στα σχολεία και στους παιδικούς και στις τρεις Δημοτικές ενότητες.

Για τις σχολικές επιτροπές στα 3 αυτά χρόνια έχουμε διαθέσει το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ η κρατική επιχορήγηση ήταν σαφώς μικρότερη. Αλλά και στους πολιτιστικούς συλλόγους που τους θεωρούμε συνεργάτες είμαστε κοντά, είναι όλοι σχεδόν σε χώρους που ο Δήμος προσφέρει για την στέγαση τους, έχουμε λύση τα προβλήματα για την στέγη των Ηπειρωτών για να μπορέσει να ολοκληρωθεί το έργο, αλλά είναι έτοιμα και τα αρχιτεκτονικά σχέδια για το σπίτι της Γρίζας.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους συναδέλφους μου που συντονίζουν αυτούς τους τομείς για το πάθος με το όποιο εφάρμοσαν τον σχεδιασμό της Διοίκησής μας. Αν και πρέπει να ξέρετε ότι εγώ είμαι, λόγω θέσεως, αυτός που με όλους τους συναδέλφους μου έρχομαι συχνά – πυκνά σε αντιπαραθέσεις γιατί πρέπει να παντρέψουμε τα πάντα σε ένα προϋπολογισμό, σε μια τόσο άσχημη οικονομική συγκυρία.

Μιλώντας για προϋπολογισμό να έρθουμε λίγο στα οικονομικά του Δήμου ο οποίος φέρεται να είναι από τους πιο υπερχρεωμένους; Ακούστηκε, μάλιστα, κάτι για χρέη που αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ…

Μιλώντας για προϋπολογισμό, όπως λέτε, θα πρέπει να σας αναφέρω, κατ’ αρχήν, ότι υπάρχει ριζική αλλαγή στον τρόπο σύνταξης και αυτό μέσα σε αυτήν την τριετία έχει αλλάξει αρκετές φορές με Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) και εγκυκλίους.

Το μείζων εδώ είναι ότι για να καταγραφούν έξοδα θα πρέπει να έχουν καταγραφεί έσοδα. Αυτός είναι και ο λόγος που το τεχνικό μας πρόγραμμα είναι απόλυτα συγκριμένο, χωρίς αυτό να μας αφαιρεί την δυνατότητα όταν εξασφαλιστούν έσοδα να προχωρήσουμε σε αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού.

Βέβαια υπάρχουν και συνάδελφοι στην έδρα από την μειοψηφία που όχι μόνο δεν ψηφίζουν τον προϋπολογισμό αλλά με καταγγελίες τον καθυστερούν, λες και ο προϋπολογισμός αφορά την εκάστοτε διοίκηση και όχι τον Δήμο, με αποτέλεσμα αυτό να αποβαίνει σε βάρος των δημοτών που, τελικά, είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται αλλά ευτυχώς γνωρίζουν τους φυσικούς αυτουργούς…

Θα πρέπει να τονίσω εδώ ότι ο προϋπολογισμός του 2014 εγκρίθηκε με ελάχιστες παρατηρήσεις προς τα έσοδα παρά τις καταγγελίες και τις πολιτικές σκοπιμότητες.

Αρκεί μόνο ο προϋπολογισμός να δώσει τα οικονομικά μεγέθη ενός δήμου;

Ασφαλώς και όχι γιατί ο καθρέφτης των οικονομικών ενός δήμου είναι ο απολογισμός και αυτό είναι που έχει μεγαλύτερη σημασία. Και όπως γνωρίζουν οι δημότες, εμείς, και εννοώ την Διοίκηση του Δημήτρη του Μπουραΐμη, τολμήσαμε και κάναμε απολογισμό των πεπραγμένων μας, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στον τόπο τα τελευταία 15 χρόνια.

Και όπως προανέφερα ο απολογισμός είναι ο καθρέφτης ενός δήμου, αφού ψηφίζεται και εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και αναρτάται στο διαδίκτυο μέσα από το πρόγραμμα «διαύγεια»…

Σημειωτέον, ότι στην φετινή συνεδρίαση του Δ.Σ για την συζήτηση που αφορούσε τον απολογισμό, εκτός της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», οι άλλες δύο παρατάξεις της μειοψηφίας ήταν απούσες και αυτό το αφήνω στην κρίση των δημοτών να εξάγουν τα συμπεράσματά τους…

Να γυρίσουμε λίγο στα οικονομικά του Δήμου με περισσότερες λεπτομέρειες;

Τα οικονομικά, είναι αλήθεια, είναι μια μεγάλη συζήτηση αλλά θα προσπαθήσω να είμαι συγκεκριμένος. Ξέρετε, οι διοικήσεις, γενικώς, έχουν συνέχεια σε όλα τα επίπεδα, τόσο στον ιδιωτικό τομέα και συγκεκριμένα από το περίπτερο της γειτονιάς έως μια πολυεθνική εταιρία, όσο και στο το πιο μικρό Κοινοτικό Διαμέρισμα ενός δήμου έως την κεντρική Διοίκηση που είναι το κράτος.

Οι δηλώσεις του τύπου «εγώ θα σβήσω το χρέος του Δήμου», «θα διώξω την χωματερή άμεσα», «θα προσλάβω προσωπικό» κλπ., είναι ουτοπία και τουλάχιστον στην σφαίρα της φαντασίας κάποιου αφελή για να μην χρησιμοποιήσω άλλες εκφράσεις… Αλλά επειδή δεν υπάρχουν αφελείς πλέον, όλα αυτά μοιάζουν να είναι αποκυήματα της φαντασίας ορισμένων και κορώνες που αιωρούνται στο… πουθενά που μας θυμίζουν παλαιότερες αναφορές του τύπου «λεφτά υπάρχουν».

Οπότε, πρέπει μια διοίκηση όταν αναλαμβάνει να κάνει μια ιεράρχηση με στόχους, με σοβαρότητα για:

α) αποπληρωμή ασφαλιστικών ταμείων και φόρων

β) μισθοδοσία

γ) ανελαστικές δαπάνες και μετά παιδικοί σταθμοί, σχολεία, κλπ, όπως ανέφερα. Αλλά για να γίνουν αυτά θα πρέπει να υπάρχουν έσοδα και τα έσοδα στον Δήμο μας είναι συγκεκριμένα.

Από την άλλη, τα έξοδα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και κυρίως τα χρέη των προηγούμενων ετών δεν θα πρέπει να είναι… θηλιά στο λαιμό….

Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι από το 2011 που αναλάβαμε τον Νέο Δήμο Φυλής έχουμε αποδώσει σε:

– Ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ: 26 εκατ. ευρώ
– Δ.Ο.Υ: 4,5 εκατ. ευρώ
– Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: 26,3 εκατ. ευρώ
– Δ.Ε.Η : 5,4 εκατ. ευρώ
– Άλλα Ταμεία & Τράπεζες: 7,3 εκατ. ευρώ
– Ε.Υ.Δ.Α.Π : 23,5 εκατ. ευρώ
– Σε υπό εκκαθάριση εταιρείες: 3 εκατ. ευρώ και,
– Σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προ 2011: 10 εκατ. ευρώ

Και σας το αναφέρω αυτό, γιατί πρέπει να σταθούμε στο νοικοκύρεμα του νέου Δήμου που έχει γίνει. Καλά είναι τα έργα βιτρίνας για τις εντυπώσεις και για πολιτική αλλά θα πρέπει να τα πληρώνουμε κιόλας…

Από την άλλη τα έσοδα είναι συγκεκριμένα. Οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) μειώθηκαν κατά 60% για όλους τους Δήμους και τα έσοδα του Δήμου από ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητα ηλεκτροφωτισμός κ.τ.λ.) παρακρατούνται από το Παρακαταθηκών & Δάνειων για παλιά δάνεια και οφειλές.

Άρα τα μόνα έσοδα είναι τα έσοδα που έχουμε από την ύδρευση που είναι ανταποδοτικά και τα αντισταθμιστικά από τον ΧΥΤΑ.

Που ανέρχονται, σε τι ύψος;

Αυτά είναι ένα ποσό της τάξης 42 εκατ. ετησίως εκ των οποίων κάθε χρόνο εισπράττουμε 30εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 12εκατ. τα εισπράττουμε τον επόμενο χρόνο και αυτό γίνετε λόγω της αλλαγής που έγινε για τα απορρίμματα με τον νόμο Μπιρμπίλη και θα ισχύσει μέχρι τέλος του 2014 οπότε και τελειώνει η συγκεκριμένη σύμβαση.

Και Μετά το 2014, τι;

Δεν υπάρχει πιο ξεκάθαρη θέση από την θέση της παράταξής μας. Ο Δήμαρχος ο Δημήτρης Μπουραΐμης όπου σταθεί, είτε αυτό είναι ημερίδα όπως πρόσφατα στον Δήμο της Αθήνας, ή συζήτηση σε Υπουργεία, εκφράζει την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τα απορρίμματα και όλα τα αλλά που ακούγονται από κάποιους είναι εκ του πονηρού και για… κατανάλωση και υποκρύπτουν πολιτική σκοπιμότητα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο χώρος του ΧΥΤΑ έχει ημερομηνία λήξης και πρέπει να αποκατασταθεί και να γίνουν έργα περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης. Αυτή είναι η θέση μας αυτό αποφάσισε το ΔΣ και δεν το διαπραγματευόμαστε. Μην ξεχνάτε ότι τον ΧΥΤΑ όλα τα χρόνια τον διαχειριστικέ ο ΕΣΔΚΝΑ σημερινός ΕΔΣΝΑ και ποτέ ο πρώην Δήμος Άνω Λιοσίων ή ο νυν Δήμος Φυλής.

Δεν μου έχετε απαντήσει για το περιβόητο «κόκκινο» του Δήμου, δηλαδή το μεγάλο χρέος…
Βεβαίως και θα σας απαντήσω για να ενημερωθούν και οι δημότες για τις μεγάλες οφειλές προς το δημόσιο που προέρχονται από τις υπό εκκαθάριση Δημοτικές επιχειρήσεις και θέλουν υπεύθυνους χειρισμούς .

Όντως, τα ποσά αυτά ήταν σε αυτό περίπου το ύψος, αλλά αυτά δεν προέκυψαν από… παρθενογένεση και ξαφνικά κλήθηκε ο Δήμος να τα ρυθμίσει. Όταν κάποιος είναι ανεύθυνος, κύριε Κυριόπουλε και δεν τακτοποιεί τις οφειλές προς το Δημόσιο έγκαιρα, αυτές φτάνουν, δυστυχώς, σε τέτοια δυσθεώρητα ύψη και πλέον φτάνουμε να μιλάμε για οφειλές που στην πλειοψηφία τους είναι προσαυξήσεις.

Προσαυξήσεις που προήλθαν από επιπόλαιους χειρισμούς του τύπου «τι θα μας κάνουν;», «δεν χρωστάμε», «δεν πληρώνουμε», «έχουμε την χωματερή» και τέτοιες απόψεις…

Όταν, λοιπόν, αναλάβαμε την διοίκηση του Δήμου το 2011, όλα αυτά τα βρήκαμε μπροστά μας. Και ξέρετε όταν πας σε ένα υπουργείο να διεκδικήσεις και σου λένε «χρωστάς τόσα», «τι ζητάς τώρα;», εκεί οφείλεις με σοβαρές να πέσεις για το δίκαιο του αιτήματος σου.

Η διοίκησή μας σε συνεργασία με τους εκκαθαριστές των Δημοτικών επιχειρήσεων είναι σε επαφή με την ΔΟΥ Αγ. Αναργύρων και έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει τον Έλενο των καταστάσεων με αντιπαραβολή και το συνολικό ύψος δεν θα ξεπερνά, από ότι όλα διώχνουν, τα 40 εκατομμύρια, ποσό, που είναι διαχειρίσημο σε βάθος χρόνου.

Αλλά το θέμα είναι όταν ασκείς πολιτική για να διοικήσεις τον Δήμο και λες ότι είναι χρεοκοπημένος, είναι σα να λες, έχω πτωχεύσει είμαι κατεστραμμένος, ελάτε να με σώσετε, κανείς δε σε σώνει χωρίς αντάλλαγμα, με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτό δεν έχουν καταλάβει κάποιοι η κάνουν πως δεν το έχουν καταλάβει, και στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους για άλλα… τυρβάζουν… Αυτή ή στάση, μου θυμίζει αυτή την εποχή που η χώρα μπήκε στο μνημόνιο…

Γιατί δεν έχουμε περισσότερα έσοδα από τέλη;

Το λέω σε κάθε ευκαιρία για να γίνει κατανοητό και είναι πολύ απλό. Ο Καλικρατικος Δήμος Φυλής μεγάλο έχει αστικό ιστό και λέγοντας αστικό ιστό εννοώ την έκταση που είναι κατοικημένη περιοχή και όχι αγρός.

Δηλαδή υπάρχουν πεζοδρόμια, αποχέτευση, κλπ, περί τα 12.500 στρέμματα και με έναν πληθυσμό 45.000 κατά την τελευταία απογραφή. Άλλοι Δήμοι με το 1/6 της έκτασης αυτής έχουν 150.000 και 200.000 πληθυσμό, άρα η φορολογητέα βάση είναι δυσανάλογη της έκτασης, έχουμε λίγα έσοδα με μεγάλη έκταση να συντηρήσουμε, ενώ οι άλλοι έχουν πολλαπλάσια έσοδα με μικρότερη έκταση.

Για κανέναν λόγο δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα τέλη ειδικά στην σημερινή οικονομική συγκυρία. Αντιθέτως προχωρήσαμε σε εκπτώσεις για ομάδες που έχουν προβλήματα, πολυτέκνους, άτομα με αναπηρία κλπ. Το μεγάλο βάρος το έχουμε ρίξει στην εισπράξει τελών από ΕΘΕΛ, ΟΔΥΥ, ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ αλλά και εκεί τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα, αφού αναγκαζόμαστε να προσφύγουμε στα δικαστήρια.

Πάραυτα, είμαστε σε καλό δρόμο ως προς τα αποτελέσματα και μάλιστα πρόσφατα κερδίσαμε ένα ποσό της τάξεως 12 εκατ. ευρώ από τον ΕΔΣΝΑ που βέβαια προσέφυγε στον Άρειο Πάγο αλλά το μόνο που θα καταφέρει είναι να κερδίσει λίγο χρόνο ακόμα χρόνο. Έτσι, τουλάχιστον θέλω να πιστεύω.

Σε ότι αφορά την Ύδρευση, γιατί αυξήθηκε η τιμή του νερού;

Κύριε Κυριόπουλε, δε μπορεί να υπάρχουν Δημότες δυο ταχυτήτων γιατί κάτι τέτοιο είναι άδικο. Αφού οι κάτοικοι του Ζεφυρίου έχουν τιμολόγιο ΕΥΔΑΠ πρέπει και οι άλλες δυο δημοτικές ενότητες να μπουν στην ίδια διαδικασία.

Αυτή η αλλαγή βέβαια δημιούργησε προβλήματα, αλλά μόνο σε αυτούς που έκαναν αλόγιστη χρήση ή δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς, γιατί δεν θέλουν ή γιατί δεν έχουν, ένα θέμα για το οποίο χωρά μεγάλη συζήτηση.

Βέβαια στα πλαίσια της αλλαγής έγιναν και λάθη από την υπηρεσία, λανθασμένες μετρήσεις κ.τ.λ., και για αυτό το λόγο ακολούθησαν ενστάσεις εκ μέρους των δημοτών και οπού διαπιστώθηκε λάθος αυτό διορθώθηκε.

Όταν λέτε «δεν θέλουν να πληρώσουν», τι εννοείτε;

Εννοώ ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της ύδρευσης από τους δημότες φτάνουν σήμερα στο ποσό των 6 εκατ. ευρώ. και οι οφειλές από ΤΑΠ και άλλους φόρους στα 5 εκατομμύρια. Και δε μένω στο δεν θέλουν αλλά και στο ότι δεν έχουν, αφού είναι γνωστή η οικονομική συγκυρία που βιώνουμε όλοι μας.

Ναι, αλλά αυτά τα ποσά δεν πρέπει, τελικά, να εισπραχθούν;

Τα ποσοστά είσπραξης όχι μόνο του Δήμου αλλά και του Δημοσίου είναι, όπως γνωρίζετε, σε χαμηλά επίπεδα λόγο της οικονομικής κατάστασης. Οι Δήμοι, επιπλέον, δεν έχουν το δικαίωμα των πολλών δόσεων σε ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Από τον Οκτώβριο του 2013 ο Δήμαρχος με επιστολή του στον Υπουργό Εσωτερικών έκανε έκκληση για εφαρμογή του νόμου που αφορά μακροχρόνιες ρυθμίσεις και στον Δήμο μας και τελικά εντός των ημερών, όπως όλα δείχνουν, θα έχουμε ευχάριστα αποτελέσματα από την κατάθεση σχεδίου νόμου για την αφαίρεση προσαυξήσεων και την δυνατότητα εξόφλησης μέσα από πολλές δόσεις , αφού δεν είμαστε ο μοναδικός δήμος που δεν εισπράττει…

Ακούστηκε στο Δ.Σ., από μερίδα της μειοψηφίας, ότι αυτά τα ποσά μπορεί να… χαριστούν, αφού έχουμε την… χωματερή
Κύριε Κυριόπουλε, υπάρχουν νόμοι για όλους και όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται. Δεν θεωρώ ότι απευθύνομαι σε ανόητους και αφελής πολίτες και όποιος λέει τέτοια πράγματα υποτιμά και υποβαθμίζει την νοημοσύνη των δημοτών αλλά εμείς δεν έχουμε μάθει να ποντάρουμε στον πόνο και την ανάγκη του άλλου για να γίνουμε αρεστοί.

Ακούγοντας την λέξη «πόνο» το μυαλό κάποιου δεν μπορεί παρά να πάει στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου… Τι έχει κάνει η Πρόνοια;

Παρά πολλά. Έχουμε πλήρη καταγραφή όλων των περιστατικών και η υπηρεσία μας είναι πολύ κοντά στον Δημότη που έχει πρόβλημα. Σεβόμαστε, όμως, τον δημότη και ότι κάνουμε το κάνουμε διακριτικά και εντελώς αθόρυβα και κυρίως χωρίς… φωτογράφους…

Φωτογράφους είπατε;

Ασφαλώς και αυτό είπα. Είναι, τουλάχιστον, τραγικό να κάνεις πολιτική επάνω στον πόνο του συνανθρώπου και συνδημότη σου που ξαφνικά έμεινε άνεργος, που ανετράπη η ζωή του, που στερείται τα απαραίτητα και στην κυριολεξία δίνει έναν αγώνα επιβίωσης, εσύ να ποζάρεις σε φωτογραφίες με κάποια κιβώτια μακαρόνια δίπλα σου, ως ο μέγας ευεργέτης. Η φιλανθρωπία, αγαπητέ Φάνη, δεν προσφέρεται ως πρωτοσέλιδο σε σκανδαλοθηρικό ή κουτσομπολίστικο περιοδικό.

Έχουμε ιερά υποχρέωση να σεβαστούμε τον πόνο και να προστατέψουμε, αν μη τι άλλο, την αξιοπρέπεια του συμπολίτη μας αλλά ούτε και να έχουμε τον ίδιο στην ουρά για ένα κομμάτι… «ψωμί»…

Έτσι, η σημερινή διοίκηση αντιμετωπίζει τους Δημότες που έχουν πρόβλημα. Έτσι απλά, σιωπηρά, χωρίς κραυγές και τυμπανοκρουσίες, με τον απόλυτο σεβασμό που επιτάσσει η σκληρή πραγματικότητα. Η αγάπη και η προσφορά δεν έχουν την ανάγκη δημόσιας επιβεβαίωσης όταν υπάρχουν…

κ. Λιόση, υπήρξατε πρόεδρος στην δημοτική ραδιοφωνία των Άνω Λιοσίων «Ξένιος fm – 94,3» και γνωρίζεται τα πράγματα εκ των έσω, θα έλεγα. Το ραδιόφωνο είναι παρελθόν για τον τόπο. Γιατί φτάσαμε ως εδώ;

Ευχαριστώ για την ερώτηση ειλικρινά γιατί κάποτε πρέπει τα πράγματα θα πρέπει να μπαίνουν στην σωστή σειρά που λένε.
Ξέρετε στην περίοδο των εκλογών είναι εύκολο για κάποιους να πετούν λάσπη στον ανεμιστήρα αλλά πριν σας απαντήσω οφείλω να αναφερθώ σε κάποια στοιχεία από την περίοδο της θητείας μου ως πρόεδρος στον Σταθμό.

Όταν το 2005 παραιτήθηκα από Πρόεδρος του Ξένιου αφού είχε προηγηθεί η παραίτησή μου από την θέση του Δημοτικού Συμβούλου, καθώς η πάγια θέση μου είναι ότι η Τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι κοινοβούλιο να ανεξαρτητοποιείσαι και να παραμένεις στα έδρανα της Βουλής.

Εγώ αυτά τα θεωρώ αηδίες και πιστεύω ότι είναι κινήσεις ανεύθυνων, μισαλλόδοξων καιροσκόπων που πολιτεύονται χωρίς πρόγραμμα σε παρατάξεις του ποδαριού με στόχο την προσωπική εκλογή – προβολή.

Αν διαφωνώ σε κάτι παραιτούμαι παραδεχόμενος ότι έκανα λάθος επιλογή ή εμπιστεύτηκα λάθος άτομα ή παράταξη…
Κλείνοντας την παρένθεση λοιπόν, σας αναφέρω:

1ον η επιχείρηση δεν όφειλε τίποτα σε εργαζόμενους,
2ον τα ασφαλιστικά ταμεία ήταν εξοφλημένα και μόνο ένα από αυτά είχε μια ρύθμιση της τάξης των 150.000 ευρώ,
3ον η επιχείρηση είχε ελεγχθεί φορολογικά και δεν υπήρχαν οφειλές προς την ΔΟΥ,
4ον ελάχιστα ποσά οφείλονταν στους απαραίτητους, για τον Σταθμό, προμηθευτές για την λειτουργία της ραδιοφωνίας και μόνο.

Όταν, λοιπόν, αναλάβαμε το 2011 και επισκέφτηκα το λογιστήριο του Σταθμού για να δω την οικονομική κατάσταση, έμεινα στην κυριολεξία άφωνος, αφού ο Ξένιος ήταν βυθισμένος σε πραγματικά τεράστια χρέη.

Τα πάντα είχαν μείνει απλήρωτα και ο Σταθμός ουσιαστικά είχε κλείσει, καθώς υπήρχαν οφειλές 2,3 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους, 3 εκατ. προς ασφαλιστικά ταμεία, 4 εκατ. προς προμηθευτές, οφείλονταν 1,8 εκατ. ευρώ σε φόρους και το προσωπικό σε επίσχεση. Δηλαδή ένα ποσό πάνω από 10 εκατ. ευρώ!

Πιστεύετε, εσείς, ότι ένας σώφρων άνθρωπος, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αναλάμβανε να διοικήσει μια τέτοια επιχείρηση, αναλαμβάνοντας αυτό το απίστευτο, για τα δεδομένα του Σταθμού χρέος, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα την προσωπική του περιουσία αλλά και με την πιθανότητα να καταλήξει στη φυλακή αν οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρωθούν;

Το ανέφερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο όπου ακολούθησε άκρα του… τάφου σιωπή και κανένας δεν είχε την παραμικρή διάθεση, και με το δίκιο του, να αναλάβει ένα τόσο βαρύ και εντελώς επικίνδυνο φορτίο.
Και τα αναφέρω αυτά γιατί πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, καθώς οι σωτήρες και οι προστάτες του τόπου που είχαν άποψη για όλα εξ… αποστάσεως, όμως, κατάπιαν την… γλώσσα τους…

Και μέσα σε αυτήν τη δίνη, να έχεις να αντιμετωπίσεις και τους εργαζόμενους που παρασυρόμενοι από τους εργατοπατέρες της ΕΡΤ και της ΕΣΗΕΑ να λένε ότι δεν αποδέχονται τις ίδιες αμοιβές με αυτές των εργαζομένων του Δήμου, σε μια προσπάθεια, αρχικά, να λειτουργήσει ο σταθμός με άλλη νομική μορφή.
Επειδή, κ. Κυριόπουλε, όλα τα νομίσματα έχουν δύο όψεις, το ίδιο συνέβη και εδώ. Δεν λέω ότι δεν κάναμε και εμείς λάθος χειρισμούς ως Διοίκηση.

Η προσωπική μου άποψη ήταν αφού δεν συμφωνούσαν οι εργαζόμενοι στην δημιουργία αλλού νομικού προσώπου, η επόμενη κίνηση θα ήταν να προχωρήσουμε άμεσα σε λύση και εκκαθάριση της δημοτικής ραδιοφωνίας και στην μεταφορά των εργαζομένων, όλων όσοι το επιθυμούσαν, στον Δήμο…
Δυστυχώς, αργήσαμε και χάσαμε πολύτιμο χρόνο και ενώ σήμερα παλεύουμε να αποφύγουμε τυχόν απολύσεις στον Δήμο, λόγω των μνημονίων, θα πρέπει να έχουμε την προσοχή μας στραμμένη και σε αυτό.

Υπάρχει θέμα μεταφοράς εργαζομένων στο ραδιόφωνο, στον Δήμο;
Σήμερα είναι πολύ δύσκολο να μεταφερθούν οι εργαζόμενοι, αφού η διαδικασία είσπραξης των δεδουλευμένων τους έχει πάρει το δρόμο της δικαστικής οδού και όπως προβλέπετε όταν θα υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις, θα πληρωθούν.

Ωστόσο, υπάρχει και το σχετικό πόρισμα της δικαιοσύνης… Ευθύνες δεν υπάρχουν;

Βεβαίως υπάρχει το σχετικό πόρισμα. Σχετικά, όμως, με αυτό που με ρωτάτε και για την απόδοση ευθυνών έχω τονίσει και στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι εγώ δεν είμαι Δικαστής, όπως δικαστές δεν είναι ούτε οι συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, ούτε και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι έδρα δικαστηρίου.

Αυτά, έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, οι δικαστές είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για τα περεταίρω και αν υπάρχουν ευθύνες για κακοδιαχείριση ή ότι άλλο ας καταλογιστούν ανάλογα…

Άλλωστε, μπορείτε εύκολα να απευθύνετε το ερώτημα στην προηγουμένη διοίκηση του Δήμου Άνω Λιοσίων που είχε την ευθύνη του Σταθμού από το 2007 έως το 2010. Τόσο εσείς όσο και οι δημότες γνωρίζετε ποιοι είναι αυτοί, γνωρίζετε που είναι, ρωτήστε τους και βγάλτε τα συμπεράσματά σας…

Ως αρμόδιος Αντιδήμαρχος των ΚΕΠ του Δήμου, αυτό της Ζωφριάς θα λειτουργήσει και πότε; Και σας ρωτώ γιατί κάθε μέρα ακούμε και κάτι καινούριο…
Κοιτάξτε. Είναι αλήθεια ότι και στα δικά μου αυτιά φτάνουν διάφορα. Άλλωστε, και εσείς γνωρίζετε ότι σε αυτόν τον τόπο όλοι, σχετικοί και άσχετοι έχουν άποψη και ασφαλείς… πληροφορίες… (χαμογελάει)…

Ως προς τι το χαμόγελο;

Μα, τι άλλο να κάνω; Ακούστε με, όμως, για να κλείσουμε αυτό το θέμα και να σταματήσει ο κόσμος να ακούει τους… ειδικούς από όπου και αν αυτοί προέρχονται. Οι εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί, βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας και το ΚΕΠ θα λειτουργήσει αμέσως μετά τις Άγιες ημέρες του Πάσχα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο…

Επ’ ευκαιρία των ημερών πολύς λόγος γίνεται για την λιτάνευση της Εικόνας της Παναγίας από την Μονή Κλειστών, με βολές κατά του Δήμου και κυρίως κατά του Δημάρχου. Επ’ αυτού τι;

Το θρησκευτικό συναίσθημα είναι πυγαίο και προσωπικό, δεν χρειάζεται παράτες, φαμφάρες και κυρίως φωτογραφίες. Είναι ακριβώς όπως η αγαθοεργία η οποία χάνει το νόημά της όταν γίνετε δημόσια και κυρίως επιδεικτικά. Η κάθε θρησκευτική τελετή έχει τους κανόνες της οι οποίοι είναι διαχρονικοί και ίσως οι μοναδικοί που έχουν κλείσει δυο χιλιετίες αναλλοίωτοι.

Δεν μπορώ να κρίνω κάτι το οποίο είναι έξω από το γνωσιολογικό μου αντικείμενο, όμως για μένα προέχει κυρίως η τήρηση της θρησκευτικής αγαλλίασης και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το θρησκευτικό συναίσθημα για εκμετάλλευση και μισαλλοδοξία γιατί πολλά ποτάμια αίματος έχουν χυθεί πάνω στο θρησκευτικό συναίσθημα και στο αλάθητο.

Είμαι θρησκευόμενος και εγγονός του Παπά-Δημήτρη κι όπως είπε ο Χριστός «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρει και τα του Θεού τω Θεώ». Άλλωστε η εικόνα είναι εκεί από το 1200 και θα είναι εκεί για όλους όσοι θέλουν να την προσκυνήσουν.

Λένε ότι είστε αυστηρός και μάλλον σκληρός με το προσωπικό του Δήμου…

Κύριε Κυριόπουλε αν άκουγα τι λένε ορισμένοι και κυρίως αυτούς που λένε για όλους αφού δε έχουν να παρουσιάσουν κάτι δικό τους, δεν θα είχα κάνει τίποτα στην ζωή μου ούτε σε επαγγελματικό επίπεδο ούτε με την ενασχόληση μου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έλεος, πια…

Είμαι από 18 ετών ελεύθερος επαγγελματίας, δεν υπήρξα ποτέ κρατικοδίαιτος και προμηθευτής του Δήμου ή της Νομαρχίας, δεν έχω ούτε συμμετέχω σε τεχνικές εταιρίες και έχω την νοοτροπία αυτών που υποστηρίζουν αυτό που λέει ότι «αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα μην το αφήνεις για αύριο, και επιπλέον κάντο γρήγορα και σωστά».

Αυτό πολλές φόρες και στο παρελθόν με έχει φέρει σε αντιπαράθεση με πολλούς εργαζομένους, αλλά πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου Φυλής προσπαθούν, αφού όλοι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι. Δεν περισσεύει κανείς τους. Δεν είμαι αλάνθαστος, αφού, ως γνωστόν, λάθη δεν κάνει μόνο αυτός που δεν κάνει τίποτα.

Θέλω να είμαι δίκαιος με όλους. Ξέρετε εμείς που ασχολούμαστε με τα κοινά κρινόμαστε από τους πολίτες και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα οι συνδημότες μου με εκλέγουν όποτε θέτω εαυτόν στην εκλογική διαδικασία, κάτι δείχνει.

Ποιο είναι κατά την άποψη σας το μεγαλύτερο πρόβλημα του σημερινού Δήμου;

Σε μια συζήτηση μου με τον Νίκο τον Παπαδήμα το 2002 τον ρώτησα: «Δήμαρχε τι θα κάνουμε την νέα τετραετία αφού έχουμε φτιάξει σχεδόν τα πάντα; Σχολεία, 20 πλατείες, 3 κλειστά γυμναστήρια, γήπεδα, κολυμβητήριο, έχουμε αποχέτευση σε όλο σχεδόν το Δήμο, υπόγεια ηλεκτροδότηση, πεζοδρόμους και όλα τα άλλα. Τι άλλο μένει να κάνουμε;»…

Η απάντηση του ήταν η εξής: «Το πρόβλημα του Δήμου τα επόμενα χρόνια θα είναι η συντήρηση αυτού του έργου γιατί είναι πολύ μεγάλο και η συντήρηση του θα έχει σοβαρό κόστος»…

Μετά από τόσα χρόνια αποδεικνύεται ότι είχε απόλυτο δίκιο, αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του Δήμου μας. Πρέπει να συντηρήσουμε όλο αυτό το έργο και με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος, αφού οι κρατικές επιχορηγήσεις μειώνονται δραματικά και δεν μπορούμε να φορολογήσουμε περισσότερο τους Δημότες.

Το κάθε πρόβλημα, όμως, δεν έχει και τη λύση του ;

Ασφαλώς. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών και αυτοματοποίηση στην παροχή υπηρεσιών σε όλες τις Διευθύνσεις του Δήμου. Δηλαδή καλύτερη διαχείριση και οικονομία, αλλά και με απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ όχι μόνο για νέα έργα αλλά και για συντήρηση των είδη υπαρχόντων.

Το Δεύτερο είναι η οικονομική απαγκίστρωση από τον ΧΥΤΑ και γενικά από τα απορρίμματα και το τρίτο που είναι, ίσως, το πιο σοβαρό είναι η ένταξη διαφόρων κοινωνικών ομάδων στο κοινωνικό σύνολο. Σε ένα σύνολο όπου όπως οι υπόλοιποι πολίτες του τόπου δεν έχουν μόνο απαιτήσεις αλλά και υποχρεώσεις.

Εκεί όπου οι νόμοι θα πρέπει να είναι σεβαστοί από όλους και να εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις, όπως άλλωστε συμβαίνει με την συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Δήμου Φυλής…

Είστε υποψήφιος στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Μπορείτε, συνοπτικά, να μου πείτε γιατί κάποιος να σας ψηφίσει και γιατί να ψηφίσει την Παράταξη Μπουραΐμη;
liosis_nikolaos

Κύριε Κυριόπουλε, αγαπώ την πόλη μου, η εργασία μου είναι εδώ, το ίδιο και το σπίτι μου. Ξέρετε έχω γεννηθεί σε αυτόν τον τόπο, όπως οι γονείς μου οι γονείς τους και οι παππούδες τους, από το 1800. Και δεν το το λέω αυτό γιατί είμαι τοπικιστής και ξεχωρίζω ντόπιους και ξένους, αν και για κάποιους άλλους αυτό ισχύει ακόμα και σήμερα.

Αντιθέτως. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έφτιαξαν εδώ την ζωή τους, αγαπούν αυτόν τον τόπο, πολλές φόρες πιο πολύ από άλλους, που ακόμα και σήμερα ξεχωρίζουν και κάνουν σύνθημα το «Χασιώτης», «Λιοσιώτης» και «Ζεφυριώτης». Και το αναφέρω για να τονίσω την κρισιμότητα της χρονικής στιγμής για τον μεγάλο μας Δήμο.

Ο Δήμος μας μέσα στην επομένη πενταετία θα αναγκαστεί ευτυχώς, κατά την άποψή μου, να απαγκιστρωθεί από τα απορρίμματα και την οικονομική του εξάρτιση από αυτήν την διαδικασία. Θα ελευθερωθεί, όχι να γίνει Δήμος ειδικού σκοπού ,(το ακούσαμε και αυτό και τι άλλο θα ακούσουμε ακόμα;), δηλαδή τι; Δήμος με ειδικές ανάγκες; Είναι σαν να λες «ελάτε να με σώσετε» και να μην αντιλαμβάνεσαι ότι όταν θα σε σώσουν θα σου ζητήσουν ανταλλάγματα…

Πρέπει να σωθούμε μόνοι μέσα από προγραμματισμένες ενέργειες. Αυτό, πιστέψτε με, δεν θα είναι εύκολη διαδικασία και δε χωρούν πειράματα και αερολογίες ούτε όμορφα λόγια, ότι όλα θα γίνουν γιατί εμείς θα κάνουμε επανάσταση και θα… γυρίσουμε τον κόσμο… ανάποδα… Από την άλλη δεν χωρούν διλήμματα στο αν θα τα καταφέρουμε…

Χρειάζονται ικανοί και έμπειροι άνθρωποι όπως ο Δημήτρης ο Μπουραΐμης, ο Δήμαρχος μας. Μόνο με όραμα, μεθοδικότητα και σχεδιασμό, στοιχεία που διαθέτει ο κ. Μπουραΐμης, θα πάμε μπροστά.

Με αυτές τις σκέψεις πολιτεύομαι και θα διεκδικήσω την ψήφο των συμπολιτών μου. Με αυτές τις σκέψεις στηρίζω τον Δημήτρη Μπουραΐμη και δεν μου επιτρέπετε να κάνω κάτι διαφορετικό σ’ αυτήν την κρίσιμη καμπή για τον Δήμο Φυλής, γιατί στηρίζοντας τον, στηρίζω τον τόπο μας. Έναν τόπο, του οποίου, άλλωστε, του οφείλουμε πολλά.

Σας ευχαριστώ πολύ…

Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία στις στήλες της εφημερίδας σας…

Σχόλια Facebook

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μπορείς κύριε εκδότη να ρωτήσεις τον Κύριο Λιοση
    Εαν γνωρίζει, τι χρέη άφησε η διοίκηση Παπαδημα που μέλος της υπήρχε και ο Κύριος Λιοσης το 2007; Πόσα χρωσταγε ο Δημος, το δημοτικό ραδιωφονο και οι εταιρείες του δήμου;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.