Οι αλήθειες του Τάσου Γιαννίτση

1
30

GIANNITSHS TASOS

Ο άνθρωπος που θέλησε να σώσει το ασφαλιστικό μας σύστημα, καταγγέλλει σήμερα πώς το ίδιο του το κόμμα υπονόμευσε την προσπάθειά του –χωρίς βέβαια κανείς να ντρέπεται…

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου – EBR

Η μνήμη και η ντροπή είναι γνωστό ότι αποτελούν είδος εν ανεπαρκεία στην χώρα μας. Γι αυτό και κανείς δεν θυμάται ποιοι σαμποτάρισαν την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του Τάσου Γιαννίτση στις αρχές του 2000 και πού βρίσκονται σήμερα. Κανείς δεν θυμάται ποιοι πρωτοστάτησαν σε διαδηλώσεις και άναρθρες κραυγές και τί επιδιώκουν σήμερα.

Και όμως, οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς, αφού συνέβαλαν ο καθένας με τον τρόπο του στην χρεοκοπία της χώρας, σήμερα διεκδικούν εύσημα «σωτήρος». Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα –και το ερώτημα είναι αν μπορούμε να βγούμε από αυτήν.

«Μέχρι εδώ. Το παιγνίδι τελείωσε. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τους  λογαριασμούς μας με το παρελθόν…», είπε, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση της Κίνησης των 58, στην Θεσσαλονίκη. «Είναι καιρός να δούμε με αυτογνωσία πού βρισκόμαστε και, κυρίως, πού πάμε. Ας αφήσουμε λίγο πίσω το πώς φτάσαμε ως εδώ και το πώς πέσαμε στον γκρεμό και ας δουλέψουν οι δημιουργικές δυνάμεις, οι οποίες υπάρχουν διάχυτες στην Ελλάδα, για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για να ξεπεράσουμε την κρίση», τόνισε ο πρώην υπουργός.

«Η κοινωνία πολώνεται, καθώς από την μια στοιχίζονται πολυποίκιλες πολιτικές δυνάμεις από ευρύτερους κοινωνικούς και ιδεολογικούς χώρους, που έχουν καταλάβει ότι ήταν εγκλωβισμένες, και, από την άλλη, εμβρόντητοι παρακολουθούμε το ανούσιο θέαμα όσων δεν κατάλαβαν ακόμα τίποτα ή δεν έχουν να προτείνουν τίποτα ή γενικολογούν ή διχάζουν ή αποδομούν την δημοκρατία με αδιέξοδες ακόμα και διεφθαρμένες πρακτικές», σημείωσε ο Τάσος Γιαννίτσης.

Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε επίσης και σε ένα «απελπιστικό σενάριο» –δηλαδή, να παρακαμφθεί τελικά η κρίση, αλλά η κοινωνία να μείνει σε ένα κυμαινόμενο τέλμα ανεργίας που θα στηρίζεται σε περικοπές μισθών και συντάξεων, στην επιβολή φόρων σε όσους πληρώνουν φόρους, στις νέες μορφές φτώχειας, στο δεύτερο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα φυγής νέων στο εξωτερικό και στην πολιτική αδιαφορία για την πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Όσον αφορά την Κίνηση των 58, είπε ότι είναι μία θετική πρωτοβουλία. Το τί ρόλο θα παίξει, προσέθεσε, θα εξαρτηθεί από τον βαθμό ανταπόκρισης και των πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν ότι μπορούν να συμπράξουν στην πρωτοβουλία και από τον βαθμό ανταπόκρισης της κοινωνίας. «Αυτά δεν γίνονται από τα πάνω», είπε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός. Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο κοινής καθόδου στις ευρωεκλογές του 2014, απάντησε ότι δεν μπορεί να συζητήσει για τέτοια σενάρια.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης τόνισε στην εκδήλωση πως, αν είχε εφαρμοστεί το Ασφαλιστικό που είχε προτείνει ο Τ. Γιαννίτσης, θα ήταν καλύτερα γιατί δεν θα φτάναμε στην σημερινή δραματική κατάσταση.

Να σημειωθεί ότι κάποιος από το ακροατήριο ρώτησε τον Τ. Γιαννίτση γιατί δεν προσπάθησε, τότε, να πείσει τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ή γιατί δεν παραιτήθηκε όταν δεν προωθήθηκε η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό το 2001. Ο πρώην υπουργός απάντησε λέγοντας ότι το 2000-2001 είχε διατυπώσει προτάσεις προς συζήτηση για το Ασφαλιστικό κα ποτέ δεν έκανε πίσω από αυτές. «Πόσοι από εσάς είσαστε υπέρ και πόσοι κατά;», ρώτησε ο ίδιος το ακροατήριο. «Δεν πήρα προτάσεις να τις κάνω πιο ροζ, πιο κίτρινες», παρατήρησε και υπογράμμισε ότι δεν βρήκε στήριξη από πουθενά.

«Όχι μόνον η συνδικαλιστική πλευρά –δεν υπήρξε ένα κόμμα να τις υποστηρίξει, μία κοινωνική δύναμη, ούτε καν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, ούτε καν υπουργοί, με εξαίρεση τον πρωθυπουργό και κάποιους υπουργούς ή πολιτικά στελέχη, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού όχι και των δύο. Για φανταστείτε λοιπόν να θέλει κάποιος υπουργός –θα έλεγα ξιπασμένος, φαντασμένος, πώς είχε πει ο Σκανδαλίδης, καλαμοκαβαλάρης– να θέλει να επιβάλει κάτι απέναντι σε μία κοινωνία που ουρλιάζει», επεσήμανε ο πρώην υπουργός. «Τότε η μπάλα πετάχτηκε στην εξέδρα και το δίδαγμα είναι πως, όταν πετάμε την μπάλα στην εξέδρα, τότε τα προβλήματα τα λύνει η ζωή με τρόπο βίαιο καταστρεπτικό», είπε.

Και το ερώτημα που τίθεται μετά τις παραπάνω παρατηρήσεις του πρώην υπουργού και πιθανού υποψήφιου της Κεντροαριστεράς στις προσεχείς ευρωεκλογές, είναι αν υπάρχουν στην χώρα υπεύθυνες δυνάμεις στον πολιτικό χώρο που ο ίδιος εκπροσωπεί ικανές να αποβάλουν το παρελθόν προς όφελος του μέλλοντος.

Σχόλια Facebook

1 ΣΧΟΛΙΟ

 1. KAΛOYNTAI στελέχη με τεκμηριωμένες απόψεις.
  Κατάρτιση ψηφοδελτίων σε όλη την Ελλάδα.
  Η ΠΑΣΟΚΟΔΕΞΙΑ κυβέρνηση έφυγε, οι αυτοκτονίες, οι πτωχεύσεις και η αντιανάπτυξη συνεχίζουν …
  ΚΟΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ Εγγραφή τώρα. Επικοινωνία 6989 422 844 κ. 24410 40911 Δεν υπάρχουν εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα. Μόνο το ΚΟΜΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ. ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΔΑΝΕΙΚΑ.. ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΡΑ. Ο εργοδότης με 1.000 € το δίμηνο ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ μόνο απολύσεις θα κάνει.
  Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ,κ.α.
  1) Είναι αυτασφάλιση
  2) Δεν είναι στο σύνταγμα γραμμένη.
  Ο εργοδότης με 1.000 € το δίμηνο ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ μόνο απολύσεις θα κάνει. 80 € εισφορά το μήνα σε όλη την επικράτεια.
  Οι εμετικοί νομοθέτες μας έφτασαν ως εδώ και συνεχίζουν, μπαίνουμε στη Βουλή και αλλάζουν όλα..
  Αγρότης με 1.000 στρέμματα πληρώνει 70 € το μήνα ασφάλεια και έχει ι/φ περίθαλψη και Εθνική σύνταξη. Όλες οι επιπλέον χρεώσεις στα άλλα ταμεία είναι κλοπή.
  Ο μικροεπαγγελματίας με 15 καφέδες την ημέρα, χρεώνεται 25 € την ημέρα, δηλαδή 470 € το μήνα, ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ και δεν έχει τίποτα και θα χρωστάει μέχρι τα 150 ετών !!! 500.000 επαγγελματίες αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές, χρεώνονται με 490 € το μήνα, πάνε για λουκέτο, κατάσχεση. 200.000 νέοι δεν ανοίγουν επιχείρηση με 250 € το μήνα. Με την τεκμηριωμένη πρόταση του κόμματος Επαγγελματιών, 80 € εισφορά το μήνα, 200.000 πτυχιούχοι όλων των ειδικοτήτων θα ανοίξουν επιχείρηση. ( ΔΗΜΟΣΚΌΠΗΣΗ ) Τα ισοδύναμα είναι δημοσιευμένα και κατατεθειμένα στην κυβέρνηση.
  Τα 5 χρόνια της κρίσης, πτωχεύουν, είναι ανασφάλιστοι, αυτοκτονούν ενώ το χρέος ανεβαίνει, εμπεριέχοντας και τα 1000 € ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κάθε χρόνο, χωρίς να έχει θεωρηθεί το βιβλιάριο ασθενείας λόγω προηγούμενων χρεών.
  Πριν λίγες μέρες εκδικάστηκε μια υπόθεση για ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ και πήρε αναβολή για το 2016 !!! Τα επόμενα δικαστήρια αναβολή για τη δευτέρα παρουσία.
  Αργόστροφοι υπεύθυνοι ξυπνήστε ! Το ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ, το ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο Νομικών, το Τέλος Επιτηδεύματος, δεν είναι Συνταγματικά. ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΌΛΟΙ ΕΚΕΙ συντηρείτε αυτό το διαρκές έγκλημα. Αθάνατο Ελληνικό Δημόσιο..ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, μας πίνει το αίμα το ΤΕΒΕ ΟΑΕΕ και η εφορία 45% και
  η γραφειοκρατία φρενάρει κάθε ανάπτυξη με θέσεις εργασίας.
  Ενωμένοι στο κόμμα μας. Μόνο έτσι θα μας λάβουν αμέσως υπ’όψιν και θα αλλάξει η εγκληματική νομοθεσία. Αίτημα φιλίας για συνεχή ενημέρωση. F.B. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
  Περισσότερες λεπτομέρειες στη σελίδα
  http://www.tasiopoulospanagiotis.gr/
  Ποιά βιωσιμότητα; Εργάζονται 2 και παίρνουν σύνταξη 6.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.