Οι μισθοί δημάρχων, αντιδημάρχων, προέδρων Δ.Σ., Γ. Γραμματέων και περιφερειαρχών

0
170

Αρκετά υψηλές, σύμφωνα με τα δεδομένα της εποχής, θα είναι οι μηνιαίες αποδοχές των δημάρχων των μεγάλων πόλεων, με πληθυσμό άνω των εκατό (100) χιλιάδων πολιτών. Κατά τι λιγότερο οι μισθοί δημάρχων σε πόλεις κάτω των 100 χιλ. κατοίκων.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α.) που δημοσιεύτηκε σε Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (Φ.Ε.Κ 54698/05.10.2018 (ΦΕΚ 4704/22.10.2018 τεύχος Β’) καθορίζονται οι αποδοχές δημάρχου, αντιδημάρχου, προέδρου δημοτικού συμβουλίου, γενικού γραμματέα δήμου, περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη. Επίσης Καθορίζονται οι αποδοχές αιρετών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και αυτές των Γενικών Γραμματέων των δήμων.

Όπως είναι γνωστό «H αντιμισθία των Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών και Προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) δεύτερου βαθμού, καθώς και των Δημάρχων, Αντιδημάρχων και Προέδρων των Δημοτικών Συμβουλίων και των Γενικών Γραμματέων των Ο.Τ.Α. πρώτου βαθμού καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης».

Σύμφωνα, λοιπόν, με το σχετικό Φ.Ε.Κ., οι δήμαρχοι των 17 μεγάλων πόλεων θα αμείβονται με το ποσόν των 4.275 Ευρώ, οι αντιδήμαρχοι με το ποσόν των 2.137 Ευρώ και οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων με το ποσόν των 900 Ευρώ.

Πρόκειται για τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πάτρας , Πειραιώς, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Βόλου, Περιστερίου, Ρόδου, Ιωαννίνων, Χανίων, Αχαρνών, Νίκαιας, Χαλκίδας, Κέρκυρας, Ευόσμου και Καλλιθέας.

Σημειώνεται πως τον ίδιο μισθό με τους ως άνω δημάρχους θα λαμβάνουν και οι περιφερειάρχες, ενώ οι αντιπεριφερειάρχες θα λαμβάνουν το ποσό των 3.206 Ευρώ.
Στους δήμους με πληθυσμό από 20.000 έως 100.000 κατοίκους, η αμοιβή των δημάρχων ανέρχεται στα 3.420 Ευρώ, των αντιδημάρχων στα 1.710 Ευρώ ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων θα αμείβονται με μηνιαίο μισθό τα 720 ευρώ.

Οι αντίστοιχες αμοιβές σε δήμους κάτω από 20.000 κατοίκους για μεν τον δήμαρχο είναι 2.565 ευρώ, για τον αντιδήμαρχο 1.282, ενώ για τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου 540 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις αποδοχές των Γενικών Γραμματέων, καθορίζονται ως ποσοστό 65% επί της αντιμισθίας του οικείου δημάρχου.

Παραθέτουμε σημεία του Φ.Ε.Κ. που καθορίζουν την μισθοδοσία των αιρετών:

1. α) Η αντιμισθία των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των εκατό χιλιάδων (100.000) κατοίκων είναι ισόποση με το ενενήντα τοις εκατό (90%) των πάσης φύσεως αποδοχών του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου, των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) κατοίκους είναι ισόποση με το εβδομήντα δύο τοις εκατό (72%) των ανωτέρω αποδοχών και των δημάρχων των δήμων με πληθυσμό κάτω των είκοσι χιλιάδων (20.000) κατοίκων είναι ισόποση με το πενήντα τέσσερα τοις εκατό (54%) των ανωτέρω αποδοχών.

β) Οι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας που αναλογεί στον δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το είκοσι ένα τοις εκατό (21%) αυτής.

γ) Η αντιμισθία που δικαιούνται τα αιρετά όργανα των δήμων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως άτομα με αναπηρίες, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις, προσαυξάνεται κατά τα οριζόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 92 του ν. 3852/2010.

δ) Οι αποδοχές που δικαιούνται να εισπράττουν οι γενικοί γραμματείς των δήμων καθορίζονται ως ποσοστό 65% επί της αντιμισθίας του οικείου δημάρχου.

Οι μηνιαίες αποδοχές των προαναφερόμενων γενικών γραμματέων, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες των αντίστοιχων αποδοχών των υπαλλήλων ειδικών θέσεων 1ου βαθμού, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά.

Πέραν των ανωτέρω αποδοχών, στους εν λόγω γενικούς γραμματείς καταβάλλεται και η οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.