Ο Βενιζέλος ανακοίνωσε απολύσεις, ξεπούλημα κρατικής περιουσίας και τον νέο εργασιακό μεσαίωνα

0
41

Αποφάσεις-σοκ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες περιλαμβάνουν ιδιωτικοποιήσεις, διεύρυνση της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο, κατάργηση φορέων και αναθεώρηση όλων των ανοικτών επαγγελμάτων.

Ευρύ πρόγραμμα άμεσων ιδιωτικοποιήσεων, άμεση κατάργηση φορέων του δημοσίου, διεύρυνση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας και εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου σε όλο εύρος του δημόσιου τομέα, αποφάσισε το υπουργικό Συμβούλιο, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανακοίνωσε την απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου να προχωρήσουν άμεσα οι ιδιωτικοποιήσεις, προσθέτοντας ότι η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων θα μεταφέρει τα περιουσιακά στοιχεία συγκεκριμένων εταιρειών του Δημόσιου στο Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας, έτσι ώστε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για τις ιδιωτικοποιήσεις. Στόχος μέχρι το τέλος του 2011 είναι η εξοικονόμηση 5 δισ. και 28 δισ. μέχρι το 2015.

Άμεσα προσχωρούν, όπως πρόσθεσε, οι ιδιωτικοποιήσεις στον ΟΠΑΠ, στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. στην ΔΕΠΑ, στα ΕΛΠΕ, καθώς επίσης και η πώληση μεγάλων κτιρίων που στεγάζονται υπηρεσίες του δημοσίου, κτίρια τα οποία θα νοικιασθούν στην συνεχεία από το δημόσιο.

Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε επέκταση του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, λέγοντας ότι για το πλεονάζον προσωπικό θα υπάρχει η θεσμική εγγύηση του ΑΣΕΠ, έτσι ώστε να επανεκπαιδευθεί ή να μεταφερθεί σε άλλη υπηρεσία. Το πλεονάζον προσωπικό θα έχει την δυνατότητα να υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου μετά την κατάρτιση και επανεκπαίδευσή του. Η εργασιακή εφεδρεία ορίζεται σε 12 μήνες και με ύψος αποδοχών στο 60%, ενώ, όπως είπε ο κ. Βενιζέλος, απολύσεις στην φάση αυτή δεν υπάρχουν. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι όποιος δεν αξιοποιήσει τις ευκαιρίες επανεκπαίδευσης και κατάρτισης, τότε θα ισχύσει ό,τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα.

Οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα διατηρούνται στην αναλογία 1:10 ενώ θα υπάρξει μείωση του αριθμού των συμβασιούχων, αλλά κα εξέταση του ενδεχόμενου της εθελοντικής μερικής απασχόλησης ή της εθελοντικής άδειας άνευ αποδοχών.

Για το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Βενιζέλος προβλέπει ενιαίο μισθό για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια εργασίας και κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς». Όσοι έχουν θέση ευθύνης στο δημόσιο μπορούν να πετύχουν πριμ παραγωγικότητας. Ο υπουργός τόνισε ότι όποιος δημόσιος φορέας δεν δηλώνει τις δαπάνες του στο Μητρώο Ανάληψης Υποχρεώσεων θα παύει να επιχορηγείται. Ο υπουργός, πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα προωθούνται άμεσες αλλαγές στην αγορά εργασίας με την επέκταση των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ ανέφερε ότι θα οριστικοποιηθεί ο κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών και ότι θα υπάρξει ενιαίος φορέας φόρων και εισφορών.

Επίσης, αποφασίστηκε αναθεώρηση όλων των κλειστών επαγγελμάτων συμπεριλαμβανομένων και αυτών των φαρμακοποιών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, για άρση οποιουδήποτε περιορισμού. «Κλείνουμε όλα τα κενά στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Εντός τριών εβδομάδων θα κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, είπε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση αδικιών και ανισοτήτων, καθώς και για κατάργηση μέτρων που έρχονταν σε σύγκρουση με την κοινή λογική. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην λειτουργία των κρατικών μηχανισμών είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, η οποία αρχικά σχεδιαζόταν με χρονικό ορίζοντα εννεαμήνου, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων και θα περιλαμβάνει καταργήσεις, συνενώσεις και συρρικνώσεις φορέων. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε επίσης ως άμεσα αναδιαρθρούμενες τις εταιρίες ΚΕΔ, ΟΔΔΥ, ΙΓΜΕ, ΟΣΚ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΡΤ και άλλους φορείς που δεν κατονόμασε.

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις ότι θα πρέπει να προωθηθούν με τον ταχύτερο και τον εντονότερο τρόπο, τονίζοντας ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας. «Και είναι ευκαιρία να αλλάξουμε τη φυσιογνωμία της χώρας, εν μέσω κρίσης» είπε.

«Το αίσθημα ασφάλειας δεν το έχουν τα παιδιά μας, αλλά να τους το δώσουμε. Να δώσουμε την ευκαιρία στον έλληνα πολίτη να ξανανιώσει υπερήφανος», πρόσθεσε.
«Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι εσωτερική υπαρξιακή ανάγκη της χώρας» πρόσθεσε. «Η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης» ανέφερε.

Πυρά των κομμάτων της Αντιπολίτευσης
Σκληρή επίθεση πραγματοποίησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών.
Το Γραφείο τύπου του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει το θράσος να εξαγγέλλει την ταχύτατη εφαρμογή των άγριων μέτρων του μεσοπρόθεσμου που τσακίζουν το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων και της νεολαίας και να καμώνεται ότι αμαρτάνει για το καλό τους. Ο λαός πρέπει να τους το ανταποδώσει με μαζική καταδίκη παντού. Κυβέρνηση και τρόικα ήταν και είναι μαζί στην εξόντωση των λαϊκών δικαιωμάτων, έχοντας και τη συναίνεση της ΝΔ. Ο λαός πρέπει να συσπειρωθεί και να οργανωθεί για να τους αποκρούσει και να ανατρέψει την πολιτική τους. Άλλη ελπίδα δεν υπάρχει».

Ο εκπρόσωπος τύπου του Συνασπισμού, Πάνος Σκουρλέτης σχολίασε: «Η κυβέρνηση Παπανδρέου – Βενιζέλου σε ένα υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να ξεπουλήσει τη χώρα και να ισοπεδώσει την κοινωνία. Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς αυτή τη λαίλαπα που με αυτάρεσκο κυνισμό ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Η μόνη απάντηση είναι οι μαζικοί ενωτικοί κοινωνικοί αγώνες για την ανατροπή τους πριν τα διαλύσουν όλα».
«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπογράμμισε ότι «σηκώνουν πολύ ψηλά τη σημαία των διαρθρωτικών αλλαγών». Με τα μέτρα όμως, που επαναλαμβάνουν ότι θα προωθήσουν, υποστέλλουν οριστικά τη σημαία της κοινωνικής αντοχής και αποδοχής», ήταν το σχόλιο της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Χαίρομαι που η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τις εγκληματικές της καθυστερήσεις, προχώρησε επί τέλους στην ανακοίνωση ενός μέρους των διαρθρωτικών αλλαγών για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα. Λυπάμαι που αυτό κατέστη αναγκαίο υπό την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας. Αμφισβητώ όμως ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη δύναμη και την ικανότητα να τις εφαρμόσει».

Πηγή: Newpost

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.