Πήγαν να διαγράψουν ληξιπρόθεσμα χρέη 45 δις!

0
51

OFEILES

Άρον – άρον αναγκάστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας να αποσύρει χθες στη Βουλή τη «χαριστική διάταξη» που προέβλεπε τη διάκριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο σε εισπράξιμες και μη. Μέτα την κατακραυγή πολλών βουλευτών (ακόμα και από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση), ο κ. Σταϊκούρας απέσυρε τη ρύθμιση (που περιλήφθηκε στο νομοσχέδιο για την Κεφαλαιαγορά), καθώς θεωρήθηκε ότι αποσκοπούσε στη διαγραφή περίπου 45 δισ. ευρώ από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Ο κ. Σταϊκούρας προσπάθησε χθες να δικαιολογηθεί λέγοντας ότι η ρύθμιση δεν προέβλεπε διαγραφή χρεών, αλλά τη μεταφορά όσων θεωρούνταν ανεπίδεκτα προς είσπραξη σε ειδικό βιβλίο για 20 χρόνια.

Συμπλήρωσε δε ότι τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης δεν θα «πάγωναν» αλλά θα ενεργοποιούνταν στην περίπτωση που ο οφειλέτης ή οι συνυπόχρεοι αυτού επιχειρούσαν να προχωρήσουν, για παράδειγμα, σε μεταβίβαση ακινήτου.

Υπενθυμίζεται ότι διαγραφή μη εισπράξιμων ληξιπρόθεσμων οφειλών είχε επιχειρήσει να κάνει το 2009 ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και η τότε διάταξη αποσύρθηκε κακήν κακώς.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας:

-Παρατείνεται η μεταβατική περίοδος στην οποία ο γ.γ. Εσόδων Χ. Θεοχάρης αναλαμβάνει χωρίς αμοιβή την άσκηση καθηκόντων ως γ.γ. της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων έως το τέλος του έτους αντί για τις 30/6 που προέβλεπε αρχικά το νομοσχέδιο.

-Αλλάζουν οι συντελεστές φορολόγησης των κερδών από τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ από την 1/4 και όχι από τις 18/3, όπως αρχικά προβλεπόταν. Τα πρώτα 100 ευρώ κερδών είναι αφορολόγητα και στη συνέχεια επιβάλλονται συντελεστές 10% για κέρδη από 100 έως 500 ευρώ και 20% για κέρδη άνω των 500 ευρώ.

-Ορίζεται ότι σε περίπτωση μη καταχώρισης συναλλαγών πετρελαίου θέρμανσης στο σύστημα ΗΦΑΙΣΤΟΣ ανακριβούς ή εκπρόθεσμης δήλωσης τα προβλεπόμενα πρόστιμα για τη χρήση του 2011 θα πρέπει να βεβαιωθούν και να εκδοθούν οι καταλογιστικές πράξεις εντός τριών μηνών από την ψήφιση του νομοσχεδίου. Για τα αντίστοιχα πρόστιμα του 2012 το περιθώριο είναι έξι μήνες.

Επίσης αποσύρθηκε η διάταξη που προσδιόριζε τον τρόπο διάθεσης των κεφαλαίων των επενδυτικών εταιριών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), ενώ πριν από λίγες μέρες είχε αποσυρθεί και διάταξη που προσδιόριζε και τον τρόπο της φορολόγησής τους.

Στέλιος Κράλογλου

 

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.