Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: 12 θανατηφόρα μικρόβια απειλούν την παγκόσμια υγεία

0
138

Για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εξέδωσε μία λίστα με τα πιο επικίνδυνα μικρόβια, τονίζοντας ότι για την καταπολέμησή τους απαιτείται άμεση παραγωγή νέων αντιβιοτικών.

Έφη Τσιβίκα

Πρόκειται για 12 είδη βακτηρίων που απειλούν την παγκόσμια υγεία, καθώς έχουν εξελιχθεί σε θανατηφόρους οργανισμούς που έχουν τη δυνατότητα να αντιστέκονται στα περισσότερα αντιβιοτικά που ήδη κυκλοφορούν.

«Τα βακτήρια έχουν την ικανότητα να βρίσκουν νέους τρόπους για να ανθίστανται στη θεραπεία. Για τον σκοπό αυτό οι κυβερνήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων», επισημαίνει ο Οργανισμός.

Όπως εξηγεί η  Marie-Paule Kieny,  αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Τομέα Συστημάτων Υγείας και Καινοτομίας του ΠΟΥ, η αντοχή στα αντιβιοτικά αυξάνεται και εξαντλούνται πάρα πολύ γρήγορα οι θεραπευτικές επιλογές.

«Αν βασιστούμε στις δυνάμεις της αγοράς και μόνο, τα νέα αντιβιοτικά που χρειαζόμαστε κατεπειγόντως δεν πρόκειται να αναπτυχθούν εγκαίρως», αναφέρει.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, τα πολυανθεκτικά βακτήρια, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA) ή το κλωστηρίδιο το δύσκολο έχουν εξελιχθεί σε παγκόσμια απειλή για την υγεία.

Για ορισμένα στελέχη πολυανθεκτικών βακτηρίων, όπως της φυματίωσης ή της γονόρροιας δεν υπάρχουν πλέον θεραπείες.

Ο ΠΟΥ έχει προειδοποίησει ότι πολλά αντιβιοτικά που βρίσκονται σε κυκλοφορία μπορεί να καταστούν άχρηστα αυτόν τον αιώνα, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να κινδυνεύουν να μείνουν εκτεθειμένοι σε θανατηφόρες μολύνσεις, ενώ και το ίδιο το μέλλον της Ιατρικής θα απειληθεί.

Ο κίνδυνος θεωρείται «κρίσιμος» για τρία βακτήρια: το ακινετοβακτήριο (Acinetobacter baumannii), την ψευδομονάδα την αεριογόνο και τα εντεροβακτηριοειδή.

Το ακινετοβακτήριο, που  παρουσιάζει υψηλή αντοχή σε σημαντικά αντιβιοτικά (καρμπαπενέμες), ευθύνεται για ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Η ψευδομονάδα που παρουσιάζει αντοχή στα ίδια αντιβιοτικά, προκαλεί εξανθήματα στο δέρμα και λοιμώξεις του αυτιού σε υγιείς ανθρώπους, αλλά και λοιμώξεις του αίματος και πνευμονία, σε περίπτωση που έρθουν σε επαφή με ασθενείς σε νοσοκομειακό περιβάλλον.

Τα εντεροβακτηριοειδή, που παρουσιάζουν υψηλή αντοχή σε καρμπαπενέμες και κεφαλοσπορίνες, ζουν στο ανθρώπινο έντερο και περιλαμβάνουν μικροοργανισμούς, όπως το E. coli και η  Salmonella.

http://www.stogiatro.gr/nea/44141  

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.