Παιχνιδάκια… Βρυξελλών…

0
46

Επιμένουν οι Βρυξέλλες στις… ταχύρρυθμες αποκρατικοποιήσεις, αν και γνωρίζουν πως θα πουλήσουμε φτηνά.

Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη ούτε μία ιδιωτικοποίηση, μπορεί το πολυθρύλητο πρόγραμμα των 50 δις ευρώ από αποκρατικοποιήσεις να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα λόγω της χρηματιστηριακής απαξίωσης των κρατικών επιχειρήσεων, αλλά και των τραπεζικών μετοχών, ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, όμως, επιμένει πως το πρόγραμμα είναι εφικτό και… μπορεί να διευρυνθεί!

Νίκος Χουντής

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ο κ. Ρεν υποστηρίζει ότι, σε περίπτωση εμφάνισης δυσκολιών στην επίτευξη των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ο ρυθμός διάθεσης κρατικής περιουσίας, όπως και οι προσφερόμενες προς πώληση μετοχές.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους μέσω διαφόρων επενεργειών, όπως η μείωση της έκδοσης ομολόγων, η μείωση των επιδοτήσεων, άλλου είδους μεταβιβάσεων ή κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας, και η δυνητική αύξηση του βαθμού απόδοσης των εταιρειών και, κατ’ επέκταση, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ως συνόλου, ενώ παράλληλα προσελκύονται άμεσες ξένες επενδύσεις.

Μάλιστα, ο κ. Ρεν σημειώνει πως η Επιτροπή… γνωρίζει ότι πρόσφατα έχει αρχίσει να υποχωρεί η αξία ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα.

Αλλά… ευελπιστεί ότι οι προοπτικές ανάκαμψης στις οποίες θα συντείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα βελτιώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων!

Με λίγα λόγια, οι Βρυξέλλες, αν και «γνωρίζουν», επιμένουν στις βιαστικές και αγχωμένες πωλήσεις, υποστηρίζοντας πως και μόνο η αίσθηση ότι γίνονται αποκρατικοποιήσεις θα… αλλάξει το κλίμα!

Δύο ειδών οι υποψίες:

Πρώτον, φαίνεται ότι παίζεται κάποιο χρηματιστηριακό παιχνίδι για να πουληθούν φθηνά τα κρατικά περιουσιακά στοιχεία.

Δεύτερον, η Κομισιόν το γνωρίζει και όχι μόνο δεν συμβουλεύει αναμονή έως ότου ανέβει η χρηματιστηριακή αξία της κρατικής περιουσίας, αντίθετα πιέζει για άμεσες και φτηνές πωλήσεις…

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.