ΠΑΚΟΕ: Κίνδυνος-θάνατος τα θερμόμετρα υδραργύρου – Αν και απαγορεύεται, φαρμακεία συνεχίζουν να τα πωλούν

0
208

Με ανακοίνωσή του το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών καταγγέλλει την πώληση υδραργυρικών θερμομέτρων από φαρμακεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με το ΠΑΚΟΕ, μετά από έρευνα που πραγματοποίησε, διαπίστωσε πως πολλά φαρμακεία συνεχίζουν πωλούν τα ως άνω θερμόμετρα αν και η διάθεσή τους στην αγορά έχει απαγορευτεί από το 2007.

«… Μετά από αυτά άμεσα θα στείλουμε καταγγελία-διαμαρτυρία στον Υπουργό Υγείας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοποιών ώστε να επιστήσουμε την προσοχή και στην συνέχεια εάν άμεσα δεν συμμορφωθούν οι φαρμακοποιοί θα υποβάλλουμε μηνύσεις και αγωγές», αναφέρει χαρακτηριστικά το Κέντρο Ερευνών…

Η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-181 – 07/02/2017

ΘΕΜΑ: ΚΙΝΔΥΝΟΣ-ΘΑΝΑΤΟΣ

Ερευνητική ομάδα του ΠΑΚΟΕ, στην προσπάθεια να διαλευκάνει την πώληση υδραργυρικών θερμομέτρων από φαρμακεία διαπίστωσε ότι σε αρκετά απ’ αυτά στην Αθήνα πωλούνται, ΘΡΑΣΥΤΑΤΑ, υδραργυρικά θερμόμετρα στους καταναλωτές.

Διευκρινίζουμε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2007 έχει εκδοθεί η υπ’ αρ. ΟΔ ΕΟΚ 0051/2007 και 76/769/ΕΟΚ με τίτλο «περιορισμός διάθεσης στην αγορά ορισμένων οργάνων μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο». Συγκεκριμένα αναφέρονται:

Στο παράρτημα Ι της οδηγίας 76/769/ΕΟΚ προστίθεται το ακόλουθο σημείο:

«19a,υδράργυρος CΑS αριθ.7439-97-6.

1.Δεν επιτρέπεται να διατίθεται στην αγορά:

α) σε θερμόμετρα πυρετού

β)σε άλλα όργανα μέτρησης που προορίζονται για πώληση στο ευρύ κοινό (π .χ. μανόμετρα, βαρόμετρα, σφυγμομανόμετρα, θερμόμετρα άλλα από τα θερμόμετρο πυρετού).

2. Ο περιορισμός της παραγράφου 1 στοιχείο β)

δεν ισχύει για: α)όργανα μέτρησης παλαιότερα των 50 ετών κατά τις 3 Οκτωβρίου 2007, ή β)βαρόμετρα [εκτός των βαρομέτρων που εμπίπτουν στο στοιχείο α)] έως τις 3 Οκτωβρίου 2009.

3.Μετά τις 3 Οκτωβρίου 2009 η Επιτροπή διερευνά τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων ασφαλέστερων εναλλακτικών επιλογών που να είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτές για τα σφυγμομανόμετρα που περιέχουν υδράργυρο καθώς και τα λοιπά όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και για άλλες επαγγελματικές και βιομηχανικές χρήσεις.

Βάσει της εξέτασης αυτής ή μόλις καταστούν διαθέσιμες νέες πληροφορίες σχετικά με αξιόπιστες ασφαλέστερες εναλλακτικές επιλογές για τα σφυγμομανόμετρα και τα λοιπά όργανα μέτρησης που περιέχουν υδράργυρο, η Επιτροπή υποβάλλει, εφόσον είναι σκόπιμο, νομοθετική πρόταση για επέκταση των περιορισμών της παραγράφου 1 στα σφυγμομανόμετρα και τα λοιπά όργανα μέτρησης που χρησιμοποιούνται στην υγειονομική περίθαλψη και για άλλες επαγγελματικές και βιομηχανικές χρήσεις, ούτως ώστε ο υδράργυρος να καταργηθεί σταδιακά από τα όργανα μέτρησης οποτεδήποτε είναι τεχνικά και οικονομικά εφικτό».

Μετά από αυτά άμεσα θα στείλουμε καταγγελία-διαμαρτυρία στον Υπουργό Υγείας, στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακοποιών ώστε να επιστήσουμε την προσοχή και στην συνέχεια εάν άμεσα δεν συμμορφωθούν οι φαρμακοποιοί θα υποβάλλουμε μηνύσεις και αγωγές.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.