Παλμός laser ξεπερνά 300 φορές την ταχύτητα του φωτός

5
476

Ένας από τους πιο ιερούς νόμους της φυσικής είναι ότι τίποτα δεν μπορεί να ταξιδέψει γρηγορότερα από την ταχύτητα του φωτός στο κενό.

Αλλά αυτό το όριο ταχύτητας έχει ξεπερασθεί σε ένα πρόσφατο πείραμα στο οποίο ένας παλμός λέιζερ ταξιδεύει με πάνω από 300 φορές την ταχύτητα του φωτός (LJ Wang et al. Nature 2000 406 277). Ωστόσο, οι νόμοι της φυσικής παραμένουν ανέπαφοι λόγω του ότι ο Lijun Wang και οι συνεργάτες του στο Ερευνητικό Ινστιτούτο NEC του Princeton στις ΗΠΑ είναι σε θέση να εξηγήσει τα αποτελέσματα του πειράματός τους με την βοήθεια της κλασικής θεωρίας‚ της διάδοσης κυμάτων.

Η θεωρία της Ειδικής Σχετικότητας αποτρέπει οποιοδήποτε αντικείμενο με μάζα από το να ταξιδεύει με την ταχύτητα του φωτός, και η αρχή της αιτιότητας – η αντίληψη ότι η αιτία προηγείται του αποτελέσματος – χρησιμοποιείται για να αποκλείσει το ενδεχόμενο της διάδοσης του φωτός με ταχύτητα μεγαλύτερη από το ίδιο το φως.

Ωστόσο, ένας παλμός του φωτός μπορεί να έχει περισσότερες από μία ταχύτητες, διότι αποτελείται από φως διαφορετικού μήκους κύματος. Τα επιμέρους κύματα ταξιδεύουν με την δική τους ταχύτητα φάσης, ενώ ο παλμός ταξιδεύει με την ίδια ταχύτητα της ομάδας. Στο κενό όλες οι ταχύτητες φάσης και η ταχύτητα ομάδας είναι οι ίδιες. Σε ένα μέσο διασποράς, όμως, είναι διαφορετικά, επειδή ο δείκτης διάθλασης είναι συνάρτηση του μήκους κύματος, που σημαίνει ότι τα διαφορετικά μήκη κύματος ταξιδεύουν με διαφορετικές ταχύτητες. Ο Wang και οι συνεργάτες του αναφέρουν στοιχεία για μια αρνητική ταχύτητα ομάδας -310c, όπου c (= 300 εκατομμύρια μέτρα ανά δευτερόλεπτο) είναι η ταχύτητα του φωτός στο κενό.

Η πειραματική τους διάταξη είναι εντυπωσιακά παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι για να επιβραδύνει το φως σε μια ταχύτητα μόλις 17 μέτρα ανά δευτερόλεπτο . Βασίζεται στη χρήση δύο λέιζερ και ενός μαγνητικού πεδίου για να προετοιμάσει άτομα του αερίου καισίου σε μια διεγερμένη κατάσταση. Αυτή η κατάσταση παρουσιάζει ισχυρή ενίσχυση ή κέρδος σε δύο μήκη κύματος, και πολύ ανώμαλη διασπορά – δηλαδή, ο δείκτης διάθλασης μεταβάλλεται έντονα (γρήγορα) σε σχέση με το μήκος κύματος – στην περιοχή μεταξύ των δύο αυτών κορυφών.

Ο Wang και οι συνεργάτες του αρχίζουν με τη χρήση ενός τρίτου συνεχούς κύματος λέιζερ για να επιβεβαιώσουν ότι υπάρχουν δύο κορυφαίες φασματικές αποδόσεις και ότι ο δείκτης διάθλασης όντως αλλάζει με ταχείς ρυθμούς με βάση το μήκος κύματος ανάμεσα τους .

Στη συνέχεια στέλνουν ένα παλμό λέιζερ διάρκειας 3,7 μικροδευτερόλεπτων σε σωλήνα με διεγερμένο καισίο μήκους 6 εκατοστών και διαπιστώνουν ότι, στο σωστό μήκος κύματος, ο παλμός εξέρχεται από την διάταξη 62 νανοδευτερόλεπτα νωρίτερα από ό, τι θα αναμενόταν αν είχε ταξιδέψει με την ταχύτητα του φωτός.

62 νανοδευτερόλεπτα μπορεί να μην ακούγεται πολύ, αλλά με δεδομένο ότι ο παλμός χρειάζεται μόνο 0,2 νανοδευτερόλεπτα να περάσει μέσα από τη διάταξη , αυτό σημαίνει ότι ο παλμός έχει ταξιδέψει με 310 φορές την ταχύτητα του φωτός. Επιπλέον, σε αντίθεση με προηγούμενα πειράματα υπερφωτεινότητας (superluminal ), τα σχήματα παλμών εισόδου και εξόδου είναι ουσιαστικά το ίδια.

Δεν υπάρχει ευρεία συμφωνία μεταξύ των φυσικών για την ταχύτητα με την οποία οι πληροφορίες μεταφέρονται από παλμούς σε αυτά τα πειράματα. Ένας ορισμός είναι ότι είναι η ταχύτητα με την οποία ταξιδεύει το σημείο του παλμού που προηγείται με το ήμισυ της μέγιστης έντασης , αλλά η ταχύτητα είναι υπερφωτεινή (superluminal) στο πείραμα του Princeton. Η ομάδα σκοπεύει να αναλύσει περαιτέρω το θέμα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων στις οποίες ο παλμός περιέχει μόνο λίγα φωτόνια.

Από το παραπάνω άρθρο επιβεβαιώνεται ότι έχουμε από το 2000 δυνατότητα υπερφωτεινών εκπομπών (με ταχύτητα μεγαλύτερη από την ταχύτητα του φωτός στο κενό) υπό προϋποθέσεις (διεγερμένο πλάσμα) με την βοήθεια παλμών laser.

H ταχύτητα που παρατηρήθηκε στο πείραμα είναι 310 φορές η ταχύτητα του φωτός στο κενό.

Το γεγονός ότι το πείραμα δεν είναι ευρύτερα γνωστό ενώ χρονολογείται από το 2000 και ότι τα πειράματα στο CERN για την ανακάλυψη του σωματιδίου του «Θεού» έδωσαν παρόμοια αποτελέσματα και οδήγησαν (λόγω του θορύβου) στην παραίτηση του επιστημονικά υπεύθυνου του πειράματος, δείχνει ότι υπάρχει «ακαδημαϊκή» απόπειρα συγκάλυψης των επιστημονικών ανακαλύψεων και σήμερα.

Ίσως γιατί κάποιοι φοβούνται να μην γίνει γνωστό αυτό που ξέρουν από πολύ παλιά έντεχνα να κρύβουν… (ότι δηλαδή υπάρχει ενεργή σκουληκότρυπα σε απόσταση 62 νανοδευτερολέπτων φωτός : το BING BANG )

Son Ofeon

Μετάφραση

http://physicsworld.com/cws/article/news/2000/jul/19/laser-smashes-light-speed-record

E=mc2; Λάθος! – Καταρρίφθηκε η Θεωρία της Σχετικότητας στο CERN

Σχόλια Facebook

5 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Δεν γνωρίζω αν «Ο Τύπος – Εφημερίδα της Αττικής» είναι δημοσιογραφική ιστοσελίδα ή αν πρόκειται για ένα συνηθισμένο blog όπου ο καθένας γράφει ότι νομίζει. Καλό όμως θα ήταν, πριν δημοσιεύσετε παρόμοια κείμενα κατασκευασμένα από ανάμεικτα άρθρα και σχόλια, να ψάχνατε για επιβεβαιώσεις και να αποφεύγατε τους εύκολους εντυπωσιασμούς. Ειδικά όταν αναφέρεστε σε επιστημονικά θέματα.

  Τα νετρίνα του πειράματος Cngs (Cern Neutrinos to Gran Sasso) «κατάφεραν» να τρέξουν ταχύτερα από το φως εξαιτίας δυο βασικών προβλημάτων του συστήματος: βαθμονόμησης και σύνδεσης. Επιπλέον το πείραμα αυτό δεν είχε καμία σχέση με την αναζήτηση του μποζονίου Higgs (αποκαλούμενο χαριτολογώντας και «σωματίδιο του Θεού»).

  Σε τίποτα από όσα αναγράφονται στο κύριο άρθρο της δημοσίευσης σας δεν παραβιάζονται οι νόμοι της φυσικής (κλασικής ή της σχετικότητας). Στην φύση υπάρχουν διάφορες περιπτώσεις ταχυτήτων μεγαλύτερων αυτής του φωτός που είτε τεκμηριώνονται απολύτως και είναι συμβατές με την θεωρία είτε πρόκειται για οφθαλμαπάτες. Αντί όμως να γίνεται αυτό σαφές, προβάλλονται θεωρίες συνωμοσίας, συγκάλυψης και υπερφυσικής καταστροφολογίας περί «ενεργής σκουληκότρυπας σε απόσταση 62 νανοδευτερολέπτων φωτός» που ονοματίζουμε «big bang» και θα μας αφανίσει όλους.

  Δεν κινδυνεύουμε από ένα big bang. Άλλα μας απειλούν και η μαζική υστερία της καταστροφολογίας κάθε άλλο παρά συμβάλλει στο να τα αντιμετωπίσουμε.

  • Αγαπητέ Γιώργο Γ.

   Το άρθρο αναφέρει την αρχική πηγή, η οποία είναι το έγκυρο physicsworld.com. Αυτή είναι η άποψη του αρθρογράφου του και είναι σεβαστή, όπως είναι σεβαστή και η δική σας άποψη την οποία δημοσιεύουμε, αν και δεν είναι επώνυμη, όπως και δεν αναφέρετε με τι επιστημονική ιδιότητα σχολιάζετε και κρίνετε.

   Τα άρθρο αναφέρει σαφέστατα ότι «Ωστόσο, οι νόμοι της φυσικής παραμένουν ανέπαφοι λόγω του ότι ο Lijun Wang και οι συνεργάτες του στο Ερευνητικό Ινστιτούτο NEC του Princeton στις ΗΠΑ είναι σε θέση να εξηγήσει τα αποτελέσματα του πειράματός τους με την βοήθεια της κλασικής θεωρίας‚ της διάδοσης κυμάτων.»

   Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας
   Ο Διαχειριστής του otyposnews.gr

   • Γιώργος Γεωργόπουλος, αστροφυσικός.

    Συγγνώμη για την ανωνυμία, παρασύρθηκα από το γεγονός ότι το όνομα μου (όντως, όχι πλήρες, αλλά τότε υπήρχε λόγος προφύλαξης των προσωπικών μου δεδομένων) όπως και το mail μου ήταν ήδη συμπληρωμένα από παλαιότερο σχολιασμό μου.

    Εκείνο που με ξένισε είναι το ότι το κυρίως άρθρο (δεοντολογικά ορθό και πολύ σωστά μεταφρασμένο) είχε την προέκταση που αναφέρω πιο πάνω. Αυτή η προέκταση ήταν το αντικείμενο της κριτικής μου καθώς και το 2ο link από κάτω που δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις. Πόσο μάλλον από μια ιστοσελίδα που θεωρώ και έγκυρη και αξιόπιστη.

    Ευχαριστώ και ‘γω για την απάντηση σας και την φιλοξενία σας.

    • Κύριε Γεωργόπουλε,

     Οι προεκτάσεις που αναφέρετε έχουν να κάνουν με τον ατέρμονο προβληματισμό της επιστήμης, η οποία συνεχώς ερευνά και εξελίσσεται. Άλλωστε, αυτή είναι και η ουσία της. Η συνεχής προσπάθεια, μέσω της έρευνας, να κατανοήσει πως λειτουργεί το Σύμπαν, και όχι να «προσαρμόσει» το Σύμπαν στα υπάρχοντα πιστεύω της.

     Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και την παρέμβαση σας, και πολύ ευχαρίστως θα δημοσιεύσουμε και άρθρο σας που θα διατυπώνετε τις απόψεις σας.

     Ο Διαχειριστής του otyposnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.