Παραιτήθηκαν Γ. Μέργος – Τ. Αθανασόπουλος

0
57

MERGOS-ATHANASOPOYLOS

Την παραίτησή τους υπέβαλαν, “για λόγους ευθιξίας”, πριν από λίγο στον Γιάννη Στουρνάρα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, (ο κύριος 586 ευρώ) Γιώργος Μέργος και ο πρόεδρος του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Τάκης Αθανασόπουλος.

Η «βραδυφλεγής» βόμβα εξεράγει, τελικά, στα χέρια της κυβέρνησης μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ κατά το έτος 2009 στο οποίο ήταν μέλη, σχετικά με την υπογραφή σύμβασης κατασκευής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Αλιβερίου, η οποία φέρεται να ζημίωσε την εταιρία κατά 100 εκατομμύρια ευρώ!

Στη θέση του πρώτου θα πάει η στενή συνεργάτης του υπουργού Χριστίνα Παπακωνσταντίνου ενώ ακόμη δεν έχει οριστεί αντικαταστάτης του κ. Αθανασόπουλου. Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα προταθεί στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής ο νέος επικεφαλής του Ταμείου.

MERGOS GIORGOSΤο κλίμα για τον κ. Μέργο ήταν ιδιαίτερα βαρύ μετά την ομιλία του στην Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών όταν είχε ταχθεί υπέρ της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού που είναι 586 ευρώ.

Η άποψή του προκάλεσε πλήγμα στην κυβέρνηση αν και διέψευσαν αυτό το ενδεχόμενο. Ωστόσο, το ποτήρι είχε ραγίσει για τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος είναι και μέλος του Δ.Σ. του ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Όσο για τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ η κυβέρνηση του χρέωσε καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το οποίο η τρόικα μας προειδοποίησε ότι δεν πήγαινε καλά και ζητούσε επιτάχυνση.

ATHANOSOPOYLOS TAKISΣτις 21 Ιανουαρίου ο Αντώνης Σαμαράς είχε καλέσει την ηγεσία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και είχε χτυπήσει «καμπανάκι» για το έργο της δίνοντας τελεσίγραφο μέχρι την άνοιξη ώστε να προχωρήσουν μια σειρά από διαγωνισμοί.

Φαίνεται ότι και στην περίπτωση αυτή οι σχέσεις με τον Γ. Στουρνάρα αλλά και με το Μαξίμου ήταν κακές και γι’ αυτό οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Στην επιστολή παραίτησής του ο κ. Αθανασόπουλος επικαλείται την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ όταν αυτός ήταν επικεφαλής. Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Η άσκηση ποινικής δίωξης για αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, όπου προήδρευα, παρέχει την ευκαιρία απόδειξης ότι υπηρετήθηκε άρτια το δημόσιο συμφέρον και εκείνο της ΔΕΗ.

Η έξωθεν καλή μαρτυρία μου, ασφαλώς κατ’ ουδέν θίγεται. Όμως, η μερίδα εκείνη της κοινής γνώμης που αρνείται τις αποκρατικοποιήσεις, ενδεχομένως, να αισθανθεί ότι δεν αποτελώ, πλέον, εγγυητή του θεσμού.

Υπό τα άνω –και μόνο- υποβάλλω την παραίτησή μου από την Προεδρία του ΤΑΙΠΕΔ.

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιβάλατε.

Με εκτίμηση

Τάκης Αθανασόπουλος»

Αλλά και ο Γ. Μέργος την υπόθεση της ΔΕΗ επικαλείται ως λόγο για την παραίτησή του. Όπως αναφέρει επικαλείται λόγους ευθιξίας λόγω της ποινικής δίωξης εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ. «Η ασκηθείσα ποινική δίωξη εναντίον του πρώην ΔΣ της ΔΕΗ, του οποίου υπήρξα μέλος, με υποχρεώνει για λόγους ευθιξίας και μόνο να υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών», αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Μέργος.

«Σημειωτέον ότι δεν συμμετείχα στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΗ και ως εκ τούτου δεν συμμετείχα ούτε στη λήψη της σχετικής απόφασης. Θεωρώ, συνεπώς, ότι ανεξαρτήτως της ουσίας της υποθέσεως, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μου είναι νόμω και ουσία αβάσιμος», συμπληρώνει.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αμέσως μετά τις επιστολές παραίτησης δήλωσε:

«Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις των κ. κ. Μέργου και Αθανασόπουλου, οι οποίες υπεβλήθησαν για λόγους ευθιξίας.

Ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών και τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ για την άψογη συνεργασία τους και τη μεγάλη συμβολή τους στην προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση».

Με πληροφορίες από την “Η” Online

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.