Περίεργα και επικίνδυνα παιχνίδια παίζονται στην Ν. Δ.

0
53

CONFIDENTIAL*Περίεργα και επικίνδυνα παιχνίδια παίζονται στην Νέα Δημοκρατία με επίκεντρο τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και καραμανλικούς βουλευτές, όπως οι κ.κ. Ευάγγελος Αντώναρος και Προκόπης Παυλόπουλος. Κατά κύριο δε λόγο, τα παιχνίδια αυτά έχουν σχέση με την αποκατάσταση κάποιων καλών σχέσεων ανάμεσα στην ΝΔ και την αξιωματική αντιπολίτευση…

Ως γνωστόν, όπως φανερώνουν στις συνομιλίες τους κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδιώκει να ασκήσει πιέσεις, αφ’ ενός, στο εσωτερικό του κυβερνητικού εταίρου της ΝΔ, αφ’ ετέρου –και κυρίως–, προς το ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Έτσι, επέλεξε να θέσει στο στόχαστρο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης με αιχμή το θέμα της σύμβασης που είχε υπογράψει το 2010 ως υπουργός Εθνικής Άμυνας (από κοινού με τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου) με την εταιρεία Abu Dhabi Mar, η οποία είχε ως αντικείμενο την επένδυση και κατασκευή έξι υποβρυχίων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει την σύμβαση αυτή σκανδαλώδη και θεωρεί ότι η καταγγελία της μπορεί να τον βοηθήσει στην αντιπαράθεσή του με μία σοσιαλδημοκρατική κεντροαριστερά.

Στην προσπάθεια λοιπόν του Αλέξη Τσίπρα να δημιουργήσει θέμα, ανέλπιστος για κάποιους σύμμαχός του είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος. Ο τελευταίος, ως γνωστόν, δεν φρόντισε, κατά το ΠΑΣΟΚ, να καλύψει τον Ε.Βενιζέλο στην συζήτηση της σχετικής ερώτησης του Αλ.Τσίπρα στη Βουλή και αρκέστηκε σε μία χλιαρή και χαλαρή συζήτηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάπως έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε –έστω και σε επίπεδο εντυπώσεων– να προξενήσει ένα ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό, με τον Ε. Βενιζέλο να επιτίθεται από το Βήμα της Βουλής στον Δ.Αβραμόπουλο και το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και της κυβέρνησης να βρίσκονται σε συναγερμό την προηγούμενη Πέμπτη.

Το όλο θέμα θα πρέπει να αναμένεται ότι θα έχει συνέχεια, έστω και μακράν από τους προβολείς της δημοσιότητος.

*Και νέες απογοητεύσεις φαίνεται ότι θα υποστεί ο ναρκισσισμός του καθηγητή κ. Γιάννη Βαρουφάκη. Παρά τις προσπάθειες που κάνει για να βελτιώσει την εικόνα του εντός του ΣΥΡΙΖΑ, κάποιοι δεν επιθυμούν την αναβάθμισή του.

Έτσι, όπως μαθαίνουμε, εισηγήσεις για να μην αξιοποιηθεί έχουν φθάσει εσχάτως στην Κουμουνδούρου από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το αιτιολογικό ότι «όχι μόνον έχει ακόμα τη… ρετσινιά του συμβούλου του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και λόγω των συνεχών προτάσεών του περί ανάγκης εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ».

Το τελευταίο διάστημα ο εν λόγω οικονομολόγος έχει αυξήσει τις παρεμβάσεις του στα μέσα ενημέρωσης, καθώς λέγεται ότι έχει κλειδώσει η συνεργασία του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης –είτε στις ευρωεκλογές, είτε στις εθνικές εκλογές– και θέλει να είναι το όνομά του στην επικαιρότητα. Ωστόσο, ο ίδιος υπολογίζει χωρίς τον …ξενοδόχο, που δεν είναι άλλος από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αρκετά από τα οποία τον θεωρούν «καμένο χαρτί».

*Στο στόχαστρο στελεχών της ΝΔ βρίσκεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α.Τσαυτάρης, ο οποίος θεωρείται περισσότερο καθηγητής παρά πολιτικός ικανός για πολιτικές λύσεις σε αγροτικά προβλήματα. Έτσι, ο υπουργός κατηγορείται για μπόλικη θεωρητικολογία και μικρή πρακτική.

*Περίεργη σιωπή επικρατεί γύρω από το πόρισμα του ΣΔΟΕ, το οποίο, ύστερα από εισαγγελική παραγγελία για έλεγχο στα οικονομικά του ΛΑΟΣ, τηρεί σιγήν ιχθύος. Υπενθυμίζουμε ότι η εισαγγελική παραγγελία δόθηκε ύστερα από καταγγελίες ότι χρήματα που προορίζονταν για επιμορφωτικούς σκοπούς του Ιδρύματος «Ίων Δραγούμης» είχαν πάει στο ταμείο του κόμματος.

*Είναι ή όχι «πολιτική φούσκα» ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης; Όποια κι αν είναι η απάντηση στο ερώτημα αυτό, όλα δείχνουν ότι ο υπουργός έχει πολιτικό πρόβλημα. Και τούτο διότι τα πυρά που δέχεται από το Μέγαρο Μαξίμου σαφώς έχουν πυκνώσει, καθώς πολλοί είναι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού που τού χρεώνουν «πολιτική αφωνία» στις καθοριστικές κυβερνητικές επιλογές –όπως η άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς, η στήριξη του θέματος της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και η γενικότερη υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου στα ακανθώδη ζητήματα των «κόκκινων» δανείων, του Τειρεσία, κλπ.

Μία αφωνία που έχει να κάνει, σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, με τη διάθεση απομάκρυνσης από τα ελληνικά ζητήματα και την μετάβαση του πολιτικού με τις ευρωπαϊκές περγαμηνές στις Βρυξέλλες, είτε σε ρόλο Επιτρόπου (μάλλον «χλωμό», διότι την θέση διεκδικεί η Ντόρα Μπακογιάννη), είτε ως πρώτου στο ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές, αν και το προβάδισμα εκεί φαίνεται να έχει ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.

*Σε ό,τι αφορά πάντως τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά, μπορεί να είναι στοχοποιημένος από την αξιωματική αντιπολίτευση, πλην όμως το έργο του θεωρείται από το Μαξίμου θετικό, ακριβώς γιατί περιέχει αρκετά μεταρρυθμιστικά στοιχεία, όπως η κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, το νέο διευρυμένο θεσμικό πλαίσιο για τις εκπτώσεις, οι ανατροπές στον Τειρεσία και οι επίμαχοι πλειστηριασμοί ακινήτων. Ο κ. Σκορδάς πιστώνεται το άνοιγμα όλων των παραπάνω μετώπων θετικά από την κυβέρνηση, αλλά αρνητικά στο επίπεδο της επικοινωνίας.

*Ο πρώην υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Παντελής Τζωρτζάκης ανέλαβε τα ηνία του ομίλου Quest του Θεοδ. Φέσσα. Πρόκειται για μία συμμαχία που προκάλεσε συζητήσεις, μια και ο πάλαι ποτέ ηγέτης της Forthnet αναλαμβάνει δράση σε μεγάλο γκρουπ –αν και όλα έδειχναν πως μετά την θητεία του στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου θα ακολουθούσε άλλα μονοπάτια.

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς θα πολιτευτεί σε δημόσια έργα τα οποία ο ίδιος έθρεψε ως υπουργός και τώρα διεκδικεί ο όμιλος Quest. Σε κάθε περίπτωση, κέρδη από ζημίες εμφάνισε η εταιρεία Quest Συμμετοχών στο α’ εξάμηνο του 2013. Πιο συγκεκριμένα, οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 140,9 εκατ. ευρώ, έναντι 135,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012, σημειώνοντας αύξηση κατά 4,2%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 5,725 εκατ. ευρώ, έναντι 4,098 εκατ. ευρώ.

πηγή: European Business Review

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.