Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση απορριμμάτων… καλεί… Συντονιστική Λαυρεωτικής…

0
40

Του Φάνη Κυριόπουλου

Πρόταση συνάντησης με την «Συντονιστική επιτροπή αγώνα Λαυρεωτικής», καταθέτει, σε ανοιχτή επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα η «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση απορριμμάτων» Δυτικής Αττικής. Η πρόταση κάνει λόγο συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων των δύο φορέων πριν από τη νέα συνάντηση της πρώτης με το ΥΠΕΚΑ, για την οριστική λήψη απόφασης αναφορικά με την διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής και τον Περιφερειακό σχεδιασμό…

Στην επιστολή της, η «Πρωτοβουλία συνεννόησης» υπογραμμίζει την έκπληξή της στην θερμική αξιοποίηση – αεριοποίηση, σαν πυλώνα της εναλλακτικής διαχείρισης που προτείνεται και επισημαίνει ότι η προσπάθεια εισαγωγής οποιασδήποτε μεθόδου καύσης, ακόμη και με τη μορφή πιλοτικού προγράμματος στη Φυλή, έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση των πολιτών των δυτικών συνοικιών και όλης της Αττικής καθώς κάτι τέτοιο φαντάζει ως ο προάγγελος μιας καθολικής εισαγωγής της καύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

«Αν, όντως, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα γράφονται, πιστεύουμε ότι θα πρόκειται για εξαιρετικά κακή εξέλιξη, που θα μας απογοητεύσει πλήρως», τονίζεται στην επιστολή με την προτροπή έστω και τώρα, να γίνουν οι αναγκαίες κινήσεις συνεννόησης με όλους εκείνους που στήριξαν την τετράμηνη προσπάθεια των κατοίκων της περιοχής με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια.

«Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και προτείνουμε μια συνάντηση με την πρωτοβουλία μας και, ενδεχομένως, με άλλες συλλογικότητες πολιτών, πριν από τη νέα συνάντησή σας με το ΥΠΕΚΑ. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε», καταλήγει η επιστολή, της οποίας το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

«Αγαπητοί φίλοι,

Με ικανοποίηση και αισιοδοξία υποδεχτήκαμε την αποχώρηση των ΜΑΤ από το «μέτωπο» της Κερατέας και την επιλογή, από μέρους της κυβέρνησης, ενός στοιχειώδους διαλόγου με τους εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, αντί της αστυνομοκρατίας και της καταστολής.

Ωστόσο, μας προξενεί απορία η μυστικοπάθεια με την οποία γίνεται η επεξεργασία της εναλλακτικής πρότασης, που προτίθεστε να καταθέσετε ή έχετε, ήδη, καταθέσει.Πρωτίστως, απέναντι στους κατοίκους της Λαυρεωτικής, αλλά και απέναντι στους κατοίκους των άλλων περιοχών (Φυλής, Γραμματικού), που στοχοποιεί ο υφιστάμενος περιφερειακός σχεδιασμός, αλλά και απέναντι στους αλληλέγγυους της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας, που όλο αυτό το διάστημα στήριξαν τον αγώνα σας.

Αυτό, όμως, που μας προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη είναι το περιεχόμενο της κυοφορούμενης πρότασής σας, έτσι όπως το προσλαμβάνουμε από τις αποσπασματικές αναφορές και τις διαρροές στα μέσα ενημέρωσης. Αναφερόμαστε, φυσικά, στην ιδέα της θερμικής αξιοποίησης – αεριοποίησης, σαν πυλώνα της εναλλακτικής διαχείρισης που προτείνετε (ή σκέφτεστε να προτείνετε).

Δεν είναι σκοπός αυτής της επιστολής να αντικρούσει τα όσα παρουσιάζονται σαν πλεονεκτήματα αυτής της επιλογής. Περιοριζόμαστε στις εξής τρεις επισημάνσεις:

Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι η προσπάθεια εισαγωγής αυτής της μεθόδου επεξεργασίας, ακόμη και με τη μορφή πιλοτικού προγράμματος στη Φυλή, από την εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ (του ομίλου Μπόμπολα), έχει συναντήσει την καθολική αντίδραση των πολιτών των δυτικών συνοικιών και όλης της Αττικής, σαν προάγγελος της καθολικής εισαγωγής της καύσης στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Γενικότερα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια συντεταγμένη προσπάθεια κυβέρνησης και εταιρειών για γενικευμένη εισαγωγή της ενεργειακής – θερμικής αξιοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων, σε όλη την Ελλάδα, με πρόσφατο παράδειγμα τη μονάδα καύσης στην ΟΕΔΑ ΝΑ Θεσσαλονίκης. Προσπάθεια που επιχειρείται να ολοκληρωθεί και με τη σκανδαλώδη επιλογή της καύσης τεράστιων ποσοτήτων (7.000.000 τόνων/έτος) εισαγόμενων από την Ιταλία απορριμμάτων στην ηλεκτροπαραγωγή και, μάλιστα, με το μανδύα των (επιδοτούμενων) ΑΠΕ.

Γνωρίζετε, επίσης, ότι τα όσα σχεδιάζονται στην Κερατέα, αποτελούν τμήμα ενός συνολικού σχεδίου και μόνο σαν τέτοια μπορούν να αντιμετωπιστούν, μέσα από μια ενιαία στάση, σε επίπεδο Αττικής. Μια ενιαία στάση που έχει αρχίσει να αποκτά υπόσταση και στηρίζεται στη λογική της αποκεντρωμένης διαχείρισης, με τη μέγιστη δυνατή ανάκτηση και την κομποστοποίηση και την απόρριψη της βιολογικής ξήρανσης και της καύσης.

Αν, όντως, ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα γράφονται, πιστεύουμε ότι θα πρόκειται για εξαιρετικά κακή εξέλιξη, που θα μας απογοητεύσει πλήρως. Ανάμεσα στα άλλα και για το γεγονός ότι θα έχετε αγνοήσει επιστημονικά τεκμηριωμένες απόψεις, φιλικές στο περιβάλλον και απολύτως συμβατές με την τοπική – αποκεντρωμένη διαχείριση, σαν αυτή που έχει υποβάλλει στο δημόσιο διάλογο η πρωτοβουλία μας ή και άλλες συλλογικότητες αλληλέγγυων ενεργών πολιτών.

Εκτιμούμε ότι ενδεχόμενη επιλογή αποστασιοποίησης και διάσπασης του αναγκαίου μετώπου, που πρέπει να υπάρξει σε ολόκληρη  την Αττική, και το δικό σας ιδιαίτερο αγώνα θα αποδυναμώσει και τη γενικότερη προσπάθεια αντιμετώπισης ενός διάτρητου περιφερειακού σχεδιασμού θα υπονομεύσει. Γνωρίζετε, άλλωστε, καλύτερα από εμάς, ότι το ΥΠΕΚΑ και στη δημιουργία ΧΥΤΑ θα επιμείνει και στο μεγάλο μέγεθος της εγκατάστασης, που θα υπερβαίνει τις ανάγκες των δήμων της Λαυρεωτικής και του Σαρωνικού.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα διαψεύσετε τις ελπίδες και την ολόθερμη συμπαράσταση που προκάλεσε ο πολύμηνος αγώνας σας σε ένα ευρύτερο ακροατήριο πολιτών. Και ότι, έστω και τώρα, θα κάνετε τις αναγκαίες κινήσεις συνεννόησης με όλους εκείνους που σας στήριξαν με ειλικρίνεια και ανιδιοτέλεια. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαία και προτείνουμε μια συνάντηση με την πρωτοβουλία μας και, ενδεχομένως, με άλλες συλλογικότητες πολιτών, πριν από τη νέα συνάντησή σας με το ΥΠΕΚΑ. Ελπίζουμε ότι θα ανταποκριθείτε…

Αθήνα, 2/5/2011 – «Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων»

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.