Πρόγραμμα Ήλιος: Ποσό 20 ως 30 δισ. για την απόσβεση του δημοσίου χρέους

0
63

Για το σκοπό της απόσβεσης του υπέρογκου δημοσίου χρέους της Ελλάδας θα διατεθούν 20 έως 30 δισ. ευρώ από τα έσοδα που θα προκύψουν από το Πρόγραμμα “Ήλιος”μέσω τιτλοποίησής τους, αναφέρει το econews.gr.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, το παραπάνω σχέδιο έχει γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και της γερμανικής αποστολής που επισκέπτεται την Αθήνα.

Υπενθυμίζεται πως το Πρόγραμμα “Ήλιος” προβλέπει την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, με τα έσοδα να υπολογίζονται, βάσει των τιμών απορρόφησης που ισχύουν στη Γερμανία, σε 80 έως 100 δισ. για τα υπόλοιπα 25 χρόνια.

Το κόστος της επένδυσης θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ και η ισχύς των φωτοβολταϊκών μονάδων σε 10 γιγαβάτ.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσιεύματα επιδιώκει την προείσπραξη εσόδων της επένδυσης, το οποίο θα εξαρτηθεί από το ποσοστό της ελληνικής συμμετοχής (30% ως 50%), αλλά και την υπογραφή της συμφωνίας πριν το τέλος του έτους προκειμένου να εξασφαλίσει  τη χρηματοδότηση της Κομισιόν για την κατασκευή των δικτύων που απαιτούνται για τη μεταφορά της ενέργειας.

Παρουσίαση του προγράμματος «Ήλιος»

Τα πλεονεκτήματα του προγράμματος «Ήλιος» παρουσίασε στους γερμανούς επενδυτές ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια του Ελληνογερμανικού επιχειρηματικού φόρουμ.

Κατά την ομιλία του ο κ Παπακωνσταντίνου έδωσε έμφαση στην πλούσια ηλιοφάνεια της Ελλάδας, που καθιστά την επένδυση ελκυστική λόγω της μεγάλης απόδοσης, επισημαίνοντας ότι με το πρόγραμμα «Ήλιος» δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας και διευκολύνονται τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίτευξη των ενεργειακών τους στόχων.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι στόχος είναι η παραγωγή 3 με 10 GW ηλιακής ενέργειας και εξήγησε ότι από το πρόγραμμα προκύπτουν αμοιβαία οφέλη, ένα κράτος – μέλος της ΕΕ με χαμηλό ή ακριβό δυναμικό σε ΑΠΕ θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την καθαρή ενέργεια που παράγεται σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα με υψηλότερο δυναμικό έτσι ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί και οι κοινοτικοί στόχοι για ΑΠΕ με χαμηλό κόστος.

Παράλληλα, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στη διευκόλυνση των επενδύσεων μέσω του προγράμματος «Ήλιος», καθώς προβλέπει ολοκληρωμένες προτάσεις για φωτοβολταϊκά έργα πλήρως αδειοδοτημένα και απαλλαγμένα από γραφειοκρατικά ή διοικητικά εμπόδια, σε κατάλληλα επιλεγμένες κρατικές εκτάσεις.

Αναφερόμενος στη δυνατότητα μεταφοράς της ενέργειας από τεχνικής άποψης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι σήμερα είναι εφικτή η εξαγωγή ηλιακής ενέργειας 2 με 2,5 GW προς την κεντρική Ευρώπη, με πιθανά σημεία συμφόρησης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για την υλοποίηση του σχεδίου καθίσταται αναγκαία η διασύνδεση της Ελλάδας με άλλες χώρες της ΕΕ, καθώς και η διασύνδεση των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών.

Συνάντηση Παπακωνσταντίνου με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Philipp Rosler

Μετά την ομιλία του στο Ελληνογερμανικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο κ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας, Philipp Rösler.

Ο κ. Rösler τόνισε ότι μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα για την ώθηση των επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ οι δυνατότητες εξαγωγής ηλιακής ενέργειας προς τη Γερμανία, μέσω του προγράμματος «Ήλιος», είναι μεγάλες.

Επιπλέον, αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Ήλιος», επισήμανε ότι θα υπάρξουν κάποια ερωτήματα αναφορικά με τη διεύρυνση των δικτύων και τη χρηματοδότηση, ωστόσο εξέφρασε την άποψη ότι σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση τα θέματα αυτά θα λυθούν.

«Βλέπετε ότι η ενέργεια είναι ένας πολύ σημαντικός εταίρος για να δώσει ώθηση και αναβίωση στην ελληνική οικονομία. Πρέπει να πω ότι είναι εξαιρετική η συνεργασία μεταξύ των δυο Υπουργείων μας, αλλά και κυρίως σε προσωπικό επίπεδο. Με τον συνάδελφο έχουμε μια εξαιρετική επαφή και μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας.

Από την πλευρά του ο κ. Παπακωνσταντίνου ευχαρίστησε τον κ. Rosler για την παρουσία του στην Ελλάδα και για τις εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαν.

Όπως τόνισε, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε την ευκαιρία να αναλύσει τις επενδυτικές ευκαιρίες και δυνατότητες που υπάρχουν στους τομείς που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τις ευκαιρίες επενδύσεων, κυρίως στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως η εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, με ό,τι σημαίνει για τον κλάδο κατασκευών, τομείς όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η διαχείριση υδάτων. Τομείς, στους οποίους η χώρα μας χρειάζεται κεφάλαια, τεχνογνωσία και συνεργασία με το εξωτερικό και με γερμανικές επιχειρήσεις.

Εκτός αυτού, όπως δήλωσε, οι δυο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για την πρόοδο του φιλόδοξου, αλλά ταυτόχρονα πολύ ρεαλιστικού σχεδίου «Ήλιος», δηλαδή τη δυνατότητα εξαγωγής ηλιακής ενέργειας από την Ελλάδα, που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα, στη Γερμανία, προς όφελος και των δυο χωρών.

«Ένα πολύ ενδιαφέρον επιχειρηματικό εγχείρημα, στο οποίο συμφωνήσαμε να κάνουμε τα επόμενα βήματα, σε συνεννόηση και σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να προσδιορίσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα απαραίτητα δίκτυα που θα υποστηρίξουν ένα παρόμοιο εγχείρημα, για την ενοποίηση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, αλλά ταυτόχρονα και τον χρηματοδοτικό τρόπο, με τον οποίο θα κάνουμε αυτό το σχέδιο πραγματικότητα», τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας για το πρόγραμμα «Ήλιος».

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.