Πως συνδέεται ο Διαβήτης με την Κατάθλιψη;

0
59

Μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι ο διαβήτης και η κατάθλιψη σχετίζονται σημαντικά. Οι διαβητικοί είναι πιο πιθανό να πάσχουν από κατάθλιψη από ότι οι μη διαβητικοί και έχει αποδειχθεί ότι η κατάθλιψη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη .

Είναι όμως η πρώτη φορά που ανακοινώνεται κάτι τέτοιο. Δηλαδή το ότι η διαταραχή της γλυκόζης νηστείας ίσως αποτελεί σημαντικό προγνωστικό στοιχείο συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Τα ευρήματα αυτά δεν ήταν αναμενόμενα και οι γιατροί θα πρέπει να μην ξεχνούν αυτό το ενδεχόμενο στους ασθενείς με προδιαβήτη που είναι μεγάλης ηλικίας . Η αιτία αυτής της σχέσης δεν είναι ακόμα γνωστή , αλλά εικάζεται ότι μπορεί να οφείλεται σε αγγειακές μεταβολές στον εγκέφαλο .

Στην πραγματικότητα είχαμε δει σε κάποιες μελέτες πιο πριν ότι τα άτομα με κατάθλιψη είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη στο μέλλον σε σύγκριση με άτομα χωρίς κατάθλιψη .

Οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη όμως θέλησαν να διερευνήσουν τη σχέση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και της κατάθλιψης σε άτομα χωρίς διαβήτη .

Και βρήκαν θετική συσχέτιση με τη διαφορά ότι πολλά από τα συμπτώματα των διαβητικών όπως η κόπωση , η έλλειψη κινητοποίησης κλπ μπορεί να αποτελούν εκδηλώσεις του ίδιου του διαβήτη και να μπαίνουν κάτω από την διάγνωση της κατάθλιψης.

Νομίζουμε  ότι θα χρειαστούν περισσότερα στοιχεία για να τεκμηριωθεί αυτή η αναφορά καλύτερα. Έως τότε , καλόν είναι η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα να είναι όσο το δυνατό καλύτερη.

Η παρουσίαση της ανακοίνωσης έγινε στις 17 Μαρτίου 12 στο ετήσιο συνέδριο της American Association for Geriatric Psychiatry (AAGP)

Σωτήρης Αδαμίδης , MD . PhD  – Σοφία Αδαμίδη , MD .

mail:adamidis@yahoo.com

web site: www.adamidisnet.gr

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.