Πόρτο Ράφτη: Τεράστιο πρόβλημα με την αποκομιδή απορριμμάτων – SOS εκπέμπει ο Δήμος Μαρκοπούλου-Μεσογαίας

0
230

Κατεπείγον αίτημα για τη μίσθωση 4 οχημάτων για την αποκομιδή απορριμμάτων στο Πόρτο-Ράφτη απέστειλε προς τους αρμόδιους φορείς ο δήμαρχος Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Σωτήρης Ι. Μεθενίτης.

Κατεπείγον Αίτημα για Μίσθωση τεσσάρων (4) Οχημάτων, για την Αποκομιδή των Απορριμμάτων, στον Δήμο Μαρκοπούλου Μεσογαίας (Περιοχή Πόρτο Ράφτη).

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,
Όπως γνωρίζετε στον Δήμο Μαρκοπούλου και ειδικότερα στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη, μετά την αιφνίδια, προ διμήνου, παραίτηση του τ. Αντιδημάρχου Καθαριότητας, με την Αποκομιδή των Απορριμμάτων από το Πόρτο Ράφτη, του οποίου ο πληθυσμός αυξάνεται κατά 60.000 κατοίκους την περίοδο του Καλοκαιριού και 100.000 κατά τα Σαββατοκύριακα, αντιμετωπίζουμε μείζον πρόβλημα, το οποίο προσπαθούμε να επιλύσουμε εκ των ενόντων, με ίδια μέσα και εντατική προσπάθεια!
Ήδη, στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, έχουν ολοκληρωθεί δύο (2) Αναθέσεις 50.000 Ευρώ, εκ μέρους του Δήμου, χωρίς όμως, να έχει επιτευχθεί η αποκατάσταση της Καθαριότητας, αφού πλέον, έχει λάβει «επιδημική διάσταση» ΚΑΙ η ασυνειδησία πολλών συμπολιτών, οι οποίοι μολύνουν ασύστολα τον Δήμο μας, εναποθέτοντας Σκουπίδια και διάφορα ογκώδη Απορρίμματα στις γειτονιές (όπως στρώματα, κλαδέματα, έπιπλα, κουφώματα κ.ά.) και δημιουργώντας έτσι, ενθάδε κείθε, αυτοσχέδιες Χωματερές!
Ωστόσο, δύο (2) σοβαρά περιστατικά που σημειώθηκαν τις τελευταίες δέκα (10) ημέρες, δεν μας αφήνουν κανένα περιθώριο για ολιγωρίες, σε σχέση με  τον πλήρη και  κυρίως, τον εξαιρετικά σύντομο, καθαρισμό, ολόκληρου και από άκρη σ’ άκρη, του Πόρτο Ράφτη!
Συνοπτικά, τα προαναφερθέντα περιστατικά αφορούν: Πρώτον, στην Πυρκαγιά στην περιοχή της Μερέντας, την Κυριακή (21/7/2019) που σύμφωνα με την εκτίμηση του Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νοτιοανατολικής Αττικής, Αρχιπύραρχου, κ. Χαράλαμπου Χιώνη, επρόκειτο για ξεκάθαρη περίπτωση εμπρησμού και δεύτερον, ένα περιστατικό που συνέβη μόλις χθες, Τρίτη, 30/7/2019!
Συγκεκριμένα, κατά την ώρα της Αποκομιδής των Απορριμμάτων, βρέθηκε ένα πλαστικό  Μπουκάλι με Βενζίνη, κάτω από στοίβα κλαδιών που είχαν εναποτεθεί, πλησίον Κάδου Απορριμμάτων, στην περιοχή του Αυλακίου, στο Πόρτο Ράφτη.
Είναι αυτονόητο, ότι ένα πλαστικό Μπουκάλι γεμάτο Βενζίνη, μπορεί να αυταναφλεχθεί εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν, δημιουργώντας ταχύτατα, μεγάλη εστία Πυρκαγιάς, σε κατοικημένη και γεμάτη βλάστηση, περιοχή!
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, είναι αμεσότατο και επιτακτικό το αίτημά μας για βοήθεια και ενίσχυση στην προσπάθειά μας, να καθαρίσουμε το ταχύτερο δυνατό, τον Δήμο Μαρκοπούλου και ειδικότερα το Πόρτο Ράφτη!
 Για τον λόγο αυτό, χρειαζόμαστε και παρακαλούμε θερμά, για την πολύτιμη και αναγκαία συνδρομή σας, με την άμεση μίσθωση για τρεις (3) εβδομάδες (ει δυνατόν Δευτέρα 5 Αυγούστου, έως και Δευτέρα 26 Αυγούστου), δύο (2) Οχημάτων με Αρπάγη και δύο (2) Φορτηγών!
Παρακαλούμε ιδιαίτερα, λόγω των εκτάκτων συνθηκών, για κάθε ενδεδειγμένη ενέργεια εκ μέρους σας, ώστε τα Μηχανήματα, να μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα από τον Δήμο Μαρκοπούλου, για την ομαλή αποκομιδή των απορριμμάτων.
Είμαι στην άμεση διάθεσή σας, για κάθε τηλεφωνική ή δια ζώσης επικοινωνία και ενημέρωση, οποτεδήποτε το θελήσετε!
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειες και την συνεργασία σας, στον αγώνα μας, για ένα καθαρό Δήμο Μαρκοπούλου, χωρίς περαιτέρω προβλήματα».

Ωστόσο η «έλλειψη» απορριμματοφόρων δεν προέκυψε ως… κεραυνός εν αιθρία. Εδώ και πολλούς μήνες είχε αρχίσει να διαφαίνεται που θα καταλήξει το θέμα αφού η αποκομιδή γινόταν όλο και με μεγαλύτερη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα να κορυφωθούν τα προβλήματα από την αρχή του καλοκαιριού εξ’ αιτίας της μεγαλύτερης επισκεψιμότητας…

Είναι ενδεικτικό, άλλωστε, το δημοσίευμα του «Mesogianews.gr», την 1η Ιουνίου 2019 όταν σε άρθρο με τίτλο «Βουνά τα σκουπίδια στο Πόρτο Ράφτη», ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τριτοκοσμικές καταστάσεις ζουν οι κάτοικοι αλλά και οι επισκέπτες του Πόρτο Ράφτη, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες τα σκουπίδια έχουν σχηματίσει βουνά και ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί!

Είναι κρίμα να παρουσιάζει τέτοια εικόνα ένα από τα ωραιότερα παραλιακά μέτωπα, αλλά και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Τόσο ο απερχόμενος δήμαρχος Μαρκοπούλου, Σωτήρης Μεθενίτης, όσο και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φάνης Σταμπέλος, δεν μπορούν/ούσαν να ανταπεξέλθουν! Μάλιστα ο αντιδήμαρχος, πριν λίγες ημέρες υπέβαλε την παραίτησή του.

Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι, και κάθε μέρα κοινοποιούν φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά προσπαθούν και με συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών … μήπως και ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι.

Οι επιλογές του Μεθενίτη

Ένας κοινός κάδος των 1100 λίτρων κοστίζει στο Δήμο περίπου 290€, αλλά ο Δήμαρχος επέλεξε να αγοράσει υπόγειους κάδους χωρητικότητας 3000 λίτρων με κόστος περίπου 12000€ ο ένας και με πρόσθετο εξοπλισμό στα απορριμματοφόρα, υδραυλικό γερανό, με κόστος περίπου 28000€ ο ένας!».

Σε ο,τι αφορά το σημείο της επιστολής του Δημάρχου που αναφέρει:

… «ΚΑΙ η ασυνειδησία πολλών συμπολιτών, οι οποίοι μολύνουν ασύστολα τον Δήμο μας, εναποθέτοντας σκουπίδια και διάφορα ογκώδη απορρίμματα στις γειτονιές (όπως στρώματα, κλαδέματα, έπιπλα, κουφώματα κ.ά.) και δημιουργώντας έτσι, ενθάδε κείθε, αυτοσχέδιες Χωματερές!», ο Δήμαρχος έχει εν μέρει δίκιο και ασφαλώς υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι πολίτες.

Πρόκειται, όμως, για μια «ερμαφρόδιτη» κατάσταση αφού αυτοί οι χώροι, δίπλα ή κοντά στους κάδους απορριμμάτων έχουν δημιουργήσει ένα δυσάρεστο δεδομένο εδώ και πολλά χρόνια.

Οι κάτοικοι, καλώς ή κακώς εναπόθεταν εκεί «απορρίμματα» που σε τακτά διαστήματα συνέλεγαν ανοικτά φορτηγά του Δήμου, με την «βοήθεια» αρπάγης και φορτωτή… Τώρα που ο Δήμος αδυνατεί να πράξει το ίδιο το πρόβλημα φαίνεται ανυπέρβλητο αλλά και κάποιοι πολίτες συνεχίζουν να αδιαφορούν για τους υπόλοιπους…

Σημειώνεται πως ο Δήμος Μαρκοπούλου, εκτός από τα «γνωστά» έσοδα που εισπράττουν οι δήμοι, έχει επιπλέον έσοδα από την χρήση του λιμένος του Πόρτο Ράφτη από ιδιώτες…

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.