Ρένα Δούρου: Θα τους ταράξουμε στη… νομιμότητα

1
78
IMG_9709
«Για την Περιφερειακή μας Παράταξη θα έβαζα τίτλο: Είμαστε όλοι δημότες Φυλής»…

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στον «Τύπο» η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής, επικεφαλής του συνδυασμού «Δύναμη Ζωής», Ρένα Δούρου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής της στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής.

Συνέντευξη στον Φάνη Κυριόπουλο

«Εμείς λέμε να μην εγκατασταθούν στην περιβόητη ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Φυλής, η βιοξήρανση, η κομποστοποίηση, το προδιαλεγμένο υλικό και η αεροποίηση. Εμείς θέλουμε να εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, η κα Δούρου…

Κυρία Δούρου, μετά την σημερινή επίσκεψή σας στον ΧΥΤΑ, ασφαλώς και έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας… 

Για τον ΧΥΤΑ Φυλής δεν χρειάζονται πολλά λόγια, ειδικά μετά από όλα όσα είδαμε κατά την σημερινή μας επίσκεψη στον χώρο.

Νομίζω, πως ο πιο αντικειμενικός κριτής περιγραφής της κατάστασης είναι η αρμόδια επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η Φυλή είναι μνημείο καταστροφής, ανθρωπίνου πόνου, όχι μόνο για σήμερα, αλλά και για τις επόμενες τρεις γενιές.

Είναι σήμερα λοιπόν, άμεση ανάγκη, να προωθήσει η κυβέρνηση κατ’ αρχήν, την τοξικολογική επιδημιολογική μελέτη, από ανεξάρτητους θα ήθελα, διεθνής φορείς και ο νοών νοείτο, στον πληθυσμό του δήμου μας.

Είπατε του «δήμου μας»;

Ναι, και λέω του δήμου μας, γιατί καθένας και καθεμία δημότης από τους υπόλοιπους 65 δήμους που συναπαρτίζουν την περιφέρεια Αττικής θα πρέπει να θεωρεί ότι πρώτα και κύρια είναι δημότης Φυλής. Διότι οι δημότες Φυλής θυσιάζουν την υγεία τους, την ποιότητα του περιβάλλοντος, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή για όλους εμάς τους υπόλοιπους, που δεν έχουμε επιλεγεί προκειμένου να είμαστε τα θύματα θα έλεγα, της όποιας διαχείρισης απορριμμάτων για πάρα πολλές δεκαετίες.

Η δική μας Περιφερειακή Παράταξη, «Δύναμη Ζωής» έχει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Όπλο μας βέβαια είναι τα όσα διαπιστώνει η αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να κλείσουν επιτέλους τα στόματα, που θεωρούν ότι τόσα χρόνια οι επιτροπές κατοίκων, οι δημότες Φυλής, οι ανεξάρτητοι φορείς, παλεύουν μονάχα από μία αντιπολιτευτική στείρα διάθεση, αλλά από εκεί και πέρα δεν μένουμε σ’ αυτές τις διαπιστώσεις.

Άλλωστε τι χρείαν έχομεν εμείς αυτών των διαπιστώσεων της αρμόδιας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όταν επαναλαμβάνω, πάνω και κύρια απ’ όλα, είμαστε όλοι δημότες Φυλής.

Είναι γνωστές, λοιπόν, οι θέσεις μας, έτσι όπως τις παρουσιάσαμε στην πρώτη συνέντευξη Τύπου αλλά και πιο ειδικά, αργότερα, όταν δώσαμε συνέντευξη Τύπου για τη διαχείριση απορριμμάτων και θα ήθελα να επισημάνω ότι σήμερα η δική μας επίσκεψη εδώ, δεν είναι μία επίσκεψη τυπική, γι’ αυτό όπως διαπιστώσατε, δεν διστάσαμε να μπούμε στους χώρους και δεν καθίσαμε έξω από τα κτίρια.

Φορέσαμε κι εμείς τη μάσκα και είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για ν’ αποδώσουμε ειλικρινή τιμή στους εργαζομένους και κυρίως στους δημότες Φυλής που για κάποια αντισταθμιστικά τέλη, εδώ και δεκαετίες, αυτοί έχουν το καρκίνο, κι εμείς δεν έχουμε ούτε καν την εικόνα του τι σημαίνει διαχείριση απορριμμάτων.

Ξέρετε, πολλοί από αυτούς που αρκούνται μόνο σε ασκήσεις επί χάρτου και έχουν άποψη εκ του μακρόθεν, ίσως δεν γνωρίζουν καν πού βρίσκεται ο ΧΥΤΑ. Πολύ περισσότερο δε, για το τι συμβαίνει μέσα στον ίδιο τον ΧΥΤΑ…

Η αλήθεια είναι, επαναλαμβάνω, χωρίς ίχνος καταγγελτικής διάθεσης, γιατί δεν είναι η ώρα για τέτοια, άλλωστε από το ’74 που γεννήθηκα κι εγώ έως τώρα, από τη στείρα καταγγελία, των αντιπολιτεύσεων που αργότερα γινόντουσαν κυβερνήσεις, χορτάσαμε και καταστράφηκε η χώρα μας, αλλά είναι αλήθεια ότι μέρα με τη μέρα, από τις 31 Γενάρη που έχει ανακηρυχθεί η υποψηφιότητά μου, με οδύνη ανακαλύπτω, ότι ακόμα και κρατικοί λειτουργοί, αλλά και αιρετοί δεν μπορούν να ορίσουν στο χάρτη πού βρίσκονται οι εγκαταστάσεις, που σήμερα εμείς είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε.

Και θα ήθελα πω ότι και εδώ οι συναγωνιστές, όλοι όσοι με πλαισιώνουν στη σημερινή επίσκεψή μας, νομίζω ότι για όλους μας λειτούργησε διαπαιδαγωγικά αυτή η επίσκεψη, γιατί είναι πολύ διαφορετικό από τα γραφεία της Περιφέρειας στη Συγγρού, από αλλού εν τέλει, να περιγράφεις το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων αλλά να μην έχεις δει τι σημαίνει κορδέλα, και τι σημαίνει ύστατη στιγμή της διαλογής.

Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι εμείς έχουμε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, και αν έδινα έναν τίτλο στις προτάσεις μας είναι ότι θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα, διότι υπάρχει εκεί η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, που αργήσαμε βεβαίως, να την εντάξουμε στην λεγόμενη εθνική νομοθεσία, και είναι αρκετή, αλλά όχι βεβαίως αυτή μόνο που χρειάζεται ώστε να έχουμε μια άλλη διαχείριση των απορριμμάτων.

Γνωρίζετε ότι σε λίγο θα συναντήσουμε τον Δήμαρχο Φυλής, όχι πάλι για εθιμοτυπικούς λόγους, γιατί είναι ουσιαστικό η διαχείριση απορριμμάτων να αντιμετωπιστεί με συνέργεια από τους πολίτες, από τους αιρετούς πρώτου βαθμού, βεβαίως από την Περιφέρεια Αττικής, αν θέλουμε πραγματικά σε λίγα χρόνια όλα αυτά να είναι αρχειακό υλικό για εσάς τους δημοσιογράφους.

IMG_9715Ως δημότης των Άνω Λιοσίων τα τελευταία 27 χρόνια, θέλω να σας ευχαριστήσω για την επίσκεψή σας στην περιοχή και δεν έχω λόγο να μην πιστέψω στις καλές σας προθέσεις. Έχουμε, όμως, ακούσει τόσα πολλά που στην διαδρομή χάθηκαν στα συρτάρια κάποιων γραφείων, που έχουμε βαρεθεί…

Δεν έχετε άδικο και σας καταλαβαίνω. Προσωπικά δηλώνω δημότης Φυλής και για την Περιφερειακή μας Παράταξη θα έβαζα τίτλο: «Είμαστε όλοι δημότες Φυλής»…

Εμείς λέμε να μην εγκατασταθούν στην περιβόητη Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Φυλής η βιοξήρανση, η κομποστοποίηση, το προδιαλεγμένο υλικό και η αεροποίηση. Εμείς θέλουμε να εκπονηθεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο ΧΥΤΑ.

Μου είπατε ότι είστε δημότης της περιοχής. Πόσες φορές δεν είδατε Νομαρχιακές,  παλαιότερα, παρατάξεις ή και επιτροπές κατοίκων που ξεκινούσαν και τελείωναν τον δίκαιο αγώνα τους ή τον ψεύτικο αν θέλετε, για το προεκλογικό τους πρόγραμμα, μ’ ένα πανό στο δρόμο για το οριστικό κλείσιμο Χυτά;

Επειδή ακριβώς η Περιφερειακή Παράταξη «Δύναμη Ζωής» κι εγώ ως επικεφαλής αισθανόμαστε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα σε αυτή τη φάση, για την πατρίδα μας, να σας εξαπατήσουμε εκ νέου, λέμε ότι πρέπει να γίνει ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που δεν θα είναι για την 26η Μαΐου.

Θα σας λέγαμε ψέματα, προσέξτε, για το όποιο χρονοδιάγραμμα αν αυτό δεν έχει ως βασικό σχεδιασμό, ως βασικό πυλώνα τη λογική μιας κλίμακας απομείωσης των απορριμμάτων όπως επιτάσσει, επαναλαμβάνω, η ευρωπαϊκή νομοθεσία, που τώρα είναι και εθνική, γιατί έχουμε κυβερνήσεις, και απερχόμενους περιφερειάρχες που είναι Ευρωπαίοι «αλα καρτ». Είναι Ευρωπαίοι στην υλοποίηση πολιτικών οικονομικών λιτότητας, αλλά δεν είναι ευρωπαίοι στα δικαιώματα ή στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής.

Δεν είναι, όμως, μόνο τα απορρίμματα. Είδατε και εσείς την καύση των νοσοκομειακών αποβλήτων…

Εδώ ακριβώς θα ήθελα να σας πω πως θα πρέπει να γίνει επιτέλους η μεταφορά της καύσης του νοσοκομειακού υλικού, ή όποιου υλικού εκτός αστικού ιστού, και είναι πολύ συγκεκριμένο αυτό.

Και να γνωρίζουν οι πολίτες ότι κοντά μου υπάρχουν άνθρωποι που θα με βοηθήσουν να μην κάνω ούτε βήμα πίσω, αν κάποια συμφέροντα προσπαθήσουν να μου κλείσουν το στόμα και να με ακινητοποιήσουν, γιατί σε αυτή τη χρονική στιγμή επιβάλλεται να υπάρξει ένταξη της ολοκληρωμένης εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων της Φυλής και της ευρύτερης περιοχής σε άμεσο πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης και αξιολόγησης, γιατί διαφορετικά δεν θα κάνουμε τίποτα. Εγώ νομίζω ότι με όλους αυτούς θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ και σας εύχομαι καλή επιτυχία…

Εγώ σας ευχαριστώ γιατί μου δώσατε την ευκαιρία να αναφερθώ σ’ αυτό το τεράστιο θέμα της περιοχής και μάλιστα μέσα από την καρδιά του προβλήματος.

Σχόλια Facebook

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.