Σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα 10.000 γιατροί και εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ…

0
36

GEORGIADHS ADONIS

Σε καθεστώς κινητικότητας – διαθεσιμότητας εντάσσονται από την ερχόμενη εβδομάδα περίπου 10.000 γιατροί και εργαζόμενοι στον ΕΟΠΥΥ. Η διαδικασία, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη θα είναι σύντομη, από 15 έως 25 ημέρες και δεν θα απολυθεί κανείς. Η κινητικότητα τον ΕΟΠΥΥ θα απασχολήσει σήμερα το Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης, το οποίο αναμένεται να εγκρίνει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Της Ελένης Πετροπούλου-imerisia.gr

«Εάν και εφόσον η πρόταση αυτή γίνει αποδεκτή από το Συμβούλιο Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης, τότε βάσει της κείμενης νομοθεσίας οι συναρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας και της μεταρρυθμίσεως», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες ο υπουργός Υγείας μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή. Όπως είπε, «με τις νέες συνθήκες (δηλαδή την πολυήμερη απεργία των γιατρών) που έχουν υπάρξει θα γίνει γρηγορότερα η κινητικότητα και ευχαριστώ τους συνδικαλιστές γι’ αυτό». Το τελικό σχέδιο, αναφορικά με τους γιατρούς παρέχει δύο επιλογές:

Είτε να ενταχθούν στο νέο σχήμα, με μία αίτηση εισδοχής στο ΕΣΥ, άρα αποδοχής των νέων εργασιακών σχέσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να βεβαιώσουν από την εφορία ότι έκλεισαν το ιδιωτικό τους ιατρείο. «Κλειστό να είναι, ούτε έπιπλα δεν θα ‘χει μέσα και μετά πολύ ευχαρίστως θα σας καλωσορίσουμε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Είτε να διατηρήσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία και να συνάψουν σύμβαση με τον νέο φορέα. Το μισθολογικό καθεστώς για τους γιατρούς που επιλέξουν το ΕΣΥ, το πλαφόν των επισκέψεων για τους υπόλοιπους και όλες τις λεπτομέρειες τις μεταρρύθμισης, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα τις συζητήσει, εφόσον οι γιατροί λήξουν την απεργία.

Για τον ΕΟΠΥΥ, το σχέδιο (όπως προέκυψε από το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης), προβλέπει την μετατροπή του σε Εθνικό Ασφαλιστικό Φορέα, διατηρώντας μόνον τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Όλες οι υπόλοιπες μονάδες, προτείνεται να μεταφερθούν υπό τις υγειονομικές περιφέρειες στο ΕΣΥ ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία πρωτοβάθμια δημοσίου χαρακτήρα δομή.

Εκτός από τον οικογενειακό γιατρό, δικαίωμα παραπεμπτικού στη δευτεροβάθμια παρέχεται και στους ειδικευμένους συμβεβλημένους με το ΕΟΠΥΥ γιατρούς.

Από την πλευρά τους οι γιατροί εκτιμούν ότι έγινε ένα θετικό βήμα, συνεχίζουν ωστόσο την απεργία διεκδικώντας, διαβεβαιώσεις σχετικά με τον μισθό και τον βαθμό που θα λάβουν στο ΕΣΥ.

Η άποψη των ιδιωτικών φορέων υγείας 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων, κ. Γ. Βουγιούκα, η μετατροπή του ΕΟΠΥΥ σε αγοραστή υπηρεσιών θα μειώσει τις δαπάνες «διότι το κράτος μπορεί να προγραμματίσει και να προσδιορίσει τις τιμές με τις οποίες θα αγοράζει τις υπηρεσίες υγείας».

Ήδη, πρόσθεσε, σήμερα ο ιδιωτικός τομέας κοστίζει τρεις με πέντε φορές φθηνότερα από την παροχή στις δημόσιες υποδομές. Ενδεικτικά ανέφερε ότι «για το 2013 η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το 95% των ασφαλισμένων που προτίμησε τον ιδιωτικό τομέα κόστισε 100 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 5% των ασφαλισμένων που απευθύνθηκε στις δημόσιες υποδομές στοίχισε, βάσει των στοιχείων, 500 εκατ. ευρώ».

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος Ιδιοκτητών Διαγνωστικών Κέντρων, κ. Β. Σπανός αναφέρθηκε στο claw back που υποχρεούνται να καταβάλουν οι πάροχοι υγείας σε περίπτωση υπέρβασης της δαπάνης, τονίζοντας: «θέλει το υπουργείο να προχωρήσει και να αγοράζει υπηρεσίες. Από ποιους ιδιώτες θα το κάνει αυτό, όταν θα οδηγήσει όλους τους εργαστηριακούς γιατρούς και τις επιχειρήσεις στο κλείσιμο; Διότι τα πράγματα είναι απλά. Μπορεί κάποια επιχείρηση ή κάποιος επαγγελματίας να επιστρέψει το 50% των χρημάτων, τα οποία δεν έχει εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ;».

Οι εργαζόμενοι 
Σύμφωνα πάντως με τον εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, κ. Λ. Βιτωράτο, ο οποίος παρουσίασε έρευνα που έγινε στα εργαστήρια της Πάτρας, το κόστος είναι μικρότερο όταν ο ΕΟΠΥΥ παρέχει υπηρεσίες. Όπως είπε, «το συνολικό κόστος των εργασιών που έκανε το εργαστήριο της Πάτρας ήταν 232 χιλιάδες για το πρώτο εξάμηνο το 2011 και τις ίδιες ακριβώς εξετάσεις θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ στους ιδιώτες 1.150.000 ευρώ χωρίς το 15% των ασφαλισμένων».

Το σχέδιο
Για τον ΕΟΠΥΥ, το σχέδιο (όπως προέκυψε από το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης), προβλέπει τη μετατροπή του σε Εθνικό Ασφαλιστικό Φορέα, διατηρώντας μόνον τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Όλες οι υπόλοιπες μονάδες, προτείνεται να μεταφερθούν υπό τις υγειονομικές περιφέρειες στο ΕΣΥ, ώστε να δημιουργηθεί μια ενιαία πρωτοβάθμια δημοσίου χαρακτήρα δομή.

Διαβεβαιώσεις
Από την πλευρά τους οι γιατροί εκτιμούν ότι έγινε ένα θετικό βήμα, συνεχίζουν ωστόσο την απεργία, διεκδικώντας διαβεβαιώσεις σχετικά με τον μισθό και τον βαθμό που θα λάβουν στο ΕΣΥ.

Το μισθολογικό καθεστώς για τους γιατρούς που επιλέξουν το ΕΣΥ, το πλαφόν των επισκέψεων για τους υπόλοιπους και όλες τις λεπτομέρειες τις μεταρρύθμισης, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι θα τις συζητήσει, εφόσον οι γιατροί λήξουν την απεργία.

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.