Στα 450 ευρώ τον κατώτατο μισθό θέλει η τρόικα

0
42

Η τρόικα απαιτεί νέα μείωση του κατώτατου μισθού από τα 580 ευρώ (μεικτές αποδοχές) που είναι σήμερα στα 450 ευρώ. Δύο εικοσιτετράωρα προτού ξεκινήσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις με το υπουργείο Εργασίας, διαρροές από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας ανοίγουν ξανά θέμα αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα και περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού.

Πρόκειται για μία ακόμα επίθεση που εξαπολύεται στα εισοδήματα των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, την ώρα που η νέα κυβέρνηση, με βάση το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν, έχει δεσμευτεί να μην υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών, αλλά και να αποκατασταθούν αδικίες, όπως οι μειώσεις στις κατώτερες συντάξεις.

Τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση έχουν δεσμευτεί διά των αρχηγών τους να μην υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Την ίδια στιγμή βέβαια υπάρχουν υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα με το Μνημόνιο, όπως η προαναφερόμενη, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί εντός του τρέχοντος μήνα.

Ειρήσθω εν παρόδω, οι τρεις αρχηγοί έχουν δεσμευτεί πολλές φορές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού, για τους οποίους η τρόικα πιέζει εδώ και καιρό.

Κατά της κατάργηση των δύο αυτών μισθών έχει ταχθεί στο παρελθών και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από τη θέση του επικεφαλής του ΙΟΒΕ, επισημαίνοντας ότι από μια τέτοια μείωση δεν ωφελείται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ οι εργαζόμενοι από το 2009 ως τις ημέρες μας έχουν χάσει το 50% του εισοδήματός τους. Ειδικά οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί πραγματική κατάρρευση, καθώς μόνο στους πρώτους πέντε μήνες του 2012 δείχνουν να έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 23,5%.

Αναφορικά με τη δέσμευση που υπάρχει από το δεύτερο Μνημόνιο, σύμφωνα με την οποία το μοναδιαίο κόστος εργασίας πρέπει να υποχωρήσει κατά 15% έως το 2015, έως σήμερα αυτό έχει υποχωρήσει κατά 8%, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα και νομοτελειακά η τρόικα θα απαιτήσει νέα μείωση των μισθών. Να σημειωθεί ότι στις μειώσεις των εισοδημάτων συμβάλλουν τόσο οι επιχειρησιακές όσο και οι ατομικές συμβάσεις που έχουν κατακλύσει την αγορά κατά τη διάρκεια του 2012.

Βασίλης Αγγελόπουλος

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.