ΣτΕ: Μόνο με πιστωτικές κάρτες οι αγορές πάνω από 1.500 ευρώ

0
38

EURO

Απορρίπτοντας σχετική αίτηση δύο καταναλωτών, το Β΄Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι από τον Ιανουάριο του 2012, οι αγορές αγαθών άνω των 1.500 ευρώ γίνονται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών και όχι με μετρητά.

Οι δύο καταναλωτές ζητούσαν να ακυρωθεί η από 9.2.2011 απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών (εκδόθηκε κατ’ εφαρμογή του Ν. 3840/2010) με την οποία καθορίζεται ο τρόπος εξόφλησης των συναλλαγών.

Η συγκεκριμένη απόφαση, αναφέρει ότι από 1η  Ιανουαρίου 2012, η πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες που είναι πάνω από το ποσό των 1.500 ευρώ, θα γίνεται υποχρεωτικά μέσω τραπεζικών πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών του αγοραστή ή λήπτη των υπηρεσιών, ενώ αποκλείεται η εξόφληση με μετρητά.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (απόφαση 854/2013) επισημαίνουν, ότι πρόκειται για μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους συναλλασσομένους, ενώ υπογραμμίζουν ότι στην προσφυγή τους, οι δύο καταναλωτές δεν εξειδικεύουν το έννομο συμφέρον τους για την προσβολή της επίμαχης ρύθμισης, με συνέπεια να απορρίψουν οι δικαστές την αίτηση των συναλλασσομένων.

Ωστόσο, η μειοψηφία έκρινε, ότι ενδεχομένως τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας της επίμαχης ρύθμισης.

πηγή: enet.gr

 

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.