Στον Χ.Υ.Τ.Α Φυλής οι Παφίλης-Κουμπούρης-Τσιουμπής

0
58

Στη χωματερή του Δήμου Φυλής περιόδευσαν, την Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη, οι Θανά­σης Παφίλης υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Δήμος Κουμπούρης υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής και ο Δημήτρης Τσιουμπρής υποψήφιος Δήμαρχος Φυλής. Στην περιοδεία συμμετείχαν ακόμα ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Αττικής Νίκος Ζαπάντης κα­θώς και αρκετοί υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Φυλής.

Ο κ. Παφίλης, συναντήθηκε με εργαζόμενους της χωματερής στα γραφεία του Ενιαίου Συνδέσμου (ΕΣΔΚΝΑ), στο εργοστάσιο αποτέφρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων, στο μηχανουργείο και στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης.

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, στην ομιλία του, τόνισε πως το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τοπικό αλλά πολιτικό και  κατηγόρησε, με σκληρές εκφράσεις τους τοπικούς «άρχοντες»-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ- ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ για το σημερινό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

«Ποιος υλοποιεί τη διαχείριση απορριμμάτων; Θα γίνει από το κράτος με γνώμονα την προστασία της ζωής και του περιβάλλοντος ή από ιδιώτες για το κέρδος; Ποιος θα πληρώσει αυτό το έργο; Θα το πληρώσει το κράτος ή θα φορτωθεί πολλαπλά το κόστος στα λαϊκά στρώματα;», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παφίλης.

Η οργή για το χείμαρρο αντιλαϊκών μέτρων και τις άθλιες συνθήκες εργασίας στον Χ.Υ.Τ.Α κυριάρχησαν στις συζητήσεις. Συμβασιούχος εργαζόμενος ανέφερε πως, κάθε μήνα, το κράτος πληρώνει δύο εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτη για να λειτουργεί το Εργοστάσιο  Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ)! Πρόσθεσε δε, πως «πρόκειται για ένα νόμιμο σκάνδαλο. Το εργοστάσιο έχει 55 συμβασιούχους και 50 εργαζόμενους μέσω εργολαβίας. Δε θα μπορούσαμε να είμαστε όλοι μόνιμοι και να το λειτουργεί το κράτος;», κατήγγειλε ο εργαζόμενος, ενώ κάποιοι άλλοι τόνισαν πως εργάζονται μέσα στα σκουπίδια και δεν είναι ενταγμένοι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα…

«Αν δε χάσουν ψήφους το ΠΑΣΟΚ κι η ΝΔ και δεν ενισχυθεί σημαντικά το ΚΚΕ, θα πιστέψουν ότι αντέχετε κι άλλα βάρβαρα μέτρα. Λεφτά υπάρχουν», τόνισε ο Θ. Παφίλης, «αλλά δίνονται στα μονοπώλια για να επενδύουν κι οι εργαζόμενοι δουλεύουν με τέ­τοιους όρους. Για τον ίδιο σκοπό πάρθηκαν και αυτά τα άγρια μέτρα, τα οποία ούτε προ­σωρινά είναι, ούτε τα μόνα. Τα χρήματα που μάζεψε τώρα η κυβέρνηση, θα τα ξαναδώ­σει στους επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι είναι ανάμεσα στους δανειστές της Ελ­λάδας. Γιατί, αντί να βελτιώνονται οι όροι ζωής και εργασίας, χειροτερεύουν; Γιατί απορ­ρίφθηκε η πρόταση νόμου του ΚΚΕ στη Βουλή για σταθερή και πλήρη εργασία για όλους; Και μία μόνο επίσκεψη στη χωματερή αρκεί για να καταλάβει κανείς ότι πρέπει να εντα­χθείτε στα ΒΑΕ και να δουλεύετε πολύ λιγότερο από 7 ώρες, και με άλλες συνθήκες»

είπε, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογία σήμερα το επιτρέπει, αλλά χρειάζονται γενικότε­ρες αλλαγές και  πρέπει ο παραγόμενος πλούτος να ανήκει στους εργαζόμενους.

Στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο υποψήφιος περιφερειάρχης παρουσίασε τις θέσεις και τις προτάσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο κ. Παφίλης, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η πολιτική διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική έχει πάρει δραματικές διαστάσεις, με ευθύνη και συνειδητή πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και με τη στήριξη ΣΥΝ και ΛΑ.Ο.Σ. έχουν οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα όλη την Αττική και κυρίως το Θριάσιο. Αποτέλεσμα να πλήττεται η δημόσια υγεία, η υγιεινή και η ασφάλεια της εργασίας, υποβαθμίζεται το περιβάλλον και φορτώνεται οικονομικά ο προϋπολογισμός της λαϊκής οικογένειας. Συνεχίζεται η τεράστια επιβάρυνση στην περιοχή Άνω Λιοσίων-Φυλής, καθώς ο ΧΥΤΑ δέχεται το σύνολο των απορριμμάτων της Αττικής, αλλά ακόμα και άλλων περιοχών. Ταυτόχρονα προωθείται η καταστροφική καύση των απορριμμάτων, με επικίνδυνες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και τεράστιο κόστος κατασκευής και λειτουργίας που επιβαρύνει εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα. Τεράστιες ευθύνες έχουν και δήμαρχοι και νομάρχες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, αλλά και του ΣΥΝ γιατί έχουν στηρίξει και έχουν συμβάλει στο να φτάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τομέων της διαχείρισης των απορριμμάτων, τόνισε: «Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με συνειδητή πολιτική, που κατευθύνεται από την ΕΕ, επιδιώκουν, προωθούν με συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα να παραδοθεί ο τομέας αυτός στο μεγάλο κεφάλαιο για επενδύσεις, που θα μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία του. Νέα κρατικά πακέτα χρηματοδότησης θα δοθούν και μέσα από την Περιφερειακή Τοπική Διοίκηση στους επιχειρηματικούς ομίλους για να υλοποιηθεί η «πράσινη» διαχείριση των απορριμμάτων».

Απέναντι σε όλη την παραπάνω κατάσταση, όπως σημείωσε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης, το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη διαχείριση των αποβλήτων της Αττικής για συγκεκριμένους λόγους:

Γιατί διατηρεί το Θριάσιο ως αποκλειστική περιοχή ενταφιασμού απορριμμάτων.

Υιοθετεί και επεκτείνει την ιδιωτικοποίηση της ανακύκλωσης δημοτικών απορριμμάτων και γενικότερα των απορριμμάτων, όπως εφαρμόζεται.

Προωθεί επικίνδυνες μεθόδους, όπως η καύση σύμμεικτων απορριμμάτων, που αποτελεί απειλή για περιβάλλον και δημόσια υγεία.

Προωθεί τις ΣΔΙΤ και τις συμβάσεις παραχώρησης, που συνοδεύονται με απολύσεις και ανατροπές εργασιακών σχέσεων και αυξάνει τη φορολογία, επιβαρύνοντας οικονομικά τη λαϊκή οικογένεια.

Στη συνέχεια ο Θανάσης Παφίλης ανέλυσε μία προς μία τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», και πιο συγκεκριμένα:

  • Χωροταξικά ορθολογική κατανομή των νέων μονάδων επεξεργασίας και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με αποκλεισμό της ιδιαίτερα βεβαρημένης περιοχής του Θριασίου Πεδίου και άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων-Φυλής.
  • Αναζήτηση χώρων επεξεργασίας και διάθεσης των αποβλήτων και εκτός των ορίων της Αττικής. Είμαστε αντίθετοι και στη χωροθέτηση στις περιοχές Γραμματικού και Κερατέας, γιατί η Αττική δε χωράει άλλο.
  • Απορρύπανση της ευρύτερης περιοχής του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων-Φυλής.
  • Διαμόρφωση εθνικού σχεδίου ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων από Ενιαίο Κρατικό Φορέα, ο οποίος θα λειτουργήσει με γνώμονα την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος. Ο σχεδιασμός θα υλοποιηθεί από το κράτος και όχι από ιδιώτες και θα χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Προτεραιότητες του σχεδιασμού θα είναι:

  1. Η πρόληψη παραγωγής απορριμμάτων, προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, επιλογή κατάλληλου μείγματος σύγχρονων μεθόδων διαχείρισης και επεξεργασίας (σταθμοί μεταφόρτωσης, μηχανική ανακύκλωση, κομποστοποίηση), ασφαλή υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων και πρωτογενών απορριμμάτων που δεν ανακυκλώνονται.
  2. Διαχείριση των επικίνδυνων βιομηχανικών και των ιατρικών αποβλήτων ξεχωριστά από τα αστικά απορρίμματα.
  3. Εκπόνηση και άμεση υλοποίηση ολοκληρωμένου εθνικού (κεντρικού) σχεδιασμού για τα επικίνδυνα απόβλητα. Με χωροθέτηση και επιλογή μεθόδων για τις μονάδες επεξεργασίας και τελικής διάθεσής τους με κριτήριο την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και του λαϊκού εισοδήματος και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.
Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.