Στουρνάρας κατά Κ. Καραμανλή για το Μνημόνιο!

0
66

STOYRNARAS-KARAMANLHS

Σε όλους τους άλλους, από τους προκατόχους του και την τρόικα, έως και την κυβέρνηση Καραμανλή, φορτώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, την αποτυχία του Μνημονίου.

Σε όλους τους άλλους, από τους προκατόχους του και την τρόικα, έως και την κυβέρνηση Καραμανλή, φορτώνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, την αποτυχία του Μνημονίου. Ενώ επί των ημερών του προχώρησαν τα πιο σκληρά φορομπηχτικά μέτρα και υπήρξαν αιματηρές περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ο Γ. Στουρνάρας, στις απαντήσεις που απέστειλε στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών στηρίζει σειρά επιλογών της τρόικας, οι οποίες έχουν προκαλέσει σφοδρή αντίδραση στις Βρυξέλλες και στην ουσία οδήγησαν στη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου.

Ο Γ. Στουρνάρας εμφανίζεται βασιλικότερος του βασιλέως και στις απαντήσεις του υπάρχουν ελάχιστες αιχμές κατά της τρόικας, οι οποίες επικεντρώνονται στο πρώτο Μνημόνιο (δηλαδή προτού αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών) και στην κυβέρνηση Καραμανλή. Στην ουσία μέμφεται τον Κ. Καραμανλή για τις πρόωρες εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, χωρίς να αναφέρει ότι στην ουσία ζητήθηκαν από τον Γ. Παπανδρέου, ο οποίος τις κέρδισε με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν» και λίγους μήνες αργότερα οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία.

Στις απαντήσεις που απέστειλε στο ερωτηματολόγιο της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει ότι η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδος, ήταν δυσχερής καθώς «η κυβέρνηση προσπάθησε να συναινέσει σε μέτρα, στο πλαίσιο του εφικτού, με τον μικρότερο δυνατό κοινωνικό αντίκτυπο».

Στην ίδια απαντητική επιστολή υποστηρίζει ότι το τεράστιο έλλειμμα της Ελλάδας διαπιστώθηκε το 2009. Ο Γιάννης Στουρνάρας παραδέχεται ότι ο αντίκτυπος των διαρθρωτικών μέτρων «δεν ήταν ομοιόμορφος ούτε εξίσου επώδυνος. Οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι επηρεάστηκαν κυρίως από τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής με τη μείωση μισθών και συντάξεων».

Στη συνέχεια εστιάζει τις αιχμές του απέναντι στην τρόικα σε τέσσερα σημεία:

– Στο μικρό χρονικό διάστημα που δόθηκε για να επιτευχθούν ιδιαίτερα φιλόδοξοι στόχοι μεταρρυθμίσεων (περίπου εφτά μήνες, από τον Μάιο του 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2010), όπως να αναμορφώσει το συνταξιοδοτικό σύστημα, να εγκρίνει νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης, να αλλάξει το πλαίσιο των συλλογικών μισθολογικών διαπραγματεύσεων στον ιδιωτικό τομέα κ.ά.

– Στις αστοχίες στις προβλέψεις, όπως αυτή με τον πολλαπλασιαστή.

– Στον ιδιαίτερα αισιόδοξο στόχο για το χρέος.

– Στο μείγμα πολιτικής στο πρώτο Μνημόνιο, που έδινε έμφαση στην αύξηση των φόρων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών.

Στην ερώτηση για την ποιότητα συνεργασίας μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των οργανισμών που αποτελούν την τρόικα ο κ. Στουρνάρας απάντησε ότι «η συνεργασία μπορεί να χαρακτηριστεί σε γενικές γραμμές αποτελεσματική, χωρίς βεβαίως να έχουν λείψει οι επιμέρους διαφωνίες και οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε μια σειρά ζητημάτων που άπτονται του Προγράμματος, όπως είναι λογικό σε μία διαδικασία διαπραγμάτευσης».

Τέλος, γίνεται λόγος και για τον ρόλο της Βουλής, η οποία ήταν ουσιαστικά απούσα στις διαπραγματεύσεις. «Πολλές φορές η Βουλή κλήθηκε να εγκρίνει μέτρα που ικανοποιούσαν μεν άμεσα δημοσιονομικούς στόχους αλλά που προκαλούσαν αρνητικό αντίκτυπο σε σημαντικά στρώματα του πληθυσμού» αναφέρει το ΥΠΟΙΚ στην απάντησή του στο ερωτηματολόγιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

πηγή: εφημερίδα «δημοκρατία»

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.