Στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Δ. Τσιουμπρής

0
89

LAIKH SYSPEIROSH FYLHS

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα γίνει την Τρίτη 18 Μάρτη θα συζητηθούν μεταξύ άλλων και δύο θέματα που αφορούν το Δήμο Φυλής.

1. Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου: « Μονάδα κομποστοποίησης προδιαγεγραμμένων οργανικών υλικών ή και πράσινων αποβλήτων, στην ΟΑΔΑ Δυτικής Αττικής.

2. Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων ΜΠΕ για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων μιας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα (φυτικά έλαια, negatable, ισχύος 1MW στη θέση ΒΙΟΠΑ της ΔΕ άνω Λιοσίων του Δήμου Φυλής.

Παραδόξως στο τίτλο θέματος δεν αναγράφεται ο Δήμος και η θέση της προς αδειοδότηση εγκατάστασης, σε αντίθεση με την μέχρι τώρα πρακτική της Διοίκησης της Περιφέρειας και ο λόγος είναι προφανής, θέλουν να έχουν τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις από τους κατοίκους.

Επισημαίνουμε πως στην προκειμένη περίπτωση και σύμφωνα με την εισήγηση προς το Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα δεν προβλέπεται κομποστοποίηση δηλ. την αερόβια ζύμωση των προδιαλεγμένων οργανικών υλικών, αλλά προβλέπει την  «αναερόβια χώνευση των προδιαλεγμένων οργανικών και μετακομποστοποίηση του υπολλείματος της χώνευσης».

Η διαφορά είναι ουσιαστική γιατί ενώ η κομποστοποίηση των προδιαλεγμένων οργανικών παράγει πολλής καλής ποιότητας και πολλαπλά αξιοποιήσιμου εδαφοβελτιωτικού υλικού (κομπόστ), η «συνκομποστοποίηση» ως κύριο προϊόν παράγει βιοαέριο (καύσιμο αέριο πλούσιο σε μεθάνιο που περιέχει και σημαντικούς αέριους ρύπους, όπως μεθάνιο κλπ ) που με τη σειρά του θα καίγεται σε ιδιωτικές μονάδες για την παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας (προκρίνεται να διοχετευθεί  στην μονάδα  ΒΙΑΛ που εκμεταλλεύεται το βιοαέριο του ΧΥΤΑ).

Η Λαϊκή Συσπείρωση Φυλής από θέση αρχής αντιτίθεται στη δημιουργία κάθε νέας εγκατάστασης διαχείρισης στερεών αποβλήτων ( ΔΣΑ ) ή οποιασδήποτε άλλης ρυπογόνου δραστηριότητας που θα επιβαρύνει περισσότερο το ήδη επιβαρυμένο και υπερκορεσμένο Θριάσιο πεδίο.

Θα παραστεί διά του επικεφαλής της και υποψηφίου Δημάρχου κάνοντας παρέμβαση κατά την συζήτηση των θεμάτων.

Δημήτρης Τσιουμπρής,   Δημοτικός Σύμβουλος – Υποψήφιος Δήμαρχος

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.