Συμβουλές για να διευθετήσετε τα χρέη σας προς την Εφορία

0
30

Τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τμηματικά τις οφειλές τους προς την εφορία δίνει στους φορολογούμενους η φορολογική νομοθεσία. Σε ισχύ βρίσκεται διαρκής ρύθμιση η οποία δίνει στους φορολογούμενους το δικαίωμα να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσμες προς την εφορία οφειλές τους σε έως 33 δόσεις.

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το capital.gr, με φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο και οι προβλέψεις του για την τμηματική εξόφληση χρεών προς το δημόσιο «επικαιροποιήθηκαν» με υπουργική απόφαση του περασμένου Ιουλίου οι φορολογούμενοι μπορούν να γλιτώσουν έως και το 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Ειδικότερα, οι οφειλέτες μπορούν να προσέλθουν τη Δευτέρα στην εφορία και να επιλέξουν να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε:

  • 33 δόσεις με έκπτωση από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής κατά 50%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 1.000 ευρώ. Επειδή η ρύθμιση «ανανεώθηκε» από τον περασμένο Ιούλιο ο φορολογούμενους θα πρέπει να πληρώσει τις τρείς δόσεις που θα είχε εξοφλήσει αν είχε ενταχθεί τότε στη ρύθμιση. Το ίδιο ισχύει για όλες τις περιπτώσεις αριθμού δόσεων που θα επιλέξει ο φορολογούμενος.
  • 24 δόσεις με έκπτωση από τις προσαυξήσεις κατά 70%. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 1.000 ευρώ.
  • 12 δόσεις με έκπτωση 80% στις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Η ελάχιστη μηνιαία δόση σε αυτήν την περίπτωση έχει ορισθεί στα 500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω ισχύουν για τις περιπτώσεις που η οφειλή του φορολογούμενου έχει βεβαιωθεί έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2010 και είναι σήμερα ληξιπρόθεσμη ή όχι.

Για τις οφειλές που έχουν βεβαιωθεί μεταγενέστερα ο οφειλέτης θα πρέπει να ζητήσει από την εφορία την εξόφλησή τους τμηματικά επικαλούμενος πραγματική αδυναμία εξόφλησής τους. Θα πρέπει, ωστόσο, να είναι έτοιμος να αποδείξει την αδυναμία αυτή με οικονομικά στοιχεία. Εφόσον του χορηγηθεί η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται με βάση διάφορα κριτήρια (π.χ. οικονομική κατάσταση του οφειλέτη).

Σε καμιά περίπτωση ο αριθμός των δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 48, για οφειλές που βεβαιώθηκαν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2010…

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.