Συνάντηση Χριστοφιλοπούλου – Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων

0
37

Την Υφυπουργό Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισκέφθηκε το προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων και την ενημέρωσε για θέματα που απασχολούν τους γονείς σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφού επισημάνθηκε ο έντονος προβληματισμός των γονέων για την περεταίρω μείωση του προϋπολογισμού των δαπανών για την παιδεία για το 2012, τέθηκαν στην Υφυπουργό τόσο γενικότερα εκπαιδευτικά ζητήματα, όσο και επιμέρους θέματα που αφορούν τα σχολεία της περιοχής των Άνω Λιοσίων και ζητήθηκε από την ίδια η αντιμετώπιση και η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Επιμέλεια: Φάνης Κυριόπουλος

Η κα. Χριστοφιλοπούλου, από την πλευρά της, αφού ευχαρίστησε τα μέλη της Ένωσης Γονέων για την συνάντηση και τις ουσιαστικές προτάσεις και αιτήματα που της τέθηκαν, τόνισε τον σημαντικό ρόλο που καλούνται να παίξουν οι γονείς στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και υποσχέθηκε την εξέταση και αντιμετώπιση «κατά το δυνατόν» των θεμάτων για τα οποία ενημερώθηκε.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την κα. Χριστοφιλοπούλου στα θέματα του Νέου Γενικού και Νέου Τεχνολογικού Λυκείου που πρόκειται να λειτουργήσουν από τη καινούργια σχολική χρονιά, στα προγράμματα σπουδών που εφαρμόζονται πιλοτικά στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, στη λειτουργία του ηλεκτρονικού φροντιστηρίου, στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης των μαθητών, στη λειτουργία τάξεων υποδοχής για τους μαθητές ΡΟΜΑ και στην πρόθεση του Υπουργείου κάθε μαθητής τουλάχιστον μία φορά κατά τη φοίτησή του στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο να κάνει ατομικό τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού.

Επιπλέον για τα θέματα της σχολικής στέγης και της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων της περιοχής η κα. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε ότι υπάρχει διαρκής συνεργασία με το Δήμο Φυλής για την αντιμετώπισή τους.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης   Δυτικής Αττικής κ. Αργύριος Αργυρίου ο οποίος κάλεσε τα μέλη του Δ.Σ. της Ένωσης να τον επισκεφθούν για περαιτέρω ενημέρωση και συνεργασία.

Εξάλλου ζητήματα τοπικής φύσεως τέθηκαν από την Ένωση Γονέων κατά τη διάρκεια της συνάντησης και συνοψίζονται ως εξης:

Τονίστηκε κατηγορηματικά ο έντονος προβληματισμός των γονέων για τον προϋπολογισμό του 2012 που εμφανίζει μειωμένες δαπάνες για την παιδεία, ενώ ζητήθηκε:

Να ολοκληρωθεί άμεσα η χορήγηση του συνόλου των βιβλίων στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να υπάρξει η έγκαιρη πρόβλεψη και προετοιμασία για τη νέα σχολική χρονιά, ώστε να μην επαναληφθεί εκ νέου το αντίστοιχο πρόβλημα.

Να υπάρξει σχεδιασμός, πρόβλεψη  και συντονισμός  της  διδασκαλίας  της δεύτερης ξένης γλώσσας από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.

Να μην υπάρξει εκ νέου εγκύκλιος, για τη μη συμμετοχή στη παρέλαση της 25ης Μαρτίου των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη στις αρχές της σχολικής   χρονιάς.  Να αποφασισθεί η επανάληψη της διδασκαλίας του μαθήματος Σχολικού  Επαγγελματικού  Προσανατολισμού στο Λύκειο και να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και υποστήριξη των μαθητών της Γ΄ Λυκείου ενόψει των επιλογών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Να επισπευσθεί ο σχεδιασμός και να ανακοινωθούν τα προγράμματα σπουδών για το νέο Γενικό Λύκειο και το νέο Τεχνολογικό Λύκειο, προκειμένου γονείς και μαθητές να διαμορφώσουν σαφή εικόνα για τη λήψη σχετικής απόφασης επιλογής σπουδών.

Να καταργηθούν οι εκπαιδευτικοί τετράμηνοι περίοδοι στα Λύκεια και να γίνουν τρίμηνοι ή ακόμα και δίμηνοι προκειμένου να παρακολουθείται και να ελέγχεται ουσιαστικά η απόδοση των μαθητών.

Να υπάρξει συμμετοχή των γονέων με εκπροσώπηση από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων, στη λήψη ορισμένων σοβαρών πειθαρχικών αποφάσεων που αφορούν τους μαθητές π.χ. αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, πολυήμερη αποβολή κτλ.

Να υπάρξει συμμετοχή των γονέων, με εκπροσώπηση από το Σύλλογο Γονέων &  Κηδεμόνων, στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διεξαγωγή των πολυήμερων εκδρομών.

Να υπάρξει ουσιαστική στήριξη και έλεγχος του διδακτικού έργου των εκπαιδευτικών με την βοήθεια και διαρκή παρουσία των σχολικών συμβούλων.

Να περιορισθεί η απώλεια διδακτικών ωρών ή να γίνεται αναμόρφωση του ημερήσιου προγράμματος μαθημάτων, προκειμένου να πραγματοποιούνται σχολικά συμβούλια, συνεδριάσεις, συνελεύσεις κτλ.

Να υπάρξουν προγράμματα ενημέρωσης προληπτικής ιατρικής και υγιεινής για τους μαθητές.

Να καθιερωθούν εξετάσεις που να παρέχεται η δυνατότητα πιστοποίησης  της διδασκόμενης ξένης γλώσσας στο δημόσιο σχολείο και,

Να καθιερωθούν εξετάσεις πιστοποίησης για τη γνώση πληροφορικής που διδάσκεται (π.χ. ECDL) από το δημόσιο σχολείο.

Επιπλέον, η Ένωση Γονέων ενημέρωσε την Υφυπουργό πως παρατηρείται στασιμότητα στη κατασκευή των νεοϊδρυθέντων 8ου και 10ου Δημοτικών  Σχολείων στη Ζωφριά και Δροσούπολη αντίστοιχα.

Ζητήθηκε η ίδρυση εσπερινού ΕΠΑΛ στο ήδη υπάρχον νέο σχολικό κτίριο όπου στεγάζονται η ΕΠΑΣ και το ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων και η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου για το 3ο Γενικό Λύκειο.

Οι εκπρόσωποι του Συλλόγου υπογράμμισαν πως το 1ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων που έχει επιλεγεί για την υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος σπουδών της Γ΄ Τάξης έχεις σημαντικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα όπως έλλειψη Η/Υ και αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων, αναφέρθηκαν στον ελλιπή εξοπλισμό εργαστηρίου φυσικών επιστημών και πρότειναν την προμήθεια αναγκαιούντων διαδραστικών πινάκων και notebooks για τους μαθητές κτλ.

Τόνισαν επίσης, ότι αναγκαιούν: Ο εξοπλισμός των Γυμνασίων της περιοχής με διαδραστικούς πίνακες για την υλοποίηση του νέου ψηφιακού σχολείου και ο εξοπλισμός εργαστηρίων φυσικοχημείας και πληροφορικής στα νέα σχολικά κτίρια 4ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου Άνω Λιοσίων.

Τέλος, ζήτησαν την αντιμετώπιση προβλημάτων εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων (π.χ. 2ο Δημοτικό  Σχολείο, 3ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων κτλ.)  που φοιτούν μεγάλος αριθμός αθιγγάνων και την ένταξη των σχολείων της περιοχής στο σχεδιαζόμενο πρόγραμμα του υπουργείου Παιδείας για την οικονομική στήριξη των μαθητών στην αγορά ειδών διατροφής από τα σχολικά κυλικεία, με τη χρήση κουπονιών.

 

ΕΝΩΣΗ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΝΩ  ΛΙΟΣΙΩΝ

( Έδρα : Σχολικό κτίριο 3ου ΓΕΛ, Λεωφόρος Φυλής 38

Τηλ.:6977922678, 6976684359)

Σχόλια Facebook

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.